10 szakma, ami folyamatos önképzést igényel

rendszergazda képzések

Jó pap holtig tanul – tartja a mondás. Lehet, hogy valaha ez tényleg csak a papi hivatásra volt igaz, napjainkban azonban a legtöbb szakmában elengedhetetlen a folyamatos fejlődés. Cikkünkben tíz olyan területet mutatunk be, ahol a tanulás valóban a sírig tart.

Technológia / IT

Ha létezik olyan terület, ahol akár egyik napról a másikra változnak a körülmények, és látnak napvilágot új technológiák, akkor az biztosan az informatika. Mindegy, hogy frontend-fejlesztőként, programozóként vagy mérnökként dolgozunk, folyamatosan haladnunk kell a korral. Talán ez is az oka annak, hogy napjainkban a rendszergazda képzések is zsúfolásig tele vannak: az a tudás, amit öt-tíz éve elsajátítottunk, ma már elavultnak számít.

Pszichológus

Aligha elképzelhető, hogy egy pszichológus egyszer csak hátradől, és azt mondja: „én már mindent tudok az emberi elméről és viselkedésről”. Ez már csak azért is lehetetlen, mert a világ és a társadalom folyamatosan változik, ami hatással van az emberek lelkivilágára is. Hogy egy pszichológus mindig a legjobb terápiát nyújthassa a pácienseinek, muszáj ismernie a legfrissebb kutatásokat, trendeket, a modern problémákat és persze a világban zajló eseményeket is.

Tanár

Egy tanárnak két okból is folyamatosan fejlesztenie kell önmagát. Egyrészt a tudásanyag folyamatosan bővül, ahogy újabbnál újabb felfedezések látnak napvilágot az adott tantárgyban. Ezeket az oktatóknak el kell sajátítania, és be kell építeni a tananyagba. Másrészt pedig a gyerekek is változnak generációról generációra, azaz mindig másféle pedagógiai megközelítés és szemléletmód lesz kifizetődő.

Szépészeti szakmák

A szépségipar hatalmas üzletté vált napjainkra, ezért csakis annak a kozmetikusnak, pedikűrösnek, körömdizájnernek vagy fodrásznak van esélye talpon maradni, aki ismeri a legfrissebb divatot és persze a legmodernebb eljárásokat, technológiákat. Mivel ezeket a szakmákat jellemzően egyéni vállalkozóként űzik, a marketing területén is folyamatos tanulásra van szükségük az iparág dolgozóinak.

Orvosi területek

Aligha kell magyarázni: az orvostudomány rohamléptékben fejlődik, és szinte nem telik el úgy egy hét, hogy ne jelenne meg egy új eszköz, gyógyszer vagy kezelési mód. Különösen igaz mindez a sebészetre vagy például az onkológiára. Ahhoz, hogy egy orvos – vagy akár ápoló – mindig a legjobb ellátást nyújthassa, állandó tanulással kell telnie az életének. Ez történhet szakkönyvek olvasásával, orvosi konferenciák látogatásával vagy akár egyetemi továbbképzések formájában is.

Újságíró

Olyan korban élünk, amikor nagy társadalmi változások zajlanak le rendkívül rövid idő alatt. És olyan korban, ahol a hiteles újságírás fontosabb, mint valaha. Az újságíró felelőssége tehát nagy, és emiatt mindig képben kell lennie a legbonyolultabb világpolitikai, társadalmi kérdésekben is. Ez töménytelen utánaolvasást, elmélyülést és persze alapvető nyitottságot követel. Azokra az újságírókra is igaz ez, akik nem közélettel foglalkoznak, hiszen bármilyen területről írjanak is, biztosan számtalan újdonság jellemzi azt.

Marketinges

Húsz-harminc éve a marketinges szakma egész mást jelentett, mint manapság. Egykor főleg újsághirdetések, rádió- és tévéposztok összeállítását jelentette, ezzel szemben napjainkban a Facebook- és Google-hirdetések, YouTube-Shortok és TikTok-videók dominálnak. Naivitás lenne azt gondolni, hogy a fejlődés itt megáll.

Mindig újabb és újabb platformok válnak dominánssá, amik újféle tudást igényelnek. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy az ajtón kopogtat a mesterséges intelligencia, ami fenekestül felforgathatja a marketinges szakmát (is).

Coach

A coach vagy tanácsadó a pszichológiával rokonszakma, ugyanakkor elsősorban életvezetéssel és karriertanácsadással foglalkozik. És akárcsak a pszichológia vagy a pszichiátria esetében, ezen a területen is sorra jelennek meg az új elméletek, gyakorlatok és tanulmányok. Egy üzleti coachnak emellett ismernie kell az aktuális gazdasági helyzetet, cégvezetési kihívásokat és karrierlehetőségeket is.

Ügyvéd

Akármennyire is szeretnénk ezt gondolni, a törvények valójában nincsenek kőbe vésve. Sőt, igen gyorsan tudnak változni, legyen szó a Büntető vagy a Polgári Törvénykönyvről. Ezeket bizony bemagolva ismernie kell minden magára adó ügyvédnek, de arra is ügyelnie kell, hogy tisztában legyen a tárgyalások aktuális eljárásrendjével. Még több tanulásra van szükség az egyes területekre szakosodott ügyvédeknek, hiszen itt az adott szcéna legújabb fejleményeivel is tisztában kell lenni.

Író

Laikusként talán azt gondolnánk, hogy egy írónak könnyű dolga van. Megtanult írni az általános iskolában, azóta pedig élvezi ennek gyümölcsét. Egy regény, forgatókönyv vagy színdarab megírása azonban elképesztően összetett folyamat, amihez az élet számos egyéb területét is ismerni kell. Ezért végeznek az írók hosszú-hosszú hónapokig tartó kutatómunkát, főleg, ha valamilyen speciális témában alkotnak.

Minden területen jól jön a tanulás

A fenti példák csak kiragadottak: valójában minden szakmában fontos, hogy mindig jobbak és jobbak legyünk, fejlesszük önmagunkat. Érdemes tehát beiratkozni egy rendszergazda képzésre, marketingtanfolyamra vagy pedagógiai továbbképzésre, nehogy lemaradjunk a versenyben!

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)