7 dolog, amelyre figyelni kell a szoba berendezésénél

fabútor

Bármelyik szoba berendezéséről legyen szó, először valószínűleg a bútorokra gondolunk, azonban ezen kívül is van pár olyan dolog, melyre érdemes külön figyelmet fordítani. Lássuk mit még érdemes figyelembe venni lakásunk berendezése során!

Világítás

A jó megvilágítás az egyik legfontosabb szempont a szobáknál. Kisebb helyiségben talán megfelelő a mennyezetvilágítás, de egy dolgozószobánál célszerű a munkafelületet direkt megvilágítani. A hálószoba esetén viszont nem célszerű a több irányú, erős fény, hiszen a meghitt hangulatért inkább a halványabb, szórt fényekre érdemes helyezni a hangsúlyt.

Függönyök

Nem biztos, hogy jól mutat egy ablak tetejéhez igazított függöny egy alacsony belmagasságú szobában. Az alacsony szobákba célszerű a mennyezettől a padlóig engedni a függönyt, így képes a magasság illúzióját kelteni. Egy klasszikus stílusú berendezéshez érdemes a függönynek is hozzá hasonlóan klasszikus stílusúnak lennie.

A nemesi eleganciát képviselő bútorok mellett nem fog jól mutatni a modern textil. Népies stílusú berendezés esetén szintén hiába teszünk földig érő függönyt, a megcélzott hangulati hatás könnyen elmaradhat.

Egyensúlyban a sötét és a világos színek

Lakberendezői téma, hogy a világos színek tágítják a teret, míg a sötétek zsúfolt hatást keltenek. Ez az alapelv persze csak akkor igaz, ha nagyon hasonló színekkel rendezzük be a szobát! Egy hálószobában a világos barack vagy narancs fal mellé választhatunk sötétebb színű bútort. Egy dolgozószoba sötét színű bútorai eleganciát és komolyságot mutatnak, ugyanakkor érdemes a padlót világos színnel burkolni.

Szobanövények

A növények barátságos környezetet és természetközeli hangulatot varázsolhatnak a szobába, de nem mindegy a méretük és az elhelyezésük. Ha a szoba engedi, akkor a kevesebb és nagyobb méretű szobanövény a célszerű, melyeket a padlóra vagy alacsony állványra érdemes helyezni. A loft lakás ablakában viszont sok kis növény aprócska cserepekben kellemesebb érzetet teremthet, mint a nagyobbak.

Elég hangsúlyos a szoba közepe?

A szoba közepe egy nagyon fontos terület, mely sokkal több figyelmet igényelne mint az itt leírtak. A lényeg: a szoba közepe minden esetben legyen hangsúlyos! A túlzsúfolt, agyonrendezett, többféle bútorral és használati tárggyal berendezett szobában élni nem kellemes.

A “kevesebb néha több” elvével élve inkább legyen a szoba közepén egy kis bútor (étkező esetén étkezőasztal, dolgozó esetén dohányzóasztal, hálószoba esetén öltözködő pad stb.), mely levegőssé teszi a helyet!

A bútorok mérete is számít

A bútorok mérete és száma a lakberendezők egyik kedvenc témája. Ha túl nagy méretű bútorokat használunk vagy ha túl sok bútort zsúfolunk be elvesszük a teret és a bezártság érzetét keltjük. Az sem biztos, hogy a minimalista vagy japán stílus a cél, de egy hatalmas ülőgarnitúra, mely mellett elmenni sem lehet, igencsak furcsa hangulatúvá tudja tenni a lakást.

Üres fal vagy teli fal?

Gondoljunk arra is, hogy a bútorokat hová illik elhelyezni a helyiségben. Egyszerűbben: mi legyen a fal mellett? Biztos, a kanapé jó helyen van a fal mellett vagy érdemes lenne körbejárhatóvá tenni? Más a helyzet a szekrénnyel amit nem teszünk a szoba közepére, viszont egy szekrénysor elemeinek feltétlenül egymás mellett kell lennie egy hosszú fal előtt?

Bárhogy is dönt a lakása berendezésében, rengeteg helyen talál képeket az interneten, melyekből nagyon sok hasznos ötletet fog találni és képzett lakberendezők írásait is bátran olvasgathatja. Sok örömöt kívánunk a lakásához!

Kép forrása: Klasszikfa.hu