7 tipp, hogy az ősz ne legyen az arcbőrünk ellensége

rosacea kezelése

Az ősz egy igencsak megosztó évszak: míg valaki imádja, hogy a levegő hűvösebb, hogy el lehet kezdeni bekuckózni és fűszeres sütőtökös italokat inni, addig mások visszasírják a nyarat, a meleget és a napsütést. Egy valami viszont mindenkire igaz: ebben az időszakban egészen más törődésre van szüksége a bőrünknek, mint az év többi szakában.

Az alábbi cikkben megnézzük, hogy ez az évszak milyen kihívások elé állítja a testünk első számú védelmi vonalát, de tippeket is adunk, hogy idén ne foghassanak ki rajtunk a természeti elemek.

Milyen kihívásokat hoz az ősz a bőrünknek?

Az ősszel járó friss, ugyanakkor csípős levegő, valamint a szél könnyen kiszáríthatja az arcbőrt, ami ahhoz vezet, hogy az a szokásosnál érzékenyebb lehet.

Ez az érzékenység okozhat bőrpírt, irritációt, de egyre több száraz, durva foltot is észrevehetünk a felszínén. Ha pedig igazán kiszárad a bőrünk, akkor feszül, húzódik, sőt akár fájdalmas repedések is megjelenhetnek rajta. Ezek a bőrrepedések pedig nemcsak esztétikailag kellemetlenek, de növelik a baktériumok bejutásának kockázatát, amelyek fertőzéseket okozhatnak.

És ha ez nem lenne elég, az őszi időjárás egyes krónikus bőrproblémák felbukkanásának kockázatát is növeli, legyen az rosacea vagy ekcéma.

Éppen ezért ebben az időszakban különösen fontos odafigyelni a megfelelő bőrápoló termékek használatára, valamint a belső gondoskodásra. Amennyiben pedig valamilyen konkrét problémánk van, akkor legyünk még tudatosabbak: az ekcéma vagy a rosacea kezelése elengedhetetlen.

7 tipp, hogy idén ellenálló maradhasson a bőrünk

Ha tehát már elkezdtük az őszi felkészülést – például elővettük a vastagabb sálakat, az őszi bokacsizmákat és átmeneti kabátokat –, akkor ne hagyjuk ki belőle a bőrápolási rutinunk átalakítását se.

Használjunk C-vitamint!

Ahhoz, hogy a nyári ragyogás a hidegebb hónapokban is megmaradjon, a C-vitamin fog minket hozzásegíteni. Ez az összetevő táplál, élénkít és serkenti a kollagéntermelést is, így a bőr jobban meg tudja tartani a nedvességet. Emellett antioxidáns hatásának köszönhetően megvédi a bőrt a szabad gyököktől és a külső agresszorokkal szemben.

Szerepet játszik még a bőr hosszú távú károsodásának megelőzésében: hatásos például az UV-sugarak okozta károk – mint az idő előtti öregedés – visszafordításában is.

És ez még nem minden: a C-vitamin hatásos a rosacea kezelésében is. Ezt köszönheti egyrészt az erős antioxidáns hatásának, a hidratáló erejének, valamint annak, hogy támogatja az egyenletes bőrtónus kialakítását.

Gyengédebb savak és retinolok

A különböző savak, valamint a retinolok ma már a legtöbb nő arcápolási rutinjának szerves részét képezik – bőrtípustól függően. Ezekről az őszi-téli időszakban sem kell lemondanunk, de ne feledkezzünk meg arról, hogy ilyenkor a bőrünk szárazabb és érzékenyebb, éppen ezért gyengédebb típusokat kell keresnünk ezekből a termékekből.

A bőrradír helyett máris jobb, ha kémiai hámlasztót választunk, de ezek közül sem mindegy, hogy milyet. Az AHA-savak kíméletesebbek, ugyanígy a mandulasav is, de ezek is segítenek a feszülő, hámló bőr kezelésében, valamint a nedvességmegtartás javításában. A retinolok közül pedig az alacsonyabb erősségűeket érdemes előnyben részesíteni, azaz a 0,1%-0,3%, illetve 0,05% körülieket.

Vessünk be olajokat!

A folyamatos hőmérséklet-változás – például amikor ki- és bemegyünk az otthonukból – felborítja a bőr nedvességháztartását, így az őszi hónapokban a bőr sokkal könnyebben hámlik és szárazabbá válhat. Ha beiktatunk egy olajat a bőrápolási rutinunkba, az nemcsak rövid távon táplálja a bőrt, hanem hosszú távon is segít annak nedvességmegtartásában. Keressünk olyan többolajos keverékeket, amelyek különböző összetevők előnyeit egyesítik!

Tisztító olajak és balzsamok

Ha egész nyáron habzó vagy dörzsölő tisztítószert használtunk, ideje ezt lecserélni egy kíméletesebb, krém- vagy olajalapú formulára. Ebben az időszakban a bőr kevesebb zsírt termel, ezért fontos, hogy gyengéden mossuk le a felületét, hogy elkerüljük az olaj eltávolítását.

Ezért tökéletesek a krém-, olaj, illetve balzsamformulák, amelyek gyengéden, de hatékonyan távolítják el a sminket és mélyen tisztítják a pórusokat anélkül, hogy megzavarnák az olajegyensúlyt.

Erősebb hidratálás

Ősszel kulcsfontosságú, hogy extra nedvességet adjunk a bőrnek, így nagyobb figyelmet kell szentelnünk a hidratálásnak. Nyáron a legtöbb bőrtípusnak elegendő egy könnyű hidratáló fluid, de ilyenkor már érdemesebb gazdagabb krémek után nyúlni. Keressünk egy sűrűbb konzisztenciájú terméket, amely mélyen hidratálja a bőrt és telis-tele van tápanyagokkal!

Ne feledjük a napvédelmet!

A nyári bőrápolási rutinunkban kulcsszerepe van az SPF-termékeknek – és ez az, aminek egész évben meg kell maradnia. Alapvető fontosságú, hogy az SPF része legyen az őszi-téli bőrápolási rutinnak is, mivel a nap UV-sugarai ugyanolyan károsak ilyenkor is.

Belső ápolás

Ne feledkezzünk meg a bőrünk belső támogatásáról se! Együnk olyan ételeket, amelyekben sok a vitamin – különösen fontos a C-vitamin, ami amellett, hogy megacélozza az immunrendszert, még a rosacea kezelésében is hatásosan bevethető. Fogyasszunk friss idénygyümölcsöket és -zöldségeket, olyan élelmiszereket, amelyekben sok omega-3 zsírsav van, és ne felejtsünk el sok folyadékot inni!

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)