A konyhatervezés szempontjai és lépései

konyhatervezés szempontjai és lépései

A konyha minden háztartás alapvető része. Kialakítása, elrendezése meghatározó a mindennapok során. Legyen szó építkezésről, vagy lakásfelújításról, érdemes tudatosan megtervezni annak minden elemét. A konyhatervezés ugyanakkor nagy figyelmet igénylő projekt.

Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk, milyen lépéseket célszerű betartani a jól funkcionáló, esztétikailag is szép összképet nyújtó konyhához. 

Kezdjük az alapoknál

A konyhatervezés alaposságot igényel. Lényegében A-Z-ig át kell gondolni, milyen konyhát is szeretnénk. A nulladik lépés tehát a tervezés. Fel kell mérni a lehetőségeket. Mekkora az alapterület, milyen legyen a konyha alakja, de még a kiállásokra, a fűtésre, és a nyílászárókra is gondolni kell.

Hiába a nagy tervek, ha a konyha adottságai egyszerűen nem megfelelőek az elképzelésünkhöz. Az internetet böngészve szintén csábító főzőhelyiségeket láthatunk, de ezek néha túlságosan is elrugaszkodnak a valóságtól. A cél ezért az optimálisan, jól működő konyha kialakítása.

Konyhatervezés lépésről lépésre

Ha már ismerjük a lehetőségeket, jöhet a vizuális megvalósítás. Nem is gondolnánk, egy konyhatervezés valójában mennyire komplex feladat. Tisztában kell lenni az alapszabályokkal ahhoz, hogy végül egy kényelmes, jól funkcionáló, szép konyhára tegyünk szert. Ez a jó hír. A rossz, hogy valószínűleg ceruzára, papírra, és némi matekra is szükség lesz. A méretarányos alaprajz elengedhetetlen, továbbá határozzuk meg előre, hova kerül 

 • a hűtő, 
 • a mosogató, 
 • a sütő, 
 • és a többi berendezés. 

A kész tervek segítenek eldönteni, melyik elrendezés felel meg leginkább az igényeknek.

A munkaháromszög szabály

A hatékony konyhatervezés legfontosabb előírása a munkaháromszög szabály elvének betartása. Ez a folyamat lényegében segít abban, hogy egy igazán hatékony konyha szülessen meg: a hűtő, a mosogató, és a főzőlap hármasát fedi le. Innen a háromszög elnevezés is, hiszen ezek a pontok adják a csúcsokat, továbbá szimbolizálják az egyes folyamatokat:

 • Hűtő: tárolás
 • Mosogató: tisztítás, előkészítés
 • Főzőlap: főzés, tálalás

A munkaháromszög szabály betartása tehát segít abban, hogy a lehető legkevesebbet kelljen járkálni a konyhában, mégis kellő távolságra legyenek az egyes elemek ahhoz, hogy kényelmesen lehessen végezni az egyes munkafolyamatokat.

Konyha elrendezése

Többféle konyhai elrendezés is létezik. Általában az alapterület, és a helyiség alakja az, ami meghatározza, hogy melyik az ideális kialakítás. A jellemző formák a következők:

 • Egysoros konyha: kevésbé praktikus elrendezési forma, mivel a munkaháromszög szabálya itt nem megvalósítható. Ennek oka, hogy a hűtő-mosogató-főzőlap hármasa az egysoros konyhában csak egy vonalon helyezhető el. Jellemzően a hosszúkás formájú, kis alapterületű helyiségekbe való, mivel ezeknél nem elég széles ahhoz a konyha, hogy két falra is kerülhessenek szekrények.
 • Kétsoros konyha (párhuzamos konyha): gyakorlatilag az egysoros konyha tükrözése. Azok a konyhák tartoznak ide, ahol a szemközti falakra kerülnek a szekrények. Nagy előnye az egysoros konyhával szemben, hogy már megvalósítható bennük a konyhai munkaháromszög. A kétsoros konyhánál ez azt jelenti, hogy a három funkció közül az egyik az egyik soron, a másik kettő pedig a szemközti konyharészen lesz elhelyezve.
 • L alakú konyha: itt a gyakorlatban arról van szó, hogy az egysoros konyhának a rá merőleges falon van folytatása. Ez a merőleges rész már lehetővé teszi, hogy a munkaháromszöget megvalósítsd. Főként hosszúkás, de keskeny helyiségekbe jelentenek praktikus megoldást.
 • U alakú konyha: az egyik legkényelmesebb, legpraktikusabb konyhai elrendezés. Nemcsak a szemközti falakra kerül konyhaszekrény, hanem az őket összekötő keskeny falszakaszra is. A szemközti falak adják az U alakú konyha szárait. Lehetnek ugyanolyan hosszúságúak, de aszimmetrikusak is. A munkaháromszög tökéletesen megvalósítható, hiszen a három falon kényelmesen el lehet osztani az egyes funkciókat.
 • G alakú konyha: az U alakú konyha továbbfejlesztett verziója, amikor az U egyik szára befordul. Ez a beforduló rész általában tálalásra használható, vagy reggelizőpultként funkcionál. Szintén megvalósítható a munkaháromszög. A szárak közötti funkciókat úgy kell elosztani, hogy ne legyen túl nagy a köztük lévő távolság.
 • Konyhaszigetes konyha: sokak álma az amerikai filmekből jól ismert konyhatípus. A konyhaszekrények nemcsak a fal mellett kapnak helyet, hanem a tér közepén is. A munkaháromszög elve ebben az elrendezésben is érvényesíthető. Egyszerű pultként, étkezésre, előkészítésre, vagy éppen tárolásra is használható. Látványosak, de csak akkor néznek ki igazán jól, és csak akkor kényelmesek, ha van elég hely is hozzájuk.
konyha elrendezés

Kép forrása: Unsplash.com

Egyéb szempontok: figyelj a részletekre!

A konyhatervezést számos egyéb tényező is befolyásolja. Idetartoznak: 

 • a kiállások,
 • a fűtési rendszer
 • és a nyílászárók helye is.

Oda kell figyelni hol vannak a víz-, a gáz kiállások, valamint a meglévő konnektorok. Új ház építésénél célszerű már a tervezési folyamatban meghatározni ezeknek a helyét is. Sok esetben alkalmazkodni kell hozzájuk. 

A fűtési rendszer szintén meghatározó. A falra szerelt radiátor miatt például lehetnek olyan falszakaszok, amiket így egyáltalán nem lehet kihasználni. A nyílászárók helye is érinti a kihasználtságot, de még a fény beáramlását is befolyásolja. Ha jó szögben van elhelyezve az ablak, könnyen lehet egy jó megvilágítású konyhánk.

Mi alapján válasszunk konyhát?

A jó konyha tehát az, ahol a lehetőségekhez képest optimálisan megvalósul a hatékonyság. Az új konyhabútorok, eszközök kiválasztása során ugyanakkor több mindent is érdemes átgondolni. Ezek a következők:

 • Ár: a legkisebb konyhák, bútorok sem olcsók. A vásárlás során pedig törekedni kell rá, hogy csak azt vegyük meg, amire tényleg szükség van. 
 • Tervezhetőség: a konyhaszekrények hosszú távon fognak szolgálni, az eszközök lecserélése pedig nagy felfordulással járhat. Fontos ezért, hogy mindig következetesen hozzuk meg a döntéseket.
 • Rendszeresség: nem mindegy az sem, mennyi időt fogunk a konyhában tölteni. Annak, aki fagyasztott pizzán él, nem fontos, hogy komplex konyhája legyen. Mások viszont szeretnek sütni-főzni, napi több órát is a konyhában tölteni. Ilyenkor érdemesebb beruházni egy komolyabb konyhára.
 • Munkahatékonyság: egy ergonómiailag jól megtervezett és kivitelezett konyhában a feladatok logikusan egymást követik, növelve a munkahatékonyságot. 

Nagyon fontos továbbá az ergonómia, vagyis az, hogy magára a személyre érdemes szabni a konyha kialakítását. Segít abban, hogy az egyes konyhai berendezések, illetve szekrények ideális helyét megtaláljuk.

Lehetőségek és kreativitás

Lényegében ez a két elem határozza meg, hogy végül milyen konyhánk lesz. Hiába a jó ötlet, ha egyszerűen nem megvalósítható. Másrészt lehet, hogy sokkal több lehetőség van a konyhában, mint elsőre gondolnánk. A lényeg, hogy engedjük szabadon a fantáziánkat úgy, hogy közben az alapvető konyhatervezési szabályokat is betartjuk, és tisztában vagyunk a terület adottságaival.

Képek forrása: Freepik.com; Unsplash.com