Akváriumi halak kezdőknek – színpompás dekoráció otthonra

akváriumi halak

Az akváriumi halak megfelelő összeválogatása sok figyelmet igénylő feladat – annak sikere az egész akvarisztikai pályafutásunkra rányomja a bélyegét. Megjegyeznénk, a szóban forgó tevékenység egyébként a kellemes elfoglaltságok közül való, különösen, mivel sikeres végeredmény esetén az akvárium jóval több lesz egyszerű lakberendezési egységnél.

A páratlan szépségével, egyedi stílusával e mini vízalatti világ az otthonunk színpompás éke lehet, amely valósággal vonzza a tekintetet.

Milyen szempontok szerint válogassuk össze a kis élőlényeket?

Alapvetően az akváriumi halak összeválogatása az egymáshoz való viszonyulásuk mentén valósítható meg a leghatékonyabban. Gyűjtsünk össze minél több információt a lehetséges jelöltekről, azok igényeiről, szokásairól és „vehemenciájáról”.

A hasonló környezetet preferáló, többé-kevésbé azonos igényű akváriumi halak remekül megférnek egymás mellett. Pro tipp: kezdő akvaristaként ajánlatos az elevenszülő fajtákból szemezgetni, azok ugyanis igénytelenebbek – a szó jó értelmében -, mint az ikrarakó társaik.

Együtt tartható akváriumi halak, avagy az akváriumi béke záloga

Könnyen alkalmazkodnak a környezetükhöz, a napjuk jelentős részét boldog kergetőzéssel vagy úszkálással töltik az olyan trópusi fajok, mint például a guppi, a kardfarkú és a dánió. Ezen fajták példányait egészen nyugodtan tarthatjuk egyazon térben is, békésen megélnek egymás mellett.

A felsorolásból a guppik egyébként is nagyon jó választásnak bizonyulnak: hosszú az élettartamuk, remekül bírják a mostohább körülményeket is, jól nevelhetők más fajokkal együtt és a külső jegyeik is rendkívül színes skálát kínálnak a választásra.

Együtt tartható akváriumi halak – kerüljük a túlzsúfolódást!

Persze az akvárium úgy szép, ha színpompás, mégis erősen ajánlott elkerülni a túlzsúfoltságot – ezzel árthatunk ugyanis a leginkább a kiskedvenceinknek, számottevően megrövidítve ezáltal az életüket. Ha az akváriumunk kicsi (30 literes), akkor is legfeljebb 5-6 darab halat (nem hosszabb, mint 6 cm) tarthatunk abban biztonságosan. A két nem képviselői közül a hímekből legyen kevesebb, azok ugyanis hajlamosak túlhajszolni a nőstényeket.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)