Az egyik legnehezebb ellenfél: a penész!

festés

Minden ember egyik legnagyobb rémálma, hogy az otthonában felüti a fejét a penész. Sajnos mivel ennek kialakulása jó sok minden függvénye, ezért valóban sok mindenre oda kell figyelni, ha el akarjuk kerülni a gusztustalan szürkés-feketés foltok felbukkanását.

Persze a penész nem csupán esztétikai szempontból okoz gondot, ugyanis igen komoly egészségkárosító hatással bír. Sajnos azonban a vele való küzdelem felettébb kínkeserves, így nagyon kitartónak és rafináltnak kell lenni. Szerencsére a Bíborfesték Üzletház penészgátló és folttakaró festékek széles választékával várja azokat, akiknél megjelent ez a hívatlan vendég.

Miért alakul ki a penész?

Sajnos számos kiváltó oka lehet a penész megjelenésének. Ezek egyike a nem megfelelő építkezési mód, amelynek következtében hőhíd alakulhat ki, ami melegágya a penésznek. Szintén gyakori ok a nem megfelelő szigetelés, amely nem hagyja a falakat lélegezni, és ezáltal a bent keletkezett pára lecsapódik a falakon, elindítva ezzel a lavinát.

Természetesen a szellőztetés hiánya is okozhat penészedést, és ha megjelennek az első foltok, onnantól kezdve bizony napról napra egyre nehezebb dolgunk van, ugyanis nagyon makacs ellenfélnek bizonyul ez a cseppet sem esztétikus elváltozás.

Azért mégsem mondjuk azt, hogy nem érdemes küzdeni, hiszen az egészséges lakókörnyezet az ember egészségének az egyik fontos alappillére. Éppen ezért mutatjuk, hogy mit lehet tenni, ha a penésszel szembeni küzdelem vár ránk.

Mit lehet tenni ellene?

Ha már megjelent az elváltozás, akkor legelső lépésként el kell tüntetni azt, méghozzá célszerszámmal le kell kaparni a penészgombákat, vagyis meg kell tisztítani a felületet. Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet az alapozás, és természetesen a penészgátló festék, amely a segítségünkre lesz abban, hogy a jövőben ne alakuljon ki penész. Fontos, hogy ne spóroljunk vele, ugyanis a nem megfelelően kezelt penészes fal még sokkal nagyobb számlát fog benyújtani.

Nem szabad félvállról venni!

Ha ugyanis hagyjuk a falakat úgy, ahogy vannak – szürke és fekete foltok halmazától tarkítottan –, akkor az egészségünk fogja kárát látni. Az orrfújás, a tüsszögés és a köhögés mind-mind a penészesedés számlájára írható, ám a károknak itt még koránt sincs vége.

Ugyanis nem csupán az egészségünkkel kell fizetnünk, de még az otthonunk állaga is romlik, a penész ugyanis nagyban roncsolja az épületek szerkezetét. Amint látszik, alattomos ellenféllel van dolgunk, ezért nem szabad félvállról venni a vele való küzdelmet.

Először is gondoskodjunk megfelelő szigetelésről, ideális beltéri hőmérsékletről és páratartalomról, valamint a megfelelő alapozók segítségével készítsük fel a falakat az esetleges csapásra. Ha ezt mind megtesszük, akkor garantáltan mi kerülünk ki győztesként ebből az ádáz küzdelemből.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)