A 2022-es év stílustrendje: helló maximál, visszaszoruló minimál

vintage stílus

Az utóbbi években tarolt a minimál stílus a modern lakások berendezésében, ám lássuk be, ez nem nyerte el mindenki tetszését. Az inga kileng és idén egyre erősebben tör fel az igény a színes, élhető, kedvesebb, ismerősnek tűnő terek felé.

Ez persze cseppet sem jelenti azt, hogy visszatérünk anyánk konyhájába, vagy nappalijába. Élhetővé és kényelmessé tesszük a környezetünket, amely technikailag éppúgy lehet a legmodernebb mosott betonfalak és lecsupaszított struktúrák nélkül is.

Miben nyilvánul meg mindez?

Visszatérnek a színek a fürdőszobákba is

A steril krómozott, metálos fehér és szürke után a színes szaniterek is újra előretörnek. Némi retró a nyolcvanas évek világából, de a formák és a tér rendezése sokkal nagyvonalúbb.

Dekoratív burkolatok

A minimál textúrák trónjára törnek a minták már-már barokkos gazdagságban. Dekoratív, sokszor a keleti építészet mozaikjai által ihletett formavilággal, mely az újjáéledő utazási kedv nyomán egyre többek szívét csábítja el.

Színes üvegek, színes fények

Az anyag magában nagyszerű, ám az, amit egy tervezőművész fantáziája és kreativitása tesz hozzá, az ennél jóval többről szól. A funkcióra és letisztult, átlátszó formára feleselnek vissza a gazdagon árnyalt muranói üvegdíszek, melyekből lámpától a vázákig, sőt poharakig is találunk. Az ólomüvegek, tiffany lámpák, ablakbetétek, keleti üvegmozaikok is pazarul szórják a fényt.

Mintás, színes szőnyegek

A nagy, egyszínű shaggy szőnyegek mellett teret kapnak a mintás, gyakran kézzel készült keleti klasszikusok, a kilimek, perzsák, szumák szőttesek, melyek ragyogó színpompája a napos egzotikus örömteli és néha titokzatos hangulatot hozza el. Törökország, Egyiptom,

Marokkó világa ma már nem csak egy nyaralás emléke, hanem teret kap otthonunkban is. A szőnyegekhez természetesen bőven lehet választani színben illő párnákat, bútorhuzatokat, vagy függönyöket is.

Romantikus konyha, nem laboratórium

Az ételek elkészítése nem pusztán technológiai feladat, melyet sima acél pulton high-tech gépekkel old meg a háziasszony. A tradíciók, a családi hagyományok előtérbe kerülve olyan rég elfeledett megoldásokat is előhoznak, mint például az ajtók kicserélése függönyökre. Már nem texturált frontokról, hanem otthonosságról, élvezetekről szól a maximalizmus.

A szobák, terek szerethető kihasználása

Nem életszerű a csupasz fal, a nagy, üres felület, a pusztán térben történő gondolkozás: visszatérnek a lakásokba a polcok, a kis sarkok önálló világai, a puha, célzott fények, könyvek, függönyök, párnák. Természetesen harmonikus összhangban. Többé nem rejtjük el láthatatlan tolóajtós szekrények mögé az életünk tárgyait, mindennapjait.

Az ember, az ott lakók igénye, egyénisége határozza meg, hogy mit és mennyit mutatnak meg, mire büszkék, mi okoz számukra örömet. A minimalizmus fegyelme és visszafogottsága után a felfokozott életérzés, érzelmesség tör elő, mint tél után a tavasz virágpompája.

A kényelem a fürdőszobában

A színes kádak mellé egy kényelmes fotel, fogasok, gyertyák, sőt képek és egy csillár is kell, élvezetessé és otthonossá téve az önmagunk ápolásával töltött időt.

A maximalizmus természetesen nem egyenlő a zsúfoltsággal, vagy a válogatás nélküli gyűjtögetéssel. Nagyon is megfontoltan állítsuk össze saját lakásunk kompozícióját, hiszen maximálisan szabadon élhetjük meg mindazt, ami örömet és elégedettséget ad.

Mert maximálisan a legfontosabb a minket körülvevő emberek és az otthonunk szeretete.

Kép forrása: Freepik.com

Szerző: Nun Monika