5 fontos érv amellett, hogy legyen otthon futópadod

otthoni futópad

Ha gyakran érzed úgy, hogy csak bámulod a képernyőt és hirtelen már azt sem tudod mit is akartál csinálni, ideje átmozgatni a tested. Az agyi fáradtság és a stressz legjobb ellenszere a minimum 30 perces aktív testmozgás. Ez lehet futás, séta vagy akár biciklizés is.

A lényeg, hogy felrázd magad és kizökkenj a monotonitásból. Szeretjük az instant megoldásokat, főleg, ha amúgy is telítettek a napjaink és az sem biztos, hogy épp lenne kedvünk az edzőtermi nyüzsgéshez. Ezért a legkézenfekvőbb megoldás, ha időnként otthon edzünk.

Beszerezhetünk több kisebb eszközt vagy akár beruházhatunk egy futópadba is. A kérdés már csak az, melyiket használnánk ki jobban? Ezúttal a futópadhoz hoztunk érveket!

Miért szeretjük a futópadot otthon?

Kényelmes

Ha jártál huzamosabb ideig edzőterembe, biztosan találkoztál már azzal a típusú vendéggel, aki hajlamos kisajátítani az eszközöket. Legyen az futópad, spinning bicikli vagy a teljes kézi súlyzó arzenál. Akkor is stoppolja, ha épp nem használja.

Persze, ha van benned elég kitartás, kompromisszumkészség vagy harci tűz, akkor megküzdhetsz a helyért, eszközért. De hát nem pont azért mentél edzeni, hogy levezesd a feszültséget és ne pedig, hogy tovább gerjesszék benned?

Az otthoni futópadot vélhetően senki nem foglalja be előtted, de legalábbis könnyebb családon belül egyezségre jutni. Így bármikor edzhetsz, akár munka közben is felfrissülhetsz egy 15-20 perces intenzív sétával a futópadon.

Időtakarékos

slim futópad otthonra

Kép forrása: Shutterstock.com

Ha van otthon futópadod, nem kell utazgatni az edzőteremig és a parkolóhelyért sem kell megküzdened. Azon sem kell sakkozni, melyik útvonalon fuss, hogy elkerüld a gyalogos vagy futó tömeget. Csak kiválasztasz egy programot és már kocoghatsz is. Az otthoni edzés előnye, hogy saját időbeosztásodhoz és ritmusodhoz alakíthatod, nem kell alkalmazkodnod másokhoz vagy az edzőterem nyitvatartási idejéhez.

Könnyebben beillesztheted a családi és egyéb kötelezettségeket anélkül, hogy az edzésre szánt időt kompromisszumokkal kellene megrövidíteni. Reggel, délután vagy éjszaka, te döntöd el, mikor és mennyi időt szánsz az edzésre.

Változatos

A legtöbb korszerű otthoni futópad már különféle beépített edzésprogramokkal rendelkezik. Állíthatod a dőlésszöget, a sebességet vagy az intenzitást, így mindezeket kombinálva változatosan edzhetsz anélkül, hogy elhagynád az otthonodat.

Sőt többféle eszközzel is kombinálhatod: kézisúlyzóval, gumiszalaggal vagy lábsúllyal kombinálva már HIIT edzéseket is végezhetsz. A legmodernebb otthoni gépek pedig virtuális edzéseket is magukban foglalnak. Futópályát választhatsz a világ nagyvárosaiból, maratont futhatsz másokkal a virtuális térben vagy virtuális személyi edzőt is választhatsz, aki instrukciókkal lát el az edzésed során.

A hangsúly a változatosságon van, így nem kell örökké a négy fal között sportolni. Ha épp ahhoz van kedved, hogy a szabadban fuss vagy csoportos órán vegyél részt, akkor tedd azt. Az otthoni futópad viszont megéri hosszú távon, hiszen mindig kéznél lesz, így a saját otthonod kényelmében edzhetsz.

Biztonságos

futópad otthonra

Kép forrása: iStockphoto.com

Az otthoni futópad használata biztonságosabb lehet bizonyos szempontból. Nem kell aggódnunk az eső, hó vagy túl nagy hőség miatt, és azon sem, hogy sötétedés után biztonságosan tudunk-e futni. De a külső tényezőktől és az időjárástól eltekintve a gép használata közbeni biztonság is fontos.

Elsődlegesen a stabilitás és tartósság a kulcs, melyek hosszú távon biztosítják a futópad megbízhatóságát és biztonságát. Emellett fontos a megfelelő csillapítás és rugalmasság, hogy csökkentsük a lábízületekre és izmokra nehezedő terhelést.

A biztonsági funkciók, mint a vészhelyzeti leállítás, szintén fontosak, hogy minimalizálják a sérülések kockázatát. Érdemes kipróbálni a felhasználói felületet is, mennyire esik kézre használat közben. Mivel otthon fogjuk használni és tárolni, hacsak nem lesz állandó helye, érdemes olyan típust választani, amit össze is lehet csukni.

Egyre több gyártó kínál slim változatokat, amelyek összehajtva egészen vékonyak és könnyen tárolhatóak akár kisebb lakásban is. Ne dőljünk be az extrém kedvező áraknak vagy a vonzó dizájnnak! Érdemes megbízható, ismertebb gyártók termékei közül választani, akik min. 2 év garanciát és hazai szerviz hátteret biztosítanak a futópadhoz.

Motiváció és kitartás

Mindenkinek az életében vannak hullámvölgyek, amikor nincs kedvünk mozogni. Az otthoni futópad azoknak is segíthet, akik épp a külső edzéshez nem találnak motivációt. A kényelem és a személyes tér lehetővé teszi, hogy könnyebben kitarthassunk az edzés mellett.

Nem lát senki, csak magad vagy. Nem érzed mások neheztelését, ha épp csak 5-10 percre pattannál fel a futópadra. Ne feledd, tartson bármeddig is az edzés, még mindig többet tettél magadért, mintha nem mozogtál volna egyáltalán!

Ha pedig épp sorozatot néznél, zenét hallgatnál, vagy kedvenc podcastod következő részéhez lenne kedved, akkor sem zavar senki. Persze fülessel is hallgathatod bárhol, de mennyivel kényelmesebb úgy, hogy nem kell igazgatnod futás közben a fejhallgatót?

Képek forrása: Shutterstock.com; iStockphoto.com

Hirdetés (X)