Bevezető a húsipari kések világába

húsipari kések

Egy átlagos háztartás konyhájában többnyire két-három különböző méretű szakácskés található, melyek a hétköznapi sütés-főzés során általában elegendőnek is bizonyulnak.

Teljesen más azonban a helyzet ipari környezetben, például egy vágóhídon vagy húsüzemben, ahol speciálisabb vágószerszámokra van szükség ahhoz, hogy a munka gördülékenyen haladhasson. Cikkünkben a témában kevésbé járatos olvasókat kalauzoljuk el a húsipari kések világába.

Nyúzókések

A nyúzás az a művelet, melynek során a leölt állat bőrét lefejtik a húsáról. Ez a munkafolyamat nem kevés szakértelmet, kézügyességet, és természetesen megfelelő szerszámokat kíván. A Dick termékek kínálatában fellelhető nyúzókések ez utóbbi kritériumot maradéktalanul teljesítik.

Ezeknek a vágószerszámoknak a pengéje különleges, ívelt kialakítású és kellően merev, ezáltal precíz, aprólékos mozdulatokkal lehet velük dolgozni. Többféle méretben kaphatóak, így mindenki megtalálhatja azt az eszközt, ami a leginkább kézre áll neki. A német brand már hosszú évek óta a piacon van, így igen nagy tapasztalattal rendelkezik a henteseszközök tekintetében.

Ennél fogva korántsem meglepő, hogy a markolat kialakításának is nagy figyelmet szenteltek: a komfortos fogás és az ergonomikus forma alapvető, az ujjvédő pedig megakadályozza, hogy a kés használójának az ujja munka közben véletlenül a penge alá csússzon és sérülést szenvedjen.

Szúrókések

Ezt a vágószerszámot a leggyakrabban böllérek használják. Ők azok a szakemberek, akik a sertések és egyéb haszonállatok leölését gyors és szakszerű módon végzik, hogy az állat minél kevesebbet szenvedjen. Ehhez viszont olyan késre is szükség van, mellyel precíz és halálos vágást lehet bevinni. Nem véletlenül hívnak sokan hivatásos böllért még az otthoni disznótorokra is.

Egy szúrókéssel a szakavatott kezeknek ugyanis elég néhány mozdulat, és máris meg lehet kezdeni az állat feldolgozását. Ezek a kések hegyes kialakításúak, így könnyen hatolnak át a bőrön és a lágyabb szöveteken.

Csontozókések

Az állatoknak bizony nemcsak húsa és bőre, hanem csontja is akad éppen elég, ám ezeket el kell távolítani ahhoz, hogy a hús feldolgozható legyen. Erre szolgálnak a csontozókések. A csontozás maga pedig egy nagyfokú precizitást és odafigyelést igénylő munkafolyamat, amit a legkönnyebben flexibilis késekkel lehet kivitelezni. A hajlékony penge követi a csontok vonalát, így egyszerűbbé válik a hús lefejtése.

Szeletelőkések

A nagyobb darab húsokat természetesen fel is kell szeletelnie valakinek, melyhez a legfőbb segédeszköz egy szeletelőkés lesz. Ezekből is többféle méret létezik, a nagyobb pengékkel a méretesebb szeleteket is viszonylag hamar fel lehet aprítani (már persze ha kellően élesek). A merev penge itt kifejezetten előnyös, hiszen a kés éle nem hajlik ide-oda munka közben.

A felsorolt késtípusokkal kapcsolatban általános kritérium, hogy mindig tiszták, higiénikusak és kellően élesek legyenek, így a rendszeres karbantartás kulcsfontosságú.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)