Alacsony évelő növények sziklakertbe és virágágyásba

kúszó lángvirág

Virágágyásaink megtervezése során több szempontot is figyelembe kell vennünk, ilyen például a növények mérete és magassága, virágzási ideje, valamint az is, hogy évente megújulnak-e, vagy évről-évre pótolnunk kell őket.

Az évelő növények egyik hatalmas előnye, hogy minden évben kihajtanak, azaz gondoskodnak az állandóságról, ráadásul elég őket csak egyszer megvásárolnunk, szemben az egynyári virágokkal, melyeket évente pótolni kell, ha nem szaporodnak elhullajtott magjaikról.

Az évelőket rendkívüli fajgazdagság jellemzi, különböző magasságú, virágzási idejű és igényű növényeket találunk közöttük. Az évelő virágokat változatosan használhatjuk a kertben, virágágyásba, sziklakertbe, rézsűkre, kőfalakra, talajtakaróként és ágyásszegélyként is ültethetjük őket.

A bokros növekedésű, terülő vagy kúszó, alacsony évelő növényeket, elsősorban sziklakertbe, nagyobb virágok előterébe, ágyások szegélyébe érdemes ültetni, segítségükkel látványos összeültetéseket hozhatunk létre. Cikkünk további részében 10 alacsony évelő virágot mutatunk be röviden.

Kínai szegfű

kínai szegfű

Kép forrása: Flickr / Szerző: A Yee / Licence: CC BY 2.0

A kínai szegfű (Dianthus chinensis) virágágyások szegélyébe, ágyások előterébe és balkonládába ültethető évelő virág, mely kora nyáron nyíló egyszínű vagy mintás virágaival díszít. Rendszeres, mérsékelt öntözés mellett, napos vagy világos fekvésben pompázik igazán.

Törpe léggömbvirág

léggömbvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A harangvirágfélék családjába tartozó léggömbvirág (Platycodon grandiflorus) magas és törpe változatban is megtalálható a kertészetek kínálatában. A törpe léggömbvirág virágágyások előterében vagy balkonládában mutat a legszebben. Napos, világos helyen, jó minőségű, jó vízáteresztő képességű kerti talajba ültetve, hosszú évekig kertünk ékessége lesz!

Dalmát harangvirág

dalmát harangvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A dalmát harangvirág (Campanula portenschlagiana) Dalmácia mészkősziklás lejtőiről származó, tarackjai segítségével terjedő növény, mely szőnyegszerűen borítja be a talajt. Lila színű, kinyílva csillag alakú virágai a tavasz második, valamint a nyár első felében nyílnak.

Gólyaorr fajok

gólyaorr

Kép forrása: Pixabay.com

A kertészetek kínálatában számos gólyaorr faj (Geranium) megtalálható, melyek bokrosan növekvő, jó adottságú dísznövények. Fajtól függően napos, világos és félárnyékos helyre is ültethetjük őket talajtakaró növényként. Virágágyásban, kerti utak szegélyében, nagyobb fák alatt, és sziklakertbe ültetve is remekül mutatnak.

Japán harangláb

japán harangláb

Kép forrása: Pixabay.com

A japán harangláb (Aquilegia flabellata) kicsi, kompakt évelő növény, mely balkonládába, vagy egy kevésbé napos sziklakertbe ültetve is szépen mutat. Kékeslila, rózsaszín vagy fehér virágaiban tavasszal gyönyörködhetünk. Félárnyékos helyre, tápanyagban gazdag, mindig kissé nyirkos talajba ültessük.

Törpe kokárdavirág

kokárdavirág

Kép forrása: Pixabay.com

A törpe kokárdavirág (Gaillardia x grandiflora ‘Goblin’) alacsony termetű évelő virág, mely hosszú virágzási idejével, valamint pompás virágaival bármely kertnek különlegesen szép dísze lehet. Fényigényes, jó szárazságtűrő képességű évelő, ültetési helyéül világos, vagy tűző napos helyet egyaránt választhatunk.

Pázsitviola

pázsitviola

Kép forrása: Freepik.com

A pázsitviola (Aubrieta x cultorum) kedves külsejű, párnát alkotó növény, mely áprilisban és májusban lila, rózsaszín vagy kékeslila virágokkal díszít. Nagyon jól mutat a sziklakertben, valamint a kőfalak és betonutak repedéseiben is. Napos, meleg helyen, jó vízáteresztő talajban fejlődik a legszebben.

Szirti ternye

szirti ternye

Kép forrása: Freepik.com

A szirti ternye vagy sziklai ternye (Aurinia saxatilis) a sziklás hegyoldalakon honos évelő. Kistermetű, bokros formájú dísznövény, mely áprilistól kezdődően hozza sárga színű, illatos virágait. Napos fekvésben, jó vízáteresztő talajban érzi magát a legjobban.

Kúszó lángvirág

árlevelű lángvirág

Kép forrása: Freepik.com

A kúszó lángvirág  vagy árlevelű lángvirág (Phlox subulata), rendkívül látványos, párnát alkotó évelő, melyet sziklakertbe és kerti utak szegélyezésére is ültethetünk. Áprilisi és májusi virágzása alatt, szinte teljesen beborítják fehér, rózsaszín vagy lila színű virágai. Napos, világos vagy félárnyékos helyre, lazább szerkezetű talajba ültessük.

Molyhos madárhúr

molyhos madárhúr

Kép forrása: Pixabay.com

A molyhos madárhúr (Cerastium tomentosum) gyorsan terjedő, alacsony termetű évelő, mely májustól júniusig fehér virágaival díszít, emellett ezüstszürke levelei is mutatósak. Sziklakertbe, utcafronti vagy kerti virágágyásba is ültethetjük. Rendkívül igénytelen, jó szárazságtűrő dísznövény, mely napos helyen, jó vízáteresztő talajba ültetve a legszebb.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos ötletet adnunk a virágágyásba és sziklakertbe ültethető évelők kiválasztásához. Sikeres kertészkedést kívánunk!

Képek forrása: Freepik.com; Pixabay.com; Flickr / Szerző: A Yee / Licence: CC BY 2.0