A digitális nomád életmódról

digitális nomád

Kinek ne jutott volna már eszébe, hogy valami egészen más módon töltse a munkaidejét, mint a hagyományos 9-5 munkarendben? A covid alatt a home office térnyerése rámutatott arra, hogy nagyon sok esetben nincs arra szükség, hogy az irodában töltsük a napjaink nagy részét.

Erről a helyfüggetlen életmódról lesz szó ebben a cikkben, ugyanis az úgynevezett digitális nomád életmód a legtöbbünk számára már valósággá vált. Számos olyan munkakör létezik, ami nem igényli azt, hogy nap, mint nap az irodában üljünk, sőt sokszor az aszinkron munkavégzés is megoldható.

De kezdjük az alapokkal. Kit is nevezünk digitális nomádnak?

A digitális nomád egy olyan személy, aki a mai technológia adta lehetőségeknek köszönhetően teljesen helyfüggetlenül végzi a munkáját.

Tehát leginkább egy olyan vállalkozóról, vagy alkalmazottról van szó, aki a munkáját egy laptop segítségével, a legkülönbözőbb helyekről végzi.

A munka szabályai megváltoztak. Ha elég keresett tudással rendelkezel, valamint ez az életmód szimpatikus számodra, akkor ez a kis ismertető talán hasznodra lesz abban, hogy eligazítson a digitális nomád életmóddal kapcsolatban.

Hogyan lehet belőled digitális nomád?

Én ezt alapvetően egy négy lépéses folyamatként szoktam felvázolni.

Az első lépés, hogy olyan piacképes tudással rendelkezz, aminek a használata nincs helyhez kötve. Szóval ez már kezdésként eléggé leszűkíti a lehetőségek körét.

Sokan itt előnnyel indulnak hiszen nagyon sok programozói, közgazdasági, vagy épp elemzői diplomával és néhány év tapasztalat jó eséllyel találhatsz helyfüggetlen ajánlatokat, de akár freelancerként is dolgozhatsz.

Ha nem rendelkezel ilyen tudással akkor sincs probléma, hiszen manapság már rengeteg képzés lehet segítségedre abban, hogy piacképes tudást szerezz. Foglalkozhatsz többek közt honlapkészítéssel, webshopok készítésével, szövegírással, programozással, vagy nyújthatsz virtuális asszisztenciát.

digitális nomád

Kép forrása: Envato Elements

A második lépés a tudás felhasználásának módja. Alapvetően három út áll előtted. Az első, hogy egy olyan cégnél állsz munkába, ahol helyfüggetlen a munkavégzés. A második, hogy szabadúszóként dolgozol, közvetítők segítségével. A harmadik lehetőség pedig a saját vállalkozás indítása.

Nyilván az első lehetőség a legegyszerűbb logisztikai szempontból. Minden hónapban megérkezik a fizetésed a számlára, neked csak megfelelő minőségben kell végezned a munkád.

A második már egy fokkal több kihívást tartogat, hiszen nehéz megfelelő közvetítő céget és platformot találni. De ha sikerült egy-egy ismertebb felületen megvetni a lábad, akkor viszonylag folyamatos bevételre számíthatsz.

A harmadik a legnehezebben kivitelezhető, de legtöbb potenciállal rendelkező megoldás. Egy vállalkozás felépítése egyáltalán nem egyszerű feladat. Viszont itt végkimenetelként az is elérhető, hogy neked csak delegálnod kelljen a feladatokat.

A harmadik lépés a digitális nomáddá válás folyamatában az átállás az életmódra.

Nagyon sok olyan új dolog lesz amihez egyszerűen hozzá kell szoknod. A teljesség igénye nélkül néhány ezek közül.

  • Keresned kell egy jó könyvelőt, aki segíteni tud a nemzetközi pénzügyekben.
  • Érdemes listázni a rendszeres kiadásaid és megszabadulni a feleslegesektől.
  • Érdemes keresni egy olyan pénzügyi szolgáltatót, aminek a használatával bárhol tudsz tranzakciókat indítani és fogadni.
  • Fontos, hogy legyen egy jó egészségbiztosításod.
  • Meg kell ismerkedned a legnagyobb szállásadó webhelyekkel.

A negyedik lépés pedig akkor jön, ha megvan a stabil munka és az elhatározás. Ugyanis nincs más hátra, mint eldönteni, hogy hova akarsz utazni.

Érdemes jó előre megnézni, hogy milyen feltételei vannak a beutazásnak és a tartózkodásnak.

Fontos tájékozódni az időjárásról, az internet lefedettségéről, az általános életminőségről, az egészségügyről, vagy a szórakozási lehetőségekről.

Képek forrása: Envato Elements

Hirdetés (X)