A kifogástalan stílushoz tökéletes fogsor kell – mutatjuk, mit tehetsz érte!

fogápolás

Az egészséges fogsor, ragyogó mosoly ma már éppúgy kötelező eleme a stílusos és esztétikus megjelenésnek, mint egy jó frizura, vagy az igényes öltözködés. Köszönhetően a fogorvoslás elképesztő fejlődésének, ma már annak is lehet tökéletes fogsora, aki nem a legjobb adottságokkal rendelkezik vagy valamilyen baleset következtében sérült meg a foga. Cikkünkből megtudhatod, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésedre!

Minden a helyes fogápolással kezdődik

Mielőtt belevágnánk a komolyabb fogorvosi beavatkozások ismertetésébe, szeretnénk hangsúlyozni, hogy az első és legfontosabb feladatod a napi szintű helyes fogápolás, különös tekintettel a fogközök tisztítására. Mit jelent ez a gyakorlatban?

 • Moss fogat minden nap reggel és este minimum 2 percig, fluoridos fogkrémmel!
 • A szűkebb fogközök tisztítására használj az esti fogmosásnál fogselymet!
 • A szélesebb fogközök tisztítására pedig alkalmazz minden nap fogköztisztító kefét!

A fenti lépésekkel eltávolíthatod a fogaidon keletkező láthatatlan lepedék, azaz dentális plakk legnagyobb részét, amely a kórokozó baktériumok melegágya, és amelyből – ha a fogakon marad – fogkő képződik.

fogápolás

Kép forrása: Freepik.com

A professzionális rendelői fogtisztítás is elengedhetetlen

A helyes fogápolás másik lényeges pontja, hogy rendszeres időközönként – legalább félévente – érdemes ellátogatni a fogorvosi rendelőbe, ahol professzionális fogtisztítást végeznek. Ennek a része az ultrahangos és manuális eszközökkel történő fogkő-eltávolítás, valamint a fogak polírozása. Extra előny pedig, hogy időben kiderül, ha valami gond van a fogaiddal.

Motivációként lássuk, miért érdemes követned a fenti tanácsokat!

 • Fogaid ápoltak, csillogóak lesznek
 • Nem kell félned a kellemetlen lehelettől
 • Jelentősen lecsökkented a fogszuvasodás esélyét
 • Megelőzheted az ínygyulladást, illetve a hosszú távon ebből kialakuló fogágybetegséget, amely akár a fogíny visszahúzódásával, a fogak kilazulásával és elveszítésével is járhat.

Elszíneződőtt fogak? A fogfehérítés a megoldás!

A fogkő eltávolítása utáni polírozás képes eltávolítani az enyhébb elszíneződéseket. De előfordulhat, hogy az eredmény még mindig nem tökéletes – bizonyos ételek, italok rendszeres fogyasztása (például kávé vagy cékla), dohányzás, vagy egyszerűen örökletes okok miatt.

Szerencsére ilyenkor is van megoldás: a fogfehérítés ugyanis több árnyalatot képes világosítani a fogakon. Ugyanakkor nagyon fontos tudni, hogy a fogfehérítés csak akkor biztonságos, ha fogorvos felügyeletével történik – és ez igaz az otthoni fogfehérítésre is!

Szintén kevesen tudják, hogy akár egy-egy (mondjuk gyökérkezelés vagy egyéb okok) miatt elszíneződött fog külön fehérítésére van lehetőség, úgyhogy ha ilyen problémával küzdesz, kérd ki bátran a fogorvosod tanácsát!

fogápolás

Kép forrása: Freepik.com

Hézag van a fogaid között, vagy a formájukkal van baj? Ez is megoldható!

Sokan szexepilnek tartják, másokat borzasztóan zavar, ha a fogaik, különösen a metszőfogak között hézag található. Gyakori probléma az is, ha valaki a formájukkal nem elégedett, legyen ez adottság, vagy baleset miatt bekövetkezett sérülés miatt. Milyen lehetőségek vannak?

 • Kisebb foganyag-veszteség esetén elegendő lehet a magas minőségű, fogszínű tömőanyagokból készült tömés;
 • A direkt héj tökéletes megoldás, ha kismértékű eltérést kell korrigálni, például lepattant egy kis darab a fog éléből;
 • A rendkívül esztétikus és igen tartós kerámiahéjak pedig kiválóan alkalmasak a fogak alakjának, méretének és színének korrigálására, így az említett fogak közötti hézagok eltüntetése is;
 • Ha pedig csak kevés ép fogzománc áll rendelkezésre nagyobb mértékű törés vagy szuvasodás miatt, akkor korona készítése javasolt.

Hiányzó fogak: a fogimplantátummal lesz tökéletes a végeredmény!

Hiányzó fog nem csak időskorban fordulhat elő, de fiatalok körében is. A fog pótlása pedig elengedhetetlen, mind az esztétikum, mind a rágófunkció helyreállítása miatt. A ma elérhető legkorszerűbb eljárás egyértelműen a fogimplantátum beültetés, amely akár életre szóló megoldást is jelenthet – természetesen megfelelő ápolás és rendszeres fogorvosi kontroll mellett.

A fogimplantátum árak a hagyományos fogpótláshoz képest ugyan lényegesen magasabbak lehetnek, a többletbefektetés hosszú távon azonban egyértelműen megtérül. A fogimplantátumok ugyanis jóval tartósabbak, mint például a hagyományos hidak, nem kell lecsiszolni ép fogat miattuk, és gyakorlatilag észrevehetetlenek.

A fenti információk csak egy kis ízelítőül szolgáltak, hogy bemutassuk: ma már mindenkinek lehet tökéletes a mosolya. Ne habozz, jelentkezz be most konzultációra!

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)