5 inspiráló és elgondolkodtató film, amelyet érdemes megnézned

inspiráció

Az életrajzi filmek, a sportfilmek, a drámák, valamint az igaztörténet alapján készült alkotások egyaránt remek inspirációs forrást jelentenek, ráadásul olyan fontos témákra hívják fel a figyelmünket, amelyek mellett esetleg elmennénk a mindennapi taposómalomban őrlődve.

Cikkünkben 5 olyan inspiráló és elgondolkodtató filmet mutatunk be, amelyekre érdemes rászánni az időt. Nézzük, melyek ezek a filmek!

1. A szív bajnokai

Michael Oher (Quinton Aaron) élete nem könnyű, a hajléktalan fekete bőrű diákot nem akarja átvenni a jó hírű gimnázium, mivel a teszteken nagyon rosszul teljesít, ráadásul senki nem tudja róla, hogy az anyja drogfüggő, az apját pedig megölték.

Amikor a kis S.J. összebarátkozik vele, Leigh Anne (Sandra Bullock) felkarolja és befogadja a családjukba. Michaelről hamarosan kiderül, hogy nem is olyan ostoba, ráadásul remek focista. A család mindent latba vet, hogy a fiú életét rendbe hozza, és még arra is készek, hogy örökbe fogadják.

2. Hajsza a győzelemért

1976 – a Forma 1 aranykora, a hihetetlenül izgalmas és látványos száguldó cirkusz legendás szezonja, két felejthetetlen versenyző harcával: James Hunt (Chris Hemsworth), a vagány brit pilóta, a Forma 1 rocksztárja, és Niki Lauda (Daniel Brühl), az osztrák fegyelmezett zseni, az 1975-ös világbajnok néz egymással farkasszemet a világ legveszélyesebb pályáin. Igazi ellenfelek, akik bármire képesek a győzelemért.

Lauda a sporttörténelem egyik legemlékezetesebb teljesítményét viszi véghez: alig hat héttel balesete után újra volán mögé ül, hogy visszaszerezze bajnoki címét, és bebizonyítsa, hogy ebben a hajszában mindenkinél gyorsabb. Mert minél közelebb vagy a halálhoz, annál jobban dübörög benned az élet.

A film azok számára is remek kikapcsolódást nyújt, akiktől egyébként távol áll a Forma 1 világa, köszönhetően a lendületes történetvezetésnek, a remek karaktereknek, valamint a hiteles színészi alakításoknak.

3. Eddie, a sas

Eddie (Taron Egerton) nem igazán ügyes, sőt, első ránézésre kifejezetten két ballábasnak tűnik, viszont nagyon elszánt és lelkes, célja, hogy olimpikonná váljon. Álma végül teljesül, ugyanis síugróként a brit színeket képviselheti az 1988-as Calgary téli olimpián.

Az Eddie, a sas egy rendkívül szerethető igaz történeten alapuló film, mely bár klisékből építkezik, nagyon ügyesen teszi mindezt. Nem tudunk nem szurkolni és izgulni a főhősért, aki nem kiemelkedő tehetségével, hanem küzdeni akarásával, őszinte lelkesedésével vívja ki a szeretetünket.

Eddie a példa arra, hogy nem szabad feladni, érdemes küzdeni, és nem a győzelem a fontos, hanem az, hogy kihozzuk magunkból a maximumot.

4. Nevem Sam

Sam Dawson (Sean Penn) okos, mint egy hétéves, a baj azonban az, hogy elmúlt harminc és egy betegség miatt sosem fogja meghaladni egy kisgyerek szellemi színvonalát. Egyedül neveli kislányát, Lucy Diamondot (Dakota Fenning), aki lassacskán okosabb lesz nála.

A gyámügyi hatóságok a gyerek érdekében nevelőszülőkhöz költöztetik Lucyt, azonban Sam szeretné visszakapni a lányát. A kirendelt védőügyvéd, Rita Harrison (Michelle Pfeiffer) kezdetben vonakodik az ügytől, ám lassacskán rájön, milyen sokat tanulhat szellemileg visszamaradott védencétől.

A Nevem Sam igazi megrendítő dráma, mely Michelle Pfeiffer és Sean Penn színészi játéka miatt különösen emlékezetes, a legjobb Michelle Pfeiffer filmek között is előkelő helyet foglal el.

5. Gandhi

A filmeposz 56 évet ölel fel a 79 évesen merénylet áldozatává lett, legendás indiai vezető, Mohandas Karamchand Gandhi életéből. 1893-ban pár hónapra Dél-Afrikába érkezik az Angliában végzett, 24 éves családos indiai ügyvéd, Gandhi. A személyes méltóságát és igazságérzetét egyaránt sértő faji megkülönböztetés olyannyira megdöbbenti, hogy úgy érzi, tennie kell valamit.

21 év fáradságos küzdelme után az indiaiak és a színes bőrűek egyenlőségéért indított erőszakmentes küzdelem, a Satyagraha ideológusává és vezérévé érett. Ekkor kapta a „Mahatma” nevet, amely Indiában „nagy lelket” jelent.

Ha érdekelnek az életrajzi filmek, vagy nem tudod, hogy a legjobb sportfilmek közül melyiket válaszd a hétvégi filmnézéshez, akkor látogass el a Teaser.hu weboldalra, ahol a filmajánló rovatban számos tematikus listát találsz, amelyek segítenek a döntésben.

Kép forrása: Pexels.com