Biztonságos közlekedés télen-nyáron négyévszakos gumikkal is

4 évszakos gumiabroncs

Manapság egyre többen választják a négyévszakos abroncsokat, ami alapvetően nem rossz döntés, hiszen ezek a gumik is képviselhetnek magas minőséget, különösen a prémium mintázatok, viszont sokan annak ellenére teszik ezt, hogy nem megfelelő a vezetési stílusuk ehhez a kategóriához.

A négyévszakos gumik még mindig sok vitát generálnak, hiszen sokan úgy tartják, nem lehet velük biztonságosan közlekedni.

Ha mindenre is jó, akkor valójában nem is jó semmire, gondolják sokan, pedig ez nem egészen így van – írja a gumiabroncsakciók.

Tény ugyan, hogy a négyévszakos abroncs egy kompromisszumos megoldás, hiszen téli és nyári elemeket és tulajdonságokat is magában hordoz, de a mai modern abroncsok már valóban képesek télen és nyáron is jól teljesíteni. Ehhez persze be kell látni, hogy a négyévszakos gumi nem való mindenkinek, és persze minden időjárási körülmény között sem.

Ha tehát az a tervünk, hogy igazán zord, kemény teleken, és forró, aszályos nyarakon használjuk őket, akkor csalódni fogunk, de az átlagos időjárási viszonyok mellett, amelyek az elmúlt években jellemezték hazánkat, igenis jó választás az all season gumi.

Fontos, hogy megfelelő vezetési stílus mellé válasszuk a négyévszakos gumit

Amikor négyévszakos abroncsban gondolkodunk, akkor mindenképp fontos, hogy tisztában legyünk vele, hogy csak a megfelelő vezetési stílus mellett lehet vele spórolni, és persze biztonságosan közlekedni. Eleve azért kerültek kifejlesztésre ezek a gumik, mert olyan autósoknak akartak kedvezi a gyártók, akik keveset használják az autójukat.

Ha tehát ritkán vezetünk, mindössze heti pár alkalommal, és akkor is elsősorban csak városi környezetben, és csak elvétve a városon kívül, akkor a négyévszakos gumi is jó választás lehet.

Hegyvidéki területen nem igazán célszerű ez a szegmens, így ha ilyen helyen élünk, illetve gyakran utazunk ilyen tájakra, akkor érdemes inkább a téli-nyári abroncsokat választani. Ha mindennapi közlekedésre használjuk a négyévszakos gumikat, számoljunk azzal, hogy hamarabb elkopnak, így hamarabb lesz szükség újra, így pedig egyáltalán nem lesz gazdaságos, pedig sokan pont ezzel a céllal vásárolják őket.

Amire még érdemes odafigyelni

Vannak egyéb tényezők, melyeket szintén számításba kell venni, ha valóban biztonságosan akarunk közlekedni négyévszakos abroncsainkkal. Egyrészt ebben a szegmensben inkább a prémium márkák kínálatát érdemes választani, mert csak ezek képviselek a legmagasabb minőséget.

Bár nem kell számolnunk téli és nyári abroncscserével, de a négyévszakos gumikat is érdemes évente kétszer ellenőriztetni, és centríroztatni, hogy évekig megfelelő állapotban legyenek. Erről sokan megfeledkeznek, hiszen cserére nincs szükség, de ahhoz, hogy a gumi élettartamát maximálisan kihasználhassuk, erre mindenképp szükség lesz.

És ha eljön az idő, kopottak a gumik, akkor pedig érdemes újat vásárolni. Bár a törvényi szabályozás engedélyezi, hogy a gumikat addig használjuk, amíg a profilmélység eléri a 1,6 mm-t, de a szakemberek véleménye az, hogy 4 mm-es profilmélységnél már érdemes cserélni őket, ez pedig a négyévszakos gumik esetében különösen igaz.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)