15 kihagyhatatlan film, amit látnod kell!

Amélie csodálatos élete

Mitől válik meghatározóvá és emiatt kihagyhatatlanná egy film? Talán attól, hogy forradalmian új gondolatokat fogalmaz meg, vagy éppen örökérvényű igazságokat? Esetleg egyedi látásmódja, vizuális megoldásai teszik emlékezetessé? Vagy éppen a színészi gárda nyújt felejthetetlen alakítást?

Nehéz ezekre a kérdésekre egyértelmű választ adni, annyi viszont bizonyos, hogy vannak olyan filmek, amelyek kiállták az idő próbáját és klasszikusokká váltak. Cikkünkben 15 kihagyhatatlan filmet gyűjtöttünk össze, amelyeket legalább egyszer látnod kell. Lássuk a filmeket!

1. A szakasz

Chris Taylor Vietnámba megy harcolni egy olyan ügyért, amelyről azt hiszi, hazáját és Vietnám felszabadítását szolgálja, azonban harc közben, megismeri a háború és az emberek igazi természetét.

2. Amerikai szépség

A lebilincselően izgalmas filmszatírában megismerhetjük egy átlagos, unalmas életet élő amerikai kispolgár életének utolsó időszakát, melyben kifordul önmagából, és nemet mond korábbi életére. A főbb szerepekben olyan kiváló színészek brillíroznak, mint Kevin Spacey és Annette Bening.

3. Tizenkét dühös ember

A 12 dühös ember, egyszerre izgalmas detektív történet és kőkemény dráma, mely a képernyő elé szegezi a nézőt. Az idő előrehaladtával, a kételyeket ébresztő bizonyítékok mellett, felszínre kerülnek az esküdtek személyes drámái, valamint az egymással és az üggyel kapcsolatos előítéleteik is.

4. Harcosok klubja

David Fincher korszakalkotó filmje, egy egész generáció egzisztenciális válságának és lázadásának, izgalmas története, melyet olyan kiváló színészek alakításai tesznek feledhetetlenné, mint Edward Norton, Brad Pitt és Helena Bonham Carter.

5. A nagy dobás

Mi történik akkor, ha egy pénzügyi zseni előre látja a 2008-as világválságot? Az, hogy igyekszik kihasználni és hatalmas profitra szert tenni ebben a helyzetben is! Adam McKay filmje igazi sztárparádét vonultat fel, pergő ritmusával és szellemes filmes megoldásaival egy pillanatig sem válik unalmassá, a komor alaptéma ellenére sem.

6. Isten városa

Az Isten városa című brazil filmdráma naturalista ábrázolásmóddal mutatja be, Rio de Janeiro legveszélyesebb városrészének mindennapjait több főhős történetén keresztül.

7. A faun labirintusa

Guillermo del Toro különleges hangulatú filmjében a valóság és mesevilág szervesen összemosódik. A spanyol polgárháborút követő, nyomasztó időszakban játszódó történet során, egy ártatlan kislány a saját fantáziavilágába menekül, mely legalább annyi veszélyt tartogat számára, mint a rideg valóság.

8. JFK – A nyitott dosszié

Oliver Stone filmje a John F. Kennedy gyilkosság egyik legismertebb filmes feldolgozása, mely 3 órás játékideje alatt, egy percig sem válik unalmassá, köszönhetően a kiváló színészi alakításoknak, valamint a szemünk elé táruló lebilincselően izgalmas nyomozásnak.

9. Richard Jewell balladája

Ki ő? Hős vagy potenciális tömeggyilkos? Máig megoldatlan rejtély egy biztonsági őrről, aki egy robbanóanyaggal teli táskát talált az atlantai olimpián. Az igaz történeten alapuló filmben olyan remek színészek keltik életre a főbb karaktereket, mint Sam Rockwell, Kathy Bates vagy Paul Walter Hauser.

10. Kódjátszma

Megrázó életrajzi dráma a kiváló matematikusról, akinek zsenialitása hozzájárulhatott ahhoz, hogy a második világháború minél hamarabb befejeződjön. Alan Turing alakját, a mindig kiváló Benedict Cumberbatch eleveníti meg, olyan remek színészek társaságában, mint Mark Strong vagy Allen Leech.

11. Amélie csodálatos élete

Jean-Pierre Jeunet filmjében a rejtély, a humor és a szerelem alkot szívet melengető elegyet. A ma már klasszikusnak számító francia filmben, Amélie jótündérként próbálja szebbé tenni mások életét, végül a sok jócselekedet nem marad viszonzatlan.

A kedves történet hátteréül Párizs szolgál, mely talán még soha nem volt ennyire szerethető és emberközeli, miközben a különleges hangulatú képekben gyönyörködünk, az az érzésünk támad, hogy egy kisvárosban járunk, ahol mindenki ismer, mindenkit.

12. Forrest Gump

Robert Zemeckis filmje, egy szerény értelmi képességű férfi humoros, romantikus és megindító történetét meséli el. Forrest jelen volt Amerika legjelentősebb eseményein, sőt befolyásolta a történelem alakulását, anélkül, hogy tisztában lett volna mindezzel.

Hősünket nem érdekli más, csak, hogy végre boldog lehessen gyerekkori szerelme, Jenny oldalán. A sokak kedvencévé vált filmet, Tom Hanks, Sally Field, Robin Wright és Gary Sinise emlékezetes alakításai teszik feledhetetlenné.

13. A fiúk nem sírnak

Meddig lehet titkolni egy új közösségben a valódi személyiséget? És mi történik akkor, ha a népszerű idegenről súlyos titkok derülnek ki? A film választ ad minden kérdésre!

14. Erin Brockovich, zűrös természet

Julia Roberts személyesíti meg Erint, akinek az USA egyik legjelentősebb és legnagyobb kártérítési perét sikerült megnyernie a károsultak nevében. Az igaz történet alapján készült filmet, Julia Roberts és Albert Finney hihetetlenül szórakoztató párosa miatt is érdemes legalább egyszer megnézni!

15. Hacsi, a leghűségesebb barát

Megható történet Hacsiról, aki gazdája halála után 9 évig minden nap kimegy az állomásra, várva a gazda hazajöttét mindaddig, amíg meg nem hal ő is. Lasse Hallström mestere annak, hogy az érzelmeinkkel játsszon, a film megtekintése alatt és után, szem nem marad szárazon.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány remek tippet adnunk a hétvégi filmnézéshez. Ha a tetszett az összeállításunk, oszd meg ismerőseiddel is!