A helyes járás alapjai – Útmutató a megfelelő testtartáshoz

helyes járás

Amikor a helyes testtartásról beszélünk, főként a hát gerinckímélő helyzetére gondolunk, bár az egész testre kellene utalnunk. A megfelelő testtartás megköveteli az összes ízület összehangolását, és nagyon fontos mind az ülő, mind az aktív járásban levő emberek számára. Ez a kulcsa a jó fizikai állapotnak és a balesetek megelőzésének.

A testtartás sokat elárulhat valakinek a személyiségéről, akárcsak az izmok, csontok és ízületek egészségéről. Hasonlóan a helyes járás is, mivel a lábfej deformitások fájdalommal járnak nemcsak láb, hanem deréktájon, a térd- és csípőízületekben.

Bár az elváltozásokat külső szemmel egy minőségi cipő elfedi, egészségünk szempontjából nem releváns megoldás. Korrigálására a szenzoros talpbetétek különösen alkalmasok, főleg sarokfájdalom és megsüllyedt talp esetén.

Ezek a helytelen testtartás egészségügyi kockázatai, amelyek rontják az életminőséget!

  • Kiegyensúlyozatlansághoz vezet a mozgásszervi rendszerben;
  • Növeli a gerincre nehezedő nyomást, így hajlamosabbá válik a degenerációra;
  • Nyak-, váll- és hátfájást okoz;
  • Csökkenti a rugalmasságot és károsítja az ízületeket;
  • Befolyásolja a test egyensúlyát és növeli a sérülések kockázatát;
  • A szervezet idő előtti öregedéséhez vezet;
  • Emésztési kellemetlenséget okoz;
  • Csökkenti a szív- és érrendszeri funkciókat;
  • Növeli a stressz és a fáradtság szintjét;

De mi is pontosan a testtartás?

A testtartást úgy definiálják, mint a test által felvett attitűdöt, akár az izomtevékenység során nyújtott támogatással, akár a stabilitás megőrzésén dolgozó izomcsoport összehangolt tevékenységének eredményeként.

Kétféle testtartás létezik, az egyik a dinamikus módja, ahogyan megtartjuk testhelyzetünk, amikor mozgunk, sétálunk, szaladunk vagy lehajolunk, hogy felvegyünk valamit. A másik a statikus testtartás, álló, üllő vagy alvó helyzetben.

Fontos, hogy figyeljünk a dinamikus és statikus testtartásra is, és ne feledjük, hogy a helytelen testtartást gyakran a boka egyensúlyhiánya is okozhatja. A legtöbb sarki fájdalom a láb inainak túlterhelése miatt alakul ki, jellemző a plantáris fasciitis, amely szorosan kapcsolódik a helytelen járással és rossz testtartással.

Az egyoldalúan terhelt láb és ehhez kapcsolódó nyomás előbb-utóbb kellemetlenségeket okoz, a lábak keringésének csökkenéséhez vezet, mivel az erek és kapillárisok összenyomódnak a súly alatt. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük figyelni kell az ideális testtartás és járás megőrzésére.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)