7 étkezési szokás, ami káros hatással lehet az egészségünkre

fül-orr-gégészet

Az étkezés  életünk szükségszerű – és igencsak kellemes – velejárója. Az egészséges táplálkozás, valamint étkezési szokásaink azonban egészségünk megőrzésében is fontos szerepet játszanak. Nem mindegy, hogy mit és hogyan fogyasztunk el: étrendünk, az étkezés módja egyes esetben krónikus betegségekhez vezethet, elengedhetetlen tehát, hogy odafigyeljünk erre.

Az alábbiakban azon étkezési szokásokat vizsgáljuk meg, melyek a legnagyobb veszélyeket rejtik egészségünkre nézve.

Étkezési szokásaink egész életünkre hatással vannak

Ha nem táplálkozunk megfelelően, számos egészségügyi problémát okozhatunk magunknak – vagy a meglévő gondokat súlyosbíthatjuk.

Valószínűleg mindenki tisztában van azzal, hogy a túlzott kalóriabevitel mozgásszegény életmóddal párosítva könnyen elhízáshoz vezethet, vagy azzal, hogy egyes ételek rendszeres fogyasztása növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a daganatos megbetegedések kockázatát.

A helytelen táplálkozásnak azonban ezeknél rejtettebb veszélyei is vannak: a vitaminszegény étkezés megnehezíti a légzőszervi betegségek elleni harcot, a refluxdiéta be nem tartása irritációt és gyulladást okozhat a torokban, ezek pedig komoly fül-orr-gégészeti problémákhoz vezethetnek.

Diétánk ráadásul mentális egészségünkre is hatással lehet: látható tehát, hogy érdemes a témára figyelmet fordítanunk.

Egészségre káros étkezési szokások

Lássuk tehát, mire kell leginkább odafigyelni étkezés során?

Túlzott cukorfogyasztás

Az ajánlott mennyiséget meghaladó cukorfogyasztás növeli az elhízás, a trombózis, a cukorbetegség és a szívinfarktus kockázatát. Következtében vitaminhiány jöhet létre, nőhet a köszvény kialakulásának veszélye.

Talán meglepő lehet, de a túlzott cukorfogyasztás májmegnagyobbodáshoz, hasnyálmirigy betegségekhez vezethet, ráadásul fül-orr-gégészeti problémákat is okozhat, mivel ingerli a nyelőcsövet és a garatot, megnöveli a gyomorsav mennyiségét. Egyes számítások szerint az emésztési zavarok jelentős része megszűnne, ha étrendünkből elhagynánk a cukrot!

Magas sóbevitel

A túlzott sófogyasztás a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát növeli, ami komolyabb szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet. Ezen kívül a só hatására szervezetünk folyadékot raktároz, gyakrabban leszünk szomjasak, de a fejfájás, fáradékonyság oka is lehet a sós ételek túlzott fogyasztása.

Gyors- és félkész ételek

A gyorsételek, valamint az elősütött, félkész fogások természetesen magas kalóriatartalommal rendelkeznek. Amellett azonban, hogy szénhidrátban, sóban, cukorban és zsírokban gazdagok, tápanyagban általában szegények.

Az ilyen, alacsony rosttartalmú ételek gyakran okoznak bélrendszeri betegségeket, csökkentik az egészséges baktériumok számát: hosszú távú hatásai lehetnek az elhízás, a cukorbetegség, az inzulinrezisztencia valamint a szív-és érrendszeri problémák.

Egyes kutatások szerint összefüggés mutatható ki a gyermekkorban történő gyorsételek fogyasztása és az asztma, az ekcéma között, de a memóriát és a tanulás hatékonyságát is negatívan befolyásolhatja.

Rendszertelen étkezés

Mindenkivel előfordul, hogy egy pörgősebb munkanap során megfeledkezik a reggeliről, vagy egy hosszú este után éjfélkor kap be néhány falatot vacsora gyanánt. Ha ez csak alkalmanként történik meg, természetesen nem veszélyeztetjük hosszú távon egészségünket, ha azonban megszokássá válik, akkor már komolyabb problémákkal szembesülhetünk.

Ilyenkor ugyanis a gyomrot és az emésztőrendszert indokolatlanul megterheljük, hiszen gyorsan, hirtelen kell működésbe lépnie: ráadásul aki ilyen módon étkezik, gyakran arra sem figyel oda, hogy milyen minőségű ételeket fogyaszt el.

Nagy adagok fogyasztása, túlevés

Elcsépelt tanácsnak tűnik, de mindenképp érdemes megfogadni: enni lassan, a falatokat alaposan megrágva kell. Így elkerülhetjük a túlevést is, az óriási adagok fogyasztása ugyanis túlzott kalóriabevitellel jár, és gyakran kíséri hasmenés vagy más emésztési probléma. Ha sokat eszünk, megemelkedhet a pulzusunk, kitágul a gyomrunk, és több levegőt nyelünk, melynek következménye a túlzott gázképződés.

Gyors, kapkodó evés

Ha kapkodva, gyorsan, nagy falatokban, szinte rágás nélkül nyeljük le az ételt, úgy nem adunk magunknak elegendő időt a teltségérzet kialakulásához, így többet ehetünk, mint amennyire szükségünk van.

Arról se feledkezzünk meg, hogy az emésztés fontos része az, hogy a szánkba került falatot fogainkkal alaposan megőröljük: ha ez kimarad, a gyomornak több gyomorsavra lesz szüksége az ételek megemésztéséhez, a nagy mennyiségű gyomorsav pedig gyomorégéshez, gyomorfájdalomhoz vezethet.

Ha gyorsan eszünk, több levegőt nyelünk, aminek a következménye lehet a has feszülése, vagy a fokozott bélgázképződés.

Étkezés a TV előtt

A legtöbben a vacsora elfogyasztásához automatikusan leülünk a TV elé. Ekkor azonban elsősorsban nem az ételre koncentrálunk, így hajlamosak vagyunk sokkal többet enni, mint egyébként. Ilyenkor kevesebbet rágunk, ennek veszélyeit pedig már a korábbiakban említettük.

Ha hozzászokunk ahhoz, hogy filmezés közben eszünk, idővel a kettőt el sem tudjuk képzelni egymás nélkül, így pedig észrevétlenül sokkal többet fogunk nassolni, és egészségtelen ételeket fogyasztani.

Törődjünk magunkkal

Láthatjuk, hogy az apróságnak tűnő szokások milyen komoly betegségek okozói lehetnek. A változás azonban mindenki számára elérhető: figyeljünk oda az élelmiszerek minőségére, legyünk egy kicsit mértéktartóak, és koncentráljunk az étkezés élményére.

Ha egészséges étkezési szokásokat kezdünk alkalmazni, azzal nemcsak testünknek, de a mentális egészségünknek is sokat segíthetünk!

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)