A chino nadrág története

chino nadrág

Ugorjunk vissza a 19. századba, azon belül Indiába, hiszen minden ott indult el. A brit hadsereg akkortájt előszeretettel viselt chino nadrágokat, amit akkor még természetes színekkel festettek, mint levelek vagy az agyag.

Ennek köszönhetően terjedt el a khaki szín, amely a hindi nyelvben földet és port jelent. A nadrág a nevét azonban csak később kapta, ráadásul nem is ott, hanem a Fülöp-szigeteken. Ebben a cikkben ruhadarab eredetével ismerkedhetünk meg.

A chino nadrág története

Ahogy tehát említettük, minden a 19. században kezdődött el. A chino nadrág a nevét a spanyol-amerikai háború idején kapta, hiszen a katonák akkor khaki színű nadrágot viseltek, nagyon hasonlót, mint a britek. Az anyag, amiből készült, Kínából származott, ezért a spanyolok úgy döntöttek, hogy chinonak nevezik el, amely spanyolul annyit tesz, hogy kínai.

Jópár évvel később az amerikaiak is elkezdtek chinot viselni. Erre a II. világháború idején, a csendes-óceáni térségben került sor. A ruhadarab ekkor homoksárga volt, így ebben bizony eltért az eredeti változattól. Persze már már számtalan színben és formában találkozhatunk vele, nem csoda, hiszen az 50-es években már a hírességek is elkezdték viselni. Láthattuk korábban James Dean, valamint Steve McQueen ruhatárában is.

Miért lett ennyire kedvelt?

A nadrág amellett, hogy igen stílusos, a legtöbb embernek jól áll, ráadásul remekül kombinálható a gardrób szinte minden darabjával. Tökéletes megoldás hétvégére, irodába, vagy akár eseményekre egyaránt. Nyugodtan mehetünk benne randizni, moziba, sokan még városlátogatáshoz is ezt veszik fel.

A chino nadrág szabása laza, anyaga minősége, míg a színválasztéka igen széles. Ezáltal mindenki szereti és viseli ezt a típust. Nem okoz gondot reggelente egyéb ruhadarabokkal párosítani, így szinte minden férfi ruhatárában helyet kell, hogy kapjon. Gyakran hordják természetesen a hölgyek is, hiszen számukra is készülnek ilyen nadrágok.

A legtöbb esetben inggel vagy pólóval kerül össze, de sokan kardigánt, blézert, esetleg egyéb felsőt is bátran felvesznek mellé. Az outfitet remekül feldobja továbbá egy félcipő, valamint egy mokaszin, esetleg egy stílusos tornacipő egyaránt. A lényeg, hogy találjuk meg az egyensúlyt a stílusunk és a kinézetünk között.

Chino nadrágok típusai

Ott van nekünk a Breton Armor Lux pamut darab, amelyet a gyártó elasztánnal kevert. A lazább szabás lehetővé teszi a meleg hónapokban a szellőzést és a tökéletes hőkomfortot. Remek klasszikus, így akár övvel is bátran viselhetjük. A két első és a két hátsó zseb pedig praktikussá teszi, hiszen így mindig magunknál hordhatjuk a legfontosabb dolgainkat.

Létezik belőle továbbá csíkos gyapjú, öltöny nadrág, valamint halszálkás mintás gyapjú fajta egyaránt. Ezáltal minden férfi könnyedén találhat az alkalomhoz illő chino nadrágot.

Kép forrása: Envato Elements

Hirdetés (X)