Dobd fel a kertedet szépséges angol rózsákkal!

rózsa

Mi a boldogság? Ha megkérdezzük erről a rózsamániásokat, akkor valószínűleg azt fogják mondani, hogy egy új David Austin rózsabokor beszerzése. Nem is csoda, hiszen a klasszikus, angol David Austin rózsák világszerte nagy népszerűségnek örvendenek a hobbikertészek körében. Cikkünkben megmutatjuk a legszebb fajtáit, amelyek a Te kertedben is remekül mutatnának.

David Austin rózsák, a romantikus kertek klasszikusai

A néhai David C. H. Austin rózsanemesítő első rózsája, az illatos Constance Spry 1961-ben jelent meg, amelyet közel kétszáz angol rózsafajta követett. A David Austin Roses cég 1969-ben alakult, és továbbra is családi vállalkozásként működik, amely tizennégy aranyérmet nyert a Chelsea Virágkiállításon kiállított rózsáival.

Mivel nagyon hasonlít a többi angol rózsához, a David Austin rózsa ültetése során érdemes arra ügyelni, hogy ugyanolyan növényekkel társítsd, mint az összes többi rózsafajt, hiszen az egynyári növények, évelők, díszfüvek és cserjék kombinálásával kerted sosem lesz unalmas.

Fontos azonban, hogy a kísérő növények ne nyomják el a rózsákat, és ne gátolják a növekedésüket. Ezek a szépséges virágok ugyanis nagy helyigényűek, és az első pár évben nem szeretnek versengeni a tápanyagokért.

Az 5 legszebb rózsafajta – szerintünk

  • A Queen of Sweden színe lágy barackos árnyalattal indul, és idővel fokozatosan rózsaszínűvé válik, kellemes mirha illattal. Nevét a Svédország és Nagy-Britannia közötti baráti és kereskedelmi szerződés emlékére kapta.
  • A Boscobel piros bimbói gyönyörűen formált korallos rózsaszínű virággá fejlődnek. Kelyhében különböző árnyalatú apró szirmok váltogatják egymást, ami nagyon látványos hatást kelt. A mirha illatába a galagonya, a bodzavirág, a körte és a mandula finom jegyei vegyülnek, nevét pedig II. Károlyról kapta, aki az angol polgárháború idején a Boscobel-ház egyik tölgyfájában rejtőzött el.
  • A Munstead Wood nagyon mély, bársonyos, bíborszínű virágokat hoz, világosabb színű külső szirmokkal, széles bokros növekedéssel. Ez a szépség erős, klasszikus illattal bír, feketeribizlis, áfonyás jegyekkel.
  • A Lady of Shalott külső szirmai lazacszínűek, kontrasztos aranysárga alappal, kellemes, meleg teaillatú, fűszeres almára és szegfűszegre emlékeztető jegyekkel. A nevét Lord Alfred Tennyson egyik verséről kapta.
  • A kedvencek versenyének abszolút győztese a Gertrude Jekyll, melynek tökéletesen rétegzett bimbói nagy, élénk, ragyogó rózsaszínű virágokká nyílnak. Erős, tökéletesen kiegyensúlyozott, klasszikus illata miatt remek választás, ha azt szeretnéd, hogy bódító rózsaillat vegyen körül a kertedben.
rózsa

Kép forrása: Budai Kertcentrum

A legszebb rózsák a Budai Kertcentrumból

A Budai Kertcentrum egy olyan kertészet Budapest határában, ahol csaknem 30 éve várják magas színvonalú kiszolgálással, szakmai tudással és egy látványos bemutatókerttel a vásárlókat.

Ha náluk szerzed be kedvenc rózsáidat, biztos lehetsz abban, hogy gondosan nevelt, egészséges virágokat kapsz, emellett pedig igény esetén a kerttervezés terén is segítséget nyújtanak, ha szeretnél hasznos tippeket kapni a leglátványosabb és legharmonikusabb társnövények ültetéséhez és gondozásához.

Képek forrása: Budai Kertcentrum

Hirdetés (X)