6 meglepő előnye a nyelvtanulásnak

nyelvtanulás

Akár egy új állás megszerzéséért küzdesz, akár a látókörödet bővíted, a nyelvtanulás megnyithatja a lehetőségek kapuját. Amellett, hogy javítja a karrierlehetőségeket és a szerelmi életet, a tudomány szerint egy másik nyelv beszélése felszabadíthatja a szellemi potenciált, és erősítheti a kognitív képességeket.

Íme csak néhány az új nyelv tanulásának lehetséges előnyei közül.

1. Egy új nyelv tanulása javítja a memóriát

Bizonyított tény, hogy a szókincs tanulása javítja a memóriát, de ez több, mint egyszerű ismétlés. Egy másik nyelvben való elmélyülés mentálisan éberebbé tehet, mert a testbeszéd jelzéseire is figyelsz. Például a lengyel nyelvben, ahol a nem szó valójában „igen”-t jelent, a testbeszéd figyelése segíthet megállapítani, hogy a no oczywiście! valójában azt jelenti, hogy „persze!”.

2. A kétnyelvűség jobb multitaskerré tesz

A tudomány szerint a kétnyelvű beszélők fokozott problémamegoldó képességet mutatnak. Ha a kognitív izmokat arra használod, hogy több nyelven tájékozódj, más módon is ügyesebbé válhatsz a feladatok zsonglőrködésében. Ez is egy agyi tevékenység, amit gyakorolni kell és fejleszteni. Ezért sokat segít a nyelv tanulása.

3. Más nyelvek ismerete ösztönzi a kulturális megbecsülést

Egy új nyelv elsajátítása hozzájárulhat a nagyobb toleranciához a különböző kultúráknak való kitettség miatt. Egyes tanulmányok szerint összefüggés van a kétnyelvűség és a pozitívabb szemlélet között. Ahogy a franciák mondják: avoir la pêche, ami lefordítva annyit jelent, hogy „barackod van”, de azt jelenti, hogy „tele vagy boldogsággal”.

4. Ha más nyelveket beszélsz, jobb kommunikátor leszel

Nem csak arról van szó, hogy tudod, hogyan fejezd ki magad. Hanem arról is, hogy más nyelvek hogyan segíthetnek megérteni a sajátodat. Például ahhoz, hogy megtanulják, hogyan kell egy igét a spanyolban a múlt idejű perfektben, amelyet az anyanyelvi beszélők el pluscuamperfecto néven ismernek, az angolul beszélők a saját igeidejük tökéletesítésével kezdik.

5. A nyelvtanulás kreativitásra ösztönöz

Egy másik nyelv elsajátításának egyik természetes következménye, hogy elmerülsz az adott kultúrában. Ez a folyamat kapcsolatokat és paradigmaváltást hozhat létre a saját világodban. Amerikában például a sporteseményeken fütyüléssel fejezik ki a helyeslést.

Olaszországban viszont a füttyszó a rosszallás jele, hasonlóan a fújoláshoz. A szokások közötti különbség megértése segíthet megérteni a kulturális értékek fontos különbségeit.

6. A kétnyelvűség nagyobbá teszi az agyadat

A kutatások szerint a kétnyelvűségnek érezhető előnyei vannak az agyad méretét illetően, különösen az agykéreg és a hippokampusz növekedését illetően. A tested többi izmához hasonlóan az agy is nagyobb lehet a gyakorlással. Az egyik legjobb módja annak, hogy aktívan tartsd az elmédet, ha beszélsz és olvasol más nyelveken.

Ha még nem vagy meggyőződve a nyelvtanulás előnyeiről, talán ez megpecsételi az üzleted sorsát. Vannak adatok, amelyek szerint azok, akik új nyelvet tanulnak, a megnövekedett szakmai lehetőségek miatt magasabb jövedelemmel rendelkeznek.

A Behappy Nyelviskola, budapesti angol nyelvsuliban te is elsajátíthatod az angol nyelvet, hogy megtapasztalhasd a felsorolt előnyöket.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)