A hibrid autó tökéletes átmenet a benzines és az elektromos változat között

hibrid autó

Napjainkban már sokkal nehezebb egy teljesen új autó beszerzése, mint évtizedekkel ezelőtt. Itt elsősorban arra gondolunk, hogy számos szempontot kell megvizsgálni. Az egyik kulcskérdés a meghajtás, ami lehet úgymond hagyományos (benzines, dízeles), elektromos vagy a kettőnek az ötvözete: hibrid.

Miért lehet jó választás a hibrid autó?

Ugyan még a köztudatban újdonságnak számít, a gyakorlatban már több évtizedes technológiáról beszélünk. A Toyota már 1993-ban elkezdte fejleszteni az első hibrid járművet, így jelenhetett meg 1997-ben a Toyota Prius Hybrid.

A fejlődés nem állt le, sőt, egyre gyorsabb a tempó, ahogy az igény is növekszik a fenntartható, zöld megoldások iránt. Az elektromos és hibrid rendszerek jelentik egyértelműen a jövőt. Mit sem mutat ez jobban, mint az elektromos autó töltő és más kiegészítők fejlődése is, amelyeket az eautotoltokabel.hu oldaláról egyszerűen meg lehet rendelni.

Már az első hibrid autók is a futurisztikus vonalakat, modern hatást képviselték, ami ideális aerodinamikát is kölcsönöz nekik. Természetesen a sikert sokkal inkább a meghajtás előnyeinek köszönheti.

Kimagasló üzemanyag-takarékosságot mutatnak a hibrid autók, ami a benzines és elektromos motor okos összehangolásával érhető el. Kívülről nézve a működése nagyon egyszerű. Ha az autó megáll, akkor a benzinmotor kikapcsol, ami már önmagában nagymértékben csökkenti a fogyasztást.

Az egyik legnagyobb újítás a regeneratív fékrendszer, ami minden lassításnál, fékezésnél elektromos energiává alakítja a mozgási energiát, amivel a nagyfeszültségű akkumulátort fogja tölteni. Kisebb lesz a károsanyag-kibocsátás is, már a korai modellek is 20-30%-kal kevesebb szén-dioxidot engedtek ki a kipufogóból a hagyományos változatokhoz képest, mára ez a szám csak tovább növekedett.

Jobb, mint az elektromos?

A hibrid autó néhány tekintetben az elektromos változatokhoz képest is előnyösebb. Ilyen például az, hogy nem függ a töltőpontoktól. Az akkumulátor teljes mértékben önállóan, mozgás közben tölti magát újra. A napjainkban a szalagról leguruló hibrid autók is ugyanazt a regeneratív fékezés technológiát használják, mint elődeik, csak sokkal hatékonyabban.

Az elektromos hajtás használata során csendesebbek, a károsanyag-kibocsátás nulla, városi közlekedésre ideális választás.

Olcsóbb üzemeltetés

Rövid utakon a villanymotor, hosszabb távokra pedig a benzines motor teljesítményére lehet hagyatkozni. A tankolás is gyors, mivel az akkumulátor töltésére sem kell várni. A hibrid autó üzemeltetése, fenntartása is kevésbé terheli meg a pénztárcánkat.

Olcsóbb, mint egy teljesen elektromos modell, a tankolása pedig kedvezőbb, mint a hagyományos (benzines, dízeles) járművek esetében. A fékek is tovább bírják a regeneratív rendszernek köszönhetően, mivel az is besegít az autó lassításába.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)