Az első lépések izgalma: hogyan segíthetsz gyermekednek a járás elsajátításában?

járás elsajátítása

Az első lépések megtétele mindig nagy fordulópont egy család életében. Van, hogy ezek megtételéhez kis segítség is kell a gyerekeknek, amit különféle módszerekkel adhatsz meg nekik. Cikkünkben tippeket és ötleteket találhatsz, illetve megtudhatod, mi minden kell a gyerekek sikeres járásfejlődéséhez.

Bizonyára nincs olyan szülő, aki ne emlékezne gyermekei első lépéseire. Ezek megtétele előtt azonban számos olyan mérföldkő van a gyerekek fejlődésében, amelyek mind-mind hozzájárulnak az egészséges mozgásfejlődéshez. Ezek közé tartozik az önálló fejtartás, az átfordulás, az ülés, a kúszás-mászás, a felállás, majd legvégül, a már említett első lépések megtétele.

A járás elsajátítása azonban nem egyszerű feladat, néhány gyermeknek extra segítségre van szüksége, amit különféle módszerekkel, játékos módon is megadhatsz neki. A legfontosabb az izmok fejlesztése és az egyensúlyérzék kialakítása, hiszen ezek azok a tényezők, amik a járás során a legnagyobb szerepet játsszák.

Hogyan lehet az izmokat fejleszteni?

Ahogy a babák elkezdik felfedezni és használni végtagjaikat, egyre fejlettebbek lesznek izmaik is. A fejlesztési folyamatot azonban nem árt támogatni.

Ezt megteheted otthon, vagy akár szakembert is fel kereshetsz, az otthoni izomerősítéshez viszont ma már számos olyan módszer van, amit te magad könnyedén végezhetsz gyermekeddel.

Az egyik ilyen módszer a tummy time, vagyis a hason töltött idő. Ha gyermeked még nem állt fel, csak a kúszás-mászás időszakában van, vagy éppen elkezdett felkapaszkodni bizonyos tárgyakon, kar- és hátizmait úgy is erősítheted, hogy a hasára fekteted és játékokat helyezel elé, amiket egyedül kell elérnie.

Léteznek olyan babatorna gyakorlatok, amiket könnyedén elvégezhettek otthon is. Ezek a gyakorlatok különböző mozgásformák imitálására születtek. Az erősítés mellett, megtanítja a gyermeket a különböző mozgások érzetére, amit később önállóan is végezni fognak.

Egy ilyen izomerősítő gyakorlat például, ha a lábakat felnyomod a baba hasához, amivel egyébként nem csak izmaira, de emésztésére is jótékony hatást gyakorolhatsz.

A karok erősítéséhez jó módszer még, ha a két kezet a keresztezed a test előtt, amivel a nyújtás és feszítés érzetét gyakorolhatod vele.

Ha gyermeked már felállt vagy akár már megtette első lépéseit, csak egy kis támogatásra van szüksége. Ezt akár egy járássegítővel is megadhatod neki, ami nem csak a lépések bizonytalanságát segít magabiztossá tenni, de a kicsiket egy jó ideig le is foglalja a rengeteg játékkal, amik az eszközön találhatók.

Így a gyermek egyszerre fejlődik és jól szórakozik, te pedig egy kis levegőhöz juthatsz. A Little Dutch járássegítő pedig egy olyan alternatíva erre, amely nem csak fejleszt és szórakoztat, de gyönyörű szép is.

A babatorna módszerekhez számos ötletet találhatsz akár könyvekben, akár az internetről, de szakember segítségét is igénybe veheted.

A járástanulás során azonban a legfontosabb a türelem. Nem minden gyermek fejlődik a sémáknak megfelelően. Vannak akik, előbb vannak akik később tanulnak meg stabilan járni. Ez nem azt jelenti, hogy valami baj lehet velük, vagy nem elég fejlettek, hanem egyszerűen csak a saját ütemükben haladnak (ez azonban nem jelenti, hogy normális ha még 2 évesen sem jár a gyermek!

Az ilyen határokról – mi, meddig normális – a védőnő, vagy a gyermekorvos részletesebb tájékoztatást tud adni, ráadásul ő személyesen ismeri gyermeked, így tudja, ő milyen ütemben fejlődik, és el tud vonatkoztatni az általános mintáktól).

Mi segíthet az egyensúly fejlesztésében?

Az egyensúly megfelelő kialakulása nagyon fontos a járás során. Ha kisbabát már elkezdett járni, de még nem stabil, érdemes úgy próbálkoznod vele, hogy megfogod a kezét, és együtt sétáltok. Ha ez már magabiztosan sikerül, egyik kezét elengedheted. Ezzel segítesz neki, hogy egyre önállóbban tudjon járni, miközben megtapasztalja, hogy biztonságban van, hiszen te végig mellette vagy, és ha elesne, azonnal segítesz neki felállni.

Az olyan kisbabák esetében, akik még nem álltak fel, olyan módszerekkel próbálhatod az egyensúlyérzéket fejleszteni, amikhez ülő pozíció szükséges. Például a hintázás, hintáztatás is sokat segít, mert ezek a mozgások az egyensúlyérzék kialakulásában segítenek. Még kisebb gyermekek esetében, a hason töltött idő ilyen esetben is segítség lehet, mert a hát, nyak, és  karizmok erősítése mellett a gyerekeknek folyamatosan egyensúlyozni kell, hogy ne dőljenek oldalra.

A már stabilan ülő, vagy álló gyerekek kezébe labdát is adhatsz. Ez felkelti érdeklődésüket és a labdákkal való játék is segíthet a megfelelő egyensúlyérzék kialakításában. Az egyensúlyérzék fejlesztése tehát szintén könnyedén megoldható otthoni eszközökkel is.

A támogató környezet fontossága

A bíztató, támogató környezet nem csak a felnőttek, de a gyerekek számára is nagyon fontos. Ha gyermeked bármelyik mozgásfejlődéssel kapcsolatos mérföldkövet eléri, érdemes sűrűn dícsérned és ösztönöznöd a további lépések megtételére, legyen akármilyen kicsi.

Ez nem csak azért fontos, hogy a gyermek érezze, hogy jól csinálja amit csinál. A gyerekek önértékelése nagyon korán fejlődésnek indul, ezért fontos, hogy te, mint szülő, megadd neki azokat az alapokat személyisége fejlődéséhez, amikből később építkezni tud.

Ilyen alapok például, hogy szeretve van, ügyes, ha elesik akkor sincs tragédia, és a szülei akkor is szeretni fogják, ha a feladatot nem sikerült tökéletesen megcsinálnia, … Az egészséges személyiség alapjai tehát már kis korban kezdenek kialakulni, amihez te is hozzájárulhatsz csupán annyival is, hogy megdícséred gyermeked, ha valamit jól csinál.

Kép forrása: IStockphoto.com

Hirdetés (X)