A ketogén étrend nem tartalmaz gyorsan felszívódó, az inzulinháztartást felborító kalóriadús, de tápanyagszegény szénhidrátokat, csak lassan felszívódó, alacsony glikémiás-indexű zöldségeket és gyümölcsöket.
Sokan gondban vannak emiatt, hogy milyen köretet lehet enni a grillezett sajt, hal vagy hús mellé, ha a ketogén étrend tiltja a krumplit, a gabonákat és az abból készült kenyereket és tésztákat.
Íme 2 egyszerű és laktató ketogén köret az egészséges receptek közül, amellyel jól lehet lakni, és ízletesebb, mint bármelyik hagyományos verzió.
1. Ketogén karfiol “rizs”
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- 50gr vaj
- Só, bors – ízlés szerint
- 100-500 gr reszelt parmezán sajt – ízlést szerint
Elkészítés:
- Tisztítsuk meg a karfiolt a leveleitől, majd vágjuk fel apró darabokra.
- Egy nagy lábast töltsünk meg félig vízzel, fedjük le, s ha gyöngyözik a víz, tegyük bele a karfiolt és a sót.
- 10-15 perc után szűrjük le a karfiolt, és tegyük félre.
- Mivel leöntöttük a vizet a karfiolról, használhatjuk ugyanazt a lábost.
- Hevítsük fel benne a vajat, adjuk hozzá a karfiolt és a borsot, majd egy karcmentes villa segítségével törjük össze apróra a karfiolt.
- Végén adjunk hozzá ízlés szerint kisebb-nagyobb mennyiségű parmezán sajtot és ezzel is alaposan keverjük el. Kész is!
Tipp: Minél több parmezánt adunk hozzá, annál laktatóbb lesz, hiszen ebben a sajtban nincs szénhidrát, csak tápláló fehérje és zsír.
2. Ketogén rántott hagymakarika
Hozzávalók:
- 1 fej fehér hagyma
- 3 evőkanál kókuszliszt
- 2 tojás felverve
- 6 evőkanál darált tepertő
- 300 gramm liba- vagy kacsazsír
- Konyhai turmixgép, 3 öblös tál, serpenyő, csipesz
Elkészítés:
- Tisztítsuk meg a hagymát, majd vágjuk fel vastag karikákra és szeparáljuk el a rétegeket egymástól.
- Daráljuk le egyenletes állagúra egy konyhai turmixgép segítségével a tepertőt.
- 3 öblös tálba tegyük bele külön a kókuszlisztet, a darált tepertőt és verjük fel a tojásokat is.
- Forgassuk meg a hagymakarikákat először a kókuszlisztben, majd a tojásban, végül pedig a darált tepertőben.
- Alaposan hevítsük fel a zsírt egy öblös serpenyőben, s csak akkor tegyük bele a hagymakarikákat, ha már forró a serpenyőben a zsír.
- 2-4 perc után forgassuk meg őket, majd hagyjuk a másik oldalukat is sülni 1-2 percig.
- Tegyük ki őket egy rácsra vagy konyhai törlőkendővel kibélelt tálra. Kész is!
Tipp: Úgy tudjuk leellenőrizni, hogy elég meleg-e a zsír, ha beleteszünk egy morzsát a hagymakarikákról. Ha sistereg, akkor kezdhetjük a sütést, ha nem, akkor várjunk még, s teszteljük le újra egy morzsával.
Kép forrása: Pixabay.com