Egy aggregátor bizonyos helyzetekben aranyat ér

gyertyafény

Nincs annál kiszolgáltatottabb érzés, mint amikor a kis világunk összedől és elmegy az áram. Nem tudjuk mikor jön vissza, mire kell készülnünk. Csak két percről van szó, esetleg egész este sötétben maradunk, netán ennél is hosszabb időre maradunk áram nélkül?

A bizonytalanság az egyik komoly faktor, a kevésbé húsbavágó pedig az, hogy szimplán csak félbeszakad a munka, a főzés, a játék, a házibuli vagy éppen a meccsnézés.

Ilyenkor jó, ha kéznél vagy a megfelelő áramfejlesztő, amely beüzemelésével hamar megoldható a probléma. Hiszen az áramfejlesztők tulajdonképpen olyan kis erőművek, amelyek lehetővé teszik, hogy ott is áramot generálhassunk, ahol nincs kiépítve az elektromos hálózat vagy éppen probléma nélkül áthidalhassuk az esetleges áramszüneteket.

Lássuk, milyen előnyei vannak egy ilyen berendezésnek és hányféle különböző típusa létezik!

Manapság az energia alapvető erőforrás, amelyre szinte teljesen rá vagyunk utalva a mindennapi életben, hiszen áram nélkül nem működik a hűtő, nem lehet bekapcsolni a mikrót, nem melegít a tűzhely, de ha lemegy a nap, a ház is sötétségbe borul. Nem beszélve arról, hogy sok munkához szükséges gép is üzemen kívül kerülne nélküle.

A szórakoztató elektronikáról sem is beszélve. A folyamatos energiaellátás azonban egy megfelelő generátor által mindig biztosítva van.

Hol vehetjük nagy hasznát egy áramfejlesztő generátornak?

Valójában gyakorlatilag nincs olyan hely, ahol ne lenne olykor kiemelkedő szerepe egy generátornak. Hiszen lakóházak, nyaralók áramellátását biztosíthatja, de hatalmas haszna lehet apartmanokban, hotelekben, kórházakban, irodaházakban, műhelyekben, de akár egy-egy rendezvényen is.

Ugyanis egyrészt oda is áramot „varázsol”, ahol nincs hálózat, ráadásul áramszünet esetén is folyhat tovább a munka vagy éppen a szórakozás.

Hogy működik egy generátor?

Tulajdonképpen „fordítva működő” villanymotorokról beszélünk, amelyek lényege, hogy a generátor forgórészét hajtja meg valamilyen módon a szerkezet a beüzemelést kövezően, majd a forgórész mozgásából adódóan tudunk áramot generálni.

Számos típusa létezik

Alapvetően létezik ipari és nem ipari célokra tervezett generátor. Az utóbbi kategóriában is igen széles a választék, ugyanis ezek között van egy- vagy háromfázisú generátorral felszerelt, két- és négyütemű verziók is. Mindez pedig csak a jéghegy csúcsa.

A teljesítményük is igen széles skálán mozog, hiszen míg a hordozható típusok 10-14 kW-tal képesek működni, addig a nagyobb gépek ennél jóval komolyabb erőkifejtésre is képesek. Éppen ezért érdemes vásárlás előtt mérlegelni, hogy hány eszközt és milyen időintervallumban szeretnénk árammal ellátni a generátor segítségével.

Hiszen nem mindegy, hogy csak egy mikrót szeretnél bekapcsolni áramszünet idején vagy akár napokig működtetnéd az otthonod összes elektromos berendezését a segítségével. Illetve léteznek külön például hegesztéshez alkalmas aggregátorok is.

Szintén mérvadó az, hogy milyen körülmények között lenne helye a gépezetnek, hiszen arra is gondolni kell, ha 20 Celsius fok alatt vagy éppen tűző napsütésnek kitéve kapna helyet valahol.

Milyen áramfejlesztőt válassz?

A kérdés teljesen jogos, hiszen egyáltalán nem mindegy, melyik verzióra esik a választásod a széles termékválasztékból, amelyet átböngészve bizony nem nehéz alaposan elbizonytalanodni.

Ugyanis míg a szinkron generátorú áramfejlesztők tökéletesen alkalmasak alacsony teljesítményű barkácsgépek vagy például hősugárzók működtetésére, míg a kondenzátoros szabályzású generátorok például építőipari kisgépek esetén vethetők be hatékonyan.

A transzformátoros szabályzású gépek viszont már jóval stabilabb feszültséget szolgáltatnak a fentieknél. Vagyis ezen információk birtokában mindenképpen érdemes mérlegelni a vásárlás előtt.

Ha úgy érzed, hogy a fentiek alapján te is szeretnél egy megnyugtató biztonsági tartalékot az esetlegesen akadozó áramforrásod mellé, akkor nézz szét a Szerszámkell webáruház aggregátor kínálatában!

Képek forrása: Pixabay.com; Szerszamkell.hu

Hirdetés (X)