4 lakberendezési stílus, ami 2024-ben visszatér hozzánk

kerámiafesték

Új év, újabb izgalmas trendek! Vajon mire számíthatunk 2024-ben a lakberendezést illetően? Ugyan már csak halvány emlékeinkben él a vírushelyzet okozta bezárkózás, a lakberendezési irányzatok továbbra sem feledik azt az otthonosságot és kényelmet, amit a karantén és a velejáró otthoni munkavégzés hozott be az életünkbe.

Többé az otthonunk már nem csak egy hely, ahol álomra hajtjuk a fejünket: sokkal inkább az életünk részévé vált, mint korábban, így nagyobb figyelem is illeti meg. A 2024-es lakberendezési trendekkel több már ismert részlet is visszatér, most ezekből válogattunk néhányat.

Üveg, alumínium és tükrös felületek

A fényes, fémes és átlátszó felületek 2024-ben is folytatják hódítóútjukat. A lakás bármely szegmense elbírja a légiesen futurisztikus elemeket. Használhatók dekorációként, de a mennyezetre, a konyhában a pultra vagy a szekrényekre is alkalmazhatók.

Az üveg rendkívül sokoldalú, így a tervezők is előszeretettel használják: tengernyi árnyalatban és formában állítható elő belőle szinte bármilyen lakberendezés tárgy.

Az apróbb kiegészítőkön túl bátran szerezzünk be üvegből készült dohányzóasztalt vagy tévéállványt. De a hatalmas tükröket se rejtsük el a gardrób hátsó részébe. Továbbá igazán elegáns hatás érhető el a márvány vagy a magasfényű bútorokkal is.

Mindkettő luxusérzést ad akár a nappaliban, akár a lakás más területein alkalmazzuk. Ha építkezés előtt állunk és merünk nagyot álmodni, bátran tervezzünk tetőablakokat vagy egész üvegfalakat. Ezzel szinte állandóan a szabadban érezhetjük magunkat, így biztosan nem tör ránk a bezártság érzése.

Egyediség: szabálytalan formák és asszimetria

Volt idő, amikor minden párhuzamos és mértani pontossággal megtervezett volt. Persze mindez most sem elvetendő, de ha igazán trendkövetők szeretnénk lenni, bátran mozduljunk ki a komfortzónánkból. Mit jelent ez pontosan?

A tervezők 2024-re nézve éppen arra törekszenek, hogy semmi se legyen tökéletes. Búcsút intenek a makulátlanra csiszolt felületeknek vagy látszólag össze nem illő anyagokat állítanak egymás mellé. Az üveg ennek az elgondolásnak remek alapanyagot ad, hiszen hőre lágyuló, jól formázható anyagként szabadon formázható és kombinálható.

Egy-egy izgalmasra tervezett lámpa valódi műalkotásként uralhatja a teret, de a fa, a kő, a márvány és az üveg kombinálása is érdekessé teszi az adott helyiséget. Ha beleszeretünk egy szabálytalan formájú asztalba, ne hagyjuk az üzletben csak azért, mert nem áll derékszögben minden sarka, hiszen 2024-ben az is lehet, hogy sarkai sincsenek annak az asztalnak.

Bármi megtörténhet: ismét a kedvencünk lehet a ‘80-as évek sorozataiban látott kerek étkezőasztal, de olyan formát is ölthet, amiről még csak nem is álmodunk.

Minimalizmus és funkcionalitás, avagy a skandináv stílus

A skandináv stílus látszólag szembemegy a fent említett asszimetriával, valójában viszont remekül összeilleszthető a kettő. A letisztultság nem feltétlenül a teljes rendezettségben valósul meg, sokkal fontosabb a minimalista dizájn és a funkcionalitás.

Ez a két tulajdonság pedig éppen elég ahhoz, hogy ki merjük mondani: az északi irányzat soha nem megy ki a divatból, így természetes, hogy 2024-ben is velünk marad.

A stílus egyik jellemzője a letisztultság, ami a színekben és a formákban is megjelenik. A falak rendszerint fehérek, ami egy jól megválasztott kerámiafestékkel könnyen elérhető, akkor is, ha korábban más színekben pompáztak. Minimalizmusa ellenére pedig nagyon könnyen otthonossá tehető a rengeteg természetes anyag segítségével.

A bútorokat tekintve szintén az egyszerűség jellemzi a stílust, viszont fontos része a funkcionalitás is. Összeilleszthető, többfunkciós bútorok, melyek jól illeszkednek az enteriőrbe.

Ázsia hatása továbbra sem vonul ki az otthonunkból

A keleti lakberendezés elemei a végtelen nyugalom és kényelem melegágyát adják. Nem csoda, hogy ismét elveszünk ebben az izgalmasan titokzatos stílusban. Bár a valódi ázsiai hangulatot nehéz itthon reprodukálni, mégis van néhány olyan elem, amely segíthet.

A stílus lényege a szépség és a praktikum ötvözése. Alapvetően minden nagyon letisztult, egyszerű és funkcionális. A titok a díszítőelemekben és a kiegészítőkben rejlik.

Ázsia folyamatos ihletet ad a tervezőknek, amit ők ki is használnak. Ma már nem nehéz beszerezni egy dekoratív csavart búrával megalkotott lámpát, akár állót, akár a plafonra szerelhetőt, vagy egy praktikus paravánt, ami térelválasztóként is funkcionálhat.

A fények játéka hangsúlyos, eltérő színekben is pompázhat egy-egy helyiség. Emellett elengedhetetlen a természetes anyagok, motívumok használata.

Visszatérő minta a lótuszvirág, a madár vagy a bambuszlevél a falon. Ennek egy jól kiválasztott kevésbé hangsúlyos kerámiafesték remek alapot adhat. A kanapét nem borítják párnák és az ablakokon sincs függöny. A bútorok pedig jellemzően igen alacsonyak.

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)