Annabelle hortenzia, a kertek egyik legújabb sztárja

annabelle hortenzia

Az utóbbi években hatalmas népszerűségre tett szert az Annabelle hortenzia, tudományos nevén Hydrangea arborescens ‘Annabelle’, mely valójában a cserjés hortenzia egyik fajtája. Ez a mindössze 1-1,5 méteres magasságot elérő, bokros növekedésű lombhullató díszcserje nem véletlenül lett a kertbarátok kedvence, ugyanis káprázatosan szép, gömb alakú virágzattal díszít.

Apró virágai, melyek a virágzatot alkotják, a virágzás elején, valamint az elvirágzáskor zöldes árnyalatúak, a virágzás alatt pedig krém-fehér színűek. A 20-25 cm átmérőjű, hatalmas virágfejekben egész nyáron gyönyörködhetünk, amennyiben helyet szorítunk a kertben ennek a páratlanul szép dísznövénynek.

Az Annabelle hortenzia adottságai miatt kitűnő szoliter növény, mely magára vonzza a tekintetet, emellett cserjesor kialakítására is alkalmas. Látványos társítást hozhatunk létre, ha a rózsaszín virágú ’Pink Annabelle’-lel kombináljuk, az előterébe bíborlevelű bugatölcsért, az ágyás szélére és első részébe pedig tűzesőt és árnyékliliomot ültetünk.

Ha ennyi nem lett volna elég ahhoz, hogy kedvet csináljunk az Annabelle hortenzia ültetéséhez, van még egy meggyőző érvünk a növény mellett, ez pedig nem más, mint az, hogy nincsenek speciális igényei és a gondozása sem nehéz. A továbbiakban ehhez adunk néhány tanácsot.

Az Annabelle hortenzia ültetése és gondozása

annabelle hortenzia

Kép forrása: Freepik.com

Az Annabelle hortenzia a félárnyékos kertrészek ideális növénye, ennél kissé világosabb és árnyékosabb fekvésben is megél, arra azonban ügyeljünk, amikor helyet választunk számára a kertben, hogy ne tegyük ki tűző napnak, mivel a virágai összefonnyadhatnak.

Legszebben tápanyagban gazdag, enyhén savas vagy semleges kémhatású, jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű talajba ültetve fejlődik és virágzik. Több tő ültetése esetén 1-1,5 méteres tőtávolságot tartsunk a növények között.

Az Annabelle hortenzia átlagos vízigényű növény, az aszályosabb időszakokban rendszeres öntözést igényel, ha világosabb helyre ültetjük, magasabb a vízigénye. Bár tolerálja a kisebb szárazságot, fontos megemlíteni, hogy ez a virágzás rovására mehet.

Érdemes az ültetést követően talajtakarásról gondoskodni, a mulcsozás rengeteget segít a talaj nedvességtartalmának megőrzésében! További teendőként a tél végén, kora tavasszal esedékes metszést lehet még megemlíteni.

A metszés segít, hogy sűrű, tömött bokrot neveljünk a növényünkből, valamint, hogy olyan erős hajtások fejlődjenek, melyek képesek megtartani az óriási virágfejek súlyát. A cserjés hortenzia metszése elsőre talán nehéznek tűnhet, azonban Herold Ferenc kertészmérnök videója hatalmas segítséget nyújt hozzá.

Az előbbiekből talán már látható, hogy az Annabelle hortenzia nem rendelkezik speciális igényekkel, ha a korábban ismertetett igényeinek megfelelően gondozzuk hosszú életű dísze lesz a kertünknek, akár szoliterként, akár cserjesorba ültetjük.

Képek forrása: Freepik.com