A coach segít abban, hogy a kommunikációd stílusosabbá váljon

coach

A sikeres kommunikáció az egyik legfontosabb eleme minden egyes ember életének. Tudni kell megfelelően beszélni másokkal, és az is rendkívül fontos, hogy érthetően át tudjuk adni a gondolatainkat – ezek lényegében elengedhetetlenek a magánéletünkben és munkahelyünkön egyaránt. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a kommunikáció hatékonyabb legyen? Íme, pár tipp – amiket érdemes megfogadni.

Mindig figyeld végig a másik mondanivalóját

Nagyon fontos, hogy mindig figyelmesen hallgass – teljesen mindegy, hogy a főnöködről lenne szó vagy egy beosztottadról. Amikor beszél, ne vágj közbe, és fejezd ki minden tekintetben, hogy odafigyelsz rá és a mondanivalójára. Ne kezdd el nyomkodni az okostelefonodat, mert ezzel lehet, hogy meg is sérted a másik embert érzelmi identitásában.

Iktass be pici szüneteket

Mindig próbálj meg kis szüneteket beiktatni, mielőtt reagálnál a másik mondanivalójára. Ezzel azt fogod kifejezni, hogy megértetted, amit mondott, és hogy odafigyeltél a gondolataira. A szünetek megtartása sokkal fontosabb részletkérdés, mint azt elsőre gondolnánk. Nem mindenki képes rá, és nem mindenki csinálja jól.

Nézz a másik szemébe

Mindig nézz a másik ember szemébe. Ez a kommunikációs technikák hatékonyságának egyik alappillére. Ha rá nézel, akkor kifejezed azt, hogy mennyire nagyra értékeled őt és a személyiségét. Egy pillantás, tekintet többet mond ezer szónál – és ez tényleg így is van!

Használj megfelelő hangszínt

Próbálj meg megfelelő hangszínt használni. Ne túl mélyet és ne is túl magasat – találd meg az ideális hangsúlyt. Ez rendkívül fontos, hiszen a magas hangszínt se szeretik sokan, és a mélyet sem. A mély fölényességet és arroganciát tükröz, míg a magas túlságosan a gyenge emberek szimbóluma.

Miképpen segít egy coach ezen technikák elsajátításában?

Miképpen segít a jó business coach szakember abban, hogy ezen technikákat elsajátítsuk? A válasz nem teljesen egyértelmű – mindig a kliens és a pontos igények szabják meg, hogy mi lenne az ideális döntés az adott szituációban.

A coach nem feltétlenül kell, hogy expertje legyen annak a területnek, amit te képviselsz. Viszont, hatalmas segítséget nyújthat abban, hogy a kérdéseivel rávezessen a helyes megoldásra, és arra a döntésre, amelyet meg kell hoznod. A coaching tulajdonképpen egy technika, amely rendkívül hatékonynak bizonyul különféle problémák esetén.

Kép forrása: Unsplash.com

Hirdetés (X)