Állatbarát lakberendezési tippek szakértőktől

kutya

Akár évek óta van háziállatod, akár csak most gondolkodsz az örökbefogadáson, íme néhány állatbarát lakberendezési tipp, amit megvalósíthatsz!

1. Könnyítsd meg az ugrást

Az idősebb háziállatok a koruk előrehaladtával nehezebben ugranak, ezért érdemes olyan megoldásokba beruházni, amelyek megkönnyítik számukra a kanapéra és az ágyra való felugrást. A háziállat-lépcső kézenfekvő megoldásnak számít, ugyanakkor nem mindenhova illik.

Helyette fontold meg, hogy a kanapé vagy az ágy mellé egy ottománt helyezel el, amely alacsonyabb felületet kínál az ugráláshoz. A szőnyegek az idősebb kutyáknak is megadhatják az ugráshoz szükséges tapadást (és segítenek megvédeni a keményfa padlót a karcolásoktól!).

2. Hozz létre külön tárolót háziállatod számára

A gyerekjátékokhoz hasonlóan a kisállat játékok és kiegészítők is képesek beteríteni az egész házat. Miért ne lehetne egy saját helye a kedvencednek, ahol összes játékát és kiegészítőjét tárolhatod? A kosarak kiválóan alkalmasak a tárolásra, mivel a nyitott tetejüknek köszönhetően négylábúd „önkiszolgáló módon” is előkeresheti játékait, de emellett a dekoráció többi részébe is beilleszthetők.

Vedd figyelembe a kosár magasságát a háziállat méretéhez viszonyítva, és győződj meg róla, hogy könnyen bele tud hajolni. A bejáratnál is elhelyezhetsz egy kosarat kutyád pórázának, hámjának, ürülékgyűjtő zacskóinak, valamint a kutyaparkba szánt frizbinek vagy labdáknak!

3. Használj megfelelő színeket a háziállatok szőrének és foltjainak elfedésére

Ha a bőr nem a stílusod, rengeteg más kárpitozási lehetőség közül is választhatsz, amikor állatbarát bútorokat keresel. Az emberek gyakran azt gondolják, hogy a sötét szövetek és szőnyegek segítenek a szennyeződések és kiömlött folyadékok elrejtésében, ugyanakkor bizonyos foltokat inkább kiemelik a sötét kárpitok.

A túlságosan sötét bútorok ráadásul vizuálisan elnehezítik a teret. A szuper világos színeket szintén kerülni kell, kivéve, ha olyan huzatokról van szó, amelyeket fehéríteni lehet. Semmi sem lenne rosszabb, mint egy fehér vagy világosbarna kanapé, mosható párnák nélkül, sáros mancsnyomokkal borítva!

Tehát, amikor a legjobb kutyáknak való kanapékon gondolkodsz, válassz olyan anyagot, mely könnyen tisztítható és ideális esetben, mosógépben mosható. A színek tekintetében a szürke szín tökéletes választás, hogy a szoba világos érzetű maradjon, anélkül, hogy foltmágnes lenne.

Ha szőnyegekről van szó, ahelyett, hogy sötét színekkel próbálnád elfedni a lehetséges baleseteket, válassz egy többszínű mintás szőnyeget. A minta és a színek keveréke segít elrejteni a foltokat, amelyeket nem tudsz kiszedni, miközben életet visz a térbe.

Ha jobban aggódsz a háziállatok szőre miatt, mint a foltok miatt, akkor a szőnyeg vagy a kanapé színét a háziállat szőrének színéhez is igazíthatod, így a szőr kevésbé lesz látható.

4. Takard el

Ha aggódsz amiatt, hogy a háziállatod idő előtt öregíti a bútoraidat, akkor el is takarhatod őket. Nem, nem egy műanyag borítóról beszélünk vagy arról, hogy egy lepedőt tartasz a bútorod felett, amikor nem használod. Egyszerűen csak legyen kéznél néhány mosógépben mosható takaró, amelyet a kanapéra vagy az ágyra dobhatsz, mielőtt kutyusod felugrik a bútorra. Így a szőr és az olajok nagy része a takarón marad, amelyet bármikor kimoshatsz.

5. Fontold meg a bőrkárpitozást

A természetesen cserzett bőr nagyszerű állatbarát bútorkárpitozási lehetőség – és a bőr öregedési módja miatt különösen nagyszerű azoknak, akik szeretik az antik darabokat. Egy bőrkanapén, amelyen háziállatok vannak, biztosan tapasztalni fogsz némi kopást, de ha befektetsz egy kiváló minőségű bőrből készült kanapéba, az szépen fog öregedni és gyönyörű patinát fog kialakítani.

Így, akárcsak egy gyönyörű vintage bőrcsizma, az elkerülhetetlen karcolások csak hozzáadnak a darab szépségéhez és személyiségéhez, legyen szó kanapéról vagy karosszékről. Bónusz: A bőrt ráadásul szuper könnyű tisztítani és porszívózni, így a kutyaszőr száműzése gyerekjáték.

6. Rágható bútorok minimalizálása

A kutyád imád mindent megrágni, ami a szeme elé kerül? A kutyus szobatisztaságra nevelése mellett, előfordulhat, hogy a rágási szakasszal is meg kell küzdened. A kölyökkutyák rágási vágyát segíthet megfékezni, ha falábúak helyett, fémvázas vagy fémlábú bútorokat választasz.

7. Porszívózz rendszeresen

A háziállatok szőre és a poratkák még a legszebben kialakított teret is koszosnak és piszkosnak láttatják. Ha van háziállatod, a rendszeres porszívózás elengedhetetlen. Fontold meg két porszívó beszerzését: egy nehezebbet a nagy, heti porszívózáshoz, és egy kisebb kézi porszívót a hét közbeni gyors porszívózáshoz és a bútorok helyenkénti tisztításához.

Ha a porszívózást a rutin részévé teszed, az segít abban, hogy otthonod mindig friss és tiszta legyen!

Kép forrása: Pexels.com