A macskatartás pozitív lelki hatásai

macska

Egy szőrös, doromboló négylábú rengeteg örömet tud okozni az embernek. Bizonyított tény az is, hogy a lelki világunkra is pozitív hatással van a cicák jelenléte. Nem véletlen, hogy számos esetben vannak jelen macskák terápiás foglalkozásokon is. Lássuk, miben rejlik ezeknek az állatoknak a lelkünkre gyakorolt ereje!

A macskákkal és kutyákkal kapcsolatos sztereotípiák kapcsán sokan vélhetik úgy, hogy a cicák csak addig kedveskednek a gazdájuknak, amíg szükségük van valamire, míg a kutyák jóval hűségesebbe is odaadóbbak.

Ám aki megosztja az életét egy ilyen négylábúval, az pontosan tudja, hogy mindez csak a felszín és rengeteget tudnak nekünk adni a macskák is.

Miben rejlik a cicák lelki gyógyító ereje?

Számos tanulmány és kísérlet bizonyítja, hogy az, ha van egy cica a közeledben, aki olykor odabújik, dorombol, dörgölőzik hozzád vagy éppen közösen játszotok, az segíti a szervezetben az úgynevezett oxitocin termelődését.

Éppen emiatt olyan fontos a jelenlétük például a terápiákon, ahol a lelki krízissel küzdők képesek egy kis megnyugvást találni a macskák mellett. Sőt, még az autista gyerekek esetében is pozitív hatása van e kedves kis állatoknak.

A másik fontos tényező a cicák kapcsán, hogy nagyon sokan rendelkeznek ezen állatok közül kiemelkedő empátiával. Vagyis pontosan a legjobbkor érkeznek a emberhez és tökéletes módon mutatják ki a szeretetüket. Ha macska gazdi vagy, ezt akár tudatosan is megfigyelheted.

Egy 2015-ös tanulmány szerint ráadásul amit Galvan és Vonk jegyeznek, a macskák még az emberi arcmimika megértésére is képesek és még az érzelmi reakciókat is meg tudják egymástól különböztetni. Ez pedig nagyban segíti azt, hogy megfelelő módon reagáljanak egy adott szituációban az ember irányába.

Nem maradhat ki a sorból a fentieken felül a dorombolás fontossága sem. A macskák rekeszizmának rezgése ugyanis különleges hatással bír. Ez a folyamat az állatban endorfint szabadít fel, ez pedig a közelében levő emberre is hasonlóan hat, a stressz pedig máris csökken ezáltal.

Tulajdonképpen ez egy jótékony hatású hangterápia, amely nem csak lelkileg, de ezáltal testileg is pozitívan hat az emberre.

Milyen hatásai vannak a cicák jelenlétének az emberre?

Alapvetően a lélekre gyakorolt pozitív hatásról beszélhetünk a cicák esetében, ám mindezek által a testi tünetek is enyhülhetnek, sőt, a gyógyulási folyamatok is felgyorsulnak bizonyos esetekben. Hiszen az ép lélek ép testben érzi magát a legjobban.

Gyorsabb gyógyulás

Bizonyított tény, hogy ha egy betegeskedő vagy éppen komolyabb beavatkozás során lábadozó beteg közelében ott van egy cica is, jóval rövidebb ideig tartott a gyógyulás.

Kevesebb stressz

A cicák jelenléte segít oldani a stresszt, ami által csökken a vérnyomás is. Sőt, ezzel együtt olyannyira csökken a szívvel kapcsolatos betegségek aránya, hogy a Minnesota Egyetem kutatása szerint a macskatartók 30-40 százalékkal ritkábban halnak meg szívroham következtében, mint azok, akiknek nincs a közelében ilyen állat.

Depresszió leküzdése

Emellett az olyan lelki eredetű problémák, mint a depresszió vagy a szorongás mértéke is csökken a cicák mellett, vagyis határozottan nagy segítséget nyújtanak ezek leküzdésében.

Mindez pedig csak a jéghegy csúcsa, hiszen ezeken felül számos más esetben is igazolható, hogy a lelki támasz által nem csak békét és nyugalmat, de gyógyulást és egészséget is adnak nekünk ezek az édes, doromboló négylábúak.

Ahogy a Catmania oldalon is szó van erről, ehhez természetesen szükség van a cicád lelki egyensúlyára is, amire szintén érdemes odafigyelni.

A fentiekből látható, hogy számos előnye van a macskatartásnak. Hiszen ha egy doromboló, bújós kis szőrgombóc vár otthon, akkor még igazán egy stresszes munkanap után is enyhül egy kicsit a rossz érzés és át tudjuk magunkat adni a nyugalomnak.

Így bár sokan magának való, kötődésre képtelen állatnak tartják a macskákat, ennek ellenére mindig ott vannak és segítenek éppen akkor, amikor a legnagyobb szükségünk van rájuk.

Kép forrása: Pixabay.com