3 tipp a tűzifa helyes, kreatív és dekoratív tárolásához

tűzifa

A tűzifa tárolására funkcionális és esztétikai szempontból is oda kell figyelni. Szerencsére néhány alapszabály betartása mellett rengeteg lehetőség van arra, hogy ezt a feladatot a lehető legkreatívabban oldjuk meg.

Bár a tűzifának már önmagában is van egy hangulata, de ha még praktikusan és látványosan is sikerül elhelyezni a térben, tulajdonképpen minimális erőbefektetéssel varázsolhatjuk újjá a nappalit vagy a kertet! Íme néhány ötletes tipp, ami a legtöbb lakberendezési stílushoz passzolni fog!

Így lehet a tűzifa az otthonod legstílusosabb kiegészítője

A hasított fa kültéren és beltéren egyaránt gyönyörű; meleg színei pillanatok alatt varázsolják még otthonosabbá a teraszt vagy a nappalit. A DIY (=csináld magad) ötletek népszerűségének hála egyre többen döntenek úgy, hogy nem csak valami új kiegészítő megvásárlásával dobják fel a lakás, ház vagy kert hangulatát, hanem az egyébként is tárolásra szánt holmik és anyagok stílusos elhelyezésével is.

A tűzifánál nincs is kézenfekvőbb, hogyha a kellemes és hasznos elve szerint szeretnénk változást elérni a környezetünkben. A “hogyan” kérdés megválaszolásához hoztunk néhány kifinomult és otthonos ötletet.

Használjunk változatos geometriai formákat!

Bár nagyon bájosak az apró házikóknak álcázott tárolók, de ha minimálisan egy modernebb és változatosabb látványt szeretnénk, akkor célszerű geometriai alakzatokban gondolkodni! Az elmúlt években egyébként is nagy népszerűségnek örvendett minden, ami a kert- és lakberendezés területén a változatos formákat helyezte előtérbe. Háromszög, hatszög, kör vagy ezek kombinációja is szóba jöhet – meglásd, a végeredmény igazán attraktív lesz!

Legyen a tároló multifunkcionális!

A cél egy esztétikus, praktikus tároló. Ezért azt ajánljuk, hogy nyugodtan hagyd szárnyalni a fantáziádat és bátran tedd multifunkcionálissá! A tűzifa tárolójából 2 in 1 készíthetsz virágtartót, kerti padot, asztalt vagy ha nagyon kreatív vagy, akkor a gyermekednek egy játszóházat is. Amellett, hogy nagyon jól mutatnak, kifejezetten egyediek is!

Válasszunk univerzális, minden stílushoz passzoló megoldásokat!

A lakberendezési stílusok között könnyű elveszni. Szerencsére több olyan megoldás is létezik, ami univerzális, ezért minimális változtatással bármihez illik. Ilyenek például a kovácsoltvas tárolók vagy az indusztriál stílusú lakások kedvenc elemei, a fémvödrök. Ezek mellett a nappaliban és hálóban gyönyörűen mutat, hogyha a farakást a falba süllyesztve tároljuk.

A tűzifa helyes tárolására is oda kell figyelni

A tűzifa nedvességtartalmára nagy figyelmet kell fordítani, mert fűtési szezonban jelentős mértékben befolyásolja a tüzelés hatékonyságát. A tűzifa optimális nedvességtartalma 15-20%, míg a frissen vágott fa esetén ez az érték jóval magasabb, körülbelül 40-60%. Ezért elsősorban a megfelelő tárolás a tüzelésre szánt fa száradását segíti elő, ami egyébként nem kevés idő, 1-2 évbe is beletelhet.

Hiába tehát a tűzifa kreatív elhelyezése, hogyha meggátolja a fűtőanyag száradását. Mire érdemes odafigyelni? Mutatjuk!

  • A tűzifát mindig felaprítva, a kéregtől megtisztítva tárold! Ha nincs időd a rönkök feldarabolására, akkor célszerű olyan helyről megvásárolnod a tüzelőanyagot, ahol már felaprítva jutsz hozzá.
  • Ha a tűzifát kültéren szeretnéd elhelyezni, akkor mindenképp olyan tárolót készíts vagy vásárolj, aminek van teteje! Fontos, hogy a tetőrész minimálisan a tároló elé nyúljon, hogy a farakást egyáltalán ne érje csapadék.
  • A tűzifának szüksége van a szellőzésre, ezért a tároló oldalai nem lehetnek teljesen zártak – illetve pont ezért -, a tárolót nem lehet közvetlenül a falhoz szerelni. A fakupac mögött mindig legyen legalább 5-10 cm.
  • A farakást közvetlenül nem szabad a talajra helyezni! Ahhoz, hogy légrés keletkezzen, raklapra vagy keretre célszerű pakolni.
  • Zárt helyen/helyiségben csak teljesen kiszáradt fát szabad tárolni. Máskülönben a fa minősége romlani kezd: befülled és elkorhad.

A brikett és a pellet nem kültérre való

A keményfa briketteket és pelleteket már “tüzelésre készen”, megfelelő nedvességtartalommal lehet megvásárolni. Emiatt nincs szükségük arra, hogy tovább száradjanak, viszont a plusz nedvesség ronthatja a minőségüket. Ezeket a típusú tüzelőanyagokat ezért mindenképp beltéren, a saját csomagolásukban tárold – például a pincében vagy a fészerben.

Határ a csillagos ég: inspirálódj tovább!

A fenti szabályokat figyelembe véve és betartva a tűzifa minősége garantáltan megfelelő marad. Reméljük, hogy a tárolási ötletbörzében találtál kedvedre való alternatívát és így fejben már épp azt tervezed, hogy melyiket válaszd!

Ha tovább inspirálódnál, csak hajrá, végtelen mennyiségű lehetőség közül választhatsz! Az különböző koncepciókat bátran variálhatod és saját képedre szabhatod! Napjainkban a lakberendezők egyébként is arra biztatnak, hogy nyugodtan kombináljuk az eltérő formájú, textúrájú elemeket!

Kép forrása: Freepik.com