Ezek a legkeresettebb illatok: 5 finom wellness füstölő

füstölő

Füstölőket már a történekem kezdete óta használ az emberiség, napjainkban elsősorban a relaxáció, valamint a lakás illatosítása során jutnak szerephez. A természetes anyagok, gyanták, illóolajok többsége, amellett, hogy kellemes illatot áraszt, ellazuló élményt is ad.

A szintetikus illatosítókra, légfrissítő termékekre sokan allergiásak, így számukra is jó választást jelentenek a füstölők.  A minőségi gyógynövényes füstölő égetéséhez, a hangulatnak legjobban megfelelő illat kiválasztásához adunk most egy kis segítséget.

Ez az 5 legnépszerűbb füstölő otthonra

1. Levendula

Nyugtató, kellemes illatát mindenki ismeri, gyakori összetevője kozmetikumoknak, természetes illóanyagát nagyon régóta használja a népi gyógyászat is. A levendula füstölő főleg este, vagy délután a leghasznosabb,

Érzékeny, kifinomult hatását élvezheti a fürdőszobában, vagy a hálószobában is. Azonban soha ne aludjon el égő füstölő mellett. Inkább égesse le kicsit előbb és az illat még egy rövid ideig megmarad – az pont elegendő lesz.

2. Fehér zsálya

Nem azonos azzal, melyet ételeink ízesítésére használunk, mivel a füstölőhöz egy aromában gazdagabb, jellegzetes Salvia fajtát használnak. Kevesen tudják, de ez a tiszta és cseppet sem édeskés illat nem keletről, hanem az amerikai indiánoktól jött.

A zsálya leveleivel és gyógynövényekkel végeztek tisztító szertartásokat. ma is használják tértisztításra, a lakás levegőjének frissítésére, például egy nagyobb vendégség, vagy egy hosszabb utazás utáni megérkezéskor.

A zsálya a nap bármely szakában égethető, kellemes, fűszeres illat.

3. Citromfű

Friss, üde, reggeli, napközbeni illat, megy élénkíti az elmét, elűzi a kellemetlen gondolatokat, aggodalmakat. Ugyanabból a növényből készül, mint amit fűszernek is használnak sokan, de gyantákkal keverve egy kicsit testesebb lesz az illata.

Növeli az aktivitást, a kreativitást, így ha elakadnak a gondolatai, vagy meg kell tanulnia valamit, a citromfű stimuláló lehet. Nem klasszikus füstölő, citromfüvet csak az elmúlt pár évtizedben kezdtek el füstölőgyártásban alkalmazni.

4. Citronella

Sokan keverik össze a citromfűvel, holott egy teljesen más növényről van szó. A citronella főleg attól a hatásától népszerű, hogy távol tartja a szúnyogokat. Tény, hogy ezek a vérszívók utálják az illatát, így a citronella füstölő használható erre is. (A citronella olaja sok rovarriasztó krém, illetve illatgyertya alapanyaga is.)

5. Szantálfa

Egy ősidők óta használt illat, édes, kellemes, nemes, a klasszikus füstölő alapanyaga. Nem mindenki szereti, mert a “füstölőszag” jellegzetes aromáját sokan az indiai, keleti éttermek világával azonosítja. Ezzel együtt a világ egyik legnépszerűbb illata, mely nem csak füstölő formájában, hanem parfüm alapanyagként is gyakori.

Szantál füstölőből is sokfajta van, mivel minden gyártó egyedi, saját receptúrát használ és a tiszta szantál mellett gyanták, gyógynövények és fűszerek is megjelennek. Érdemes többféle márka szantál kombinációját megkóstolni, vannak édesebb, nehezebb és könnyebb illatok is. Meleg, kellemes fás, otthonos érzés, az indiaiak szerint a szerencsét és hosszú életet vonzza be.

Ez a rövid felsorolás csak az otthon legnépszerűbb illatokat mutatta be. Természetesen a tömjén, a mirha, vagy az agar is szerepelhetne itt, ám ezek szertartásosak, nem annyira könnyen, mindenki által megszerethetők.

Milyen füstölőt válasszak?

Aki szereti az illatokat, annak többféle füstölője van, kóstol, próbál és az ízlése is változik a hangulatával. Ha kedvel egy virágillatot, füstölőnek is szeretni fogja (jázmin, orgona, rózsa). Aki szeretné, bátran ki lehet próbálni többfélét is, akit ez még jobban érdekel, ajánljuk részletes füstölők jelentése anyagot, melyet az egyik legnagyobb hazai szaküzlet állított össze.

Vannak örök kedvencek, de van olyan, ami régebben nem kellett, most pedig megszereti vagy fordítva. A füstölők világa hatalmas és különleges: emlékeket idéz fel, nyugtat, vagy élénkít, gondolatokra serkent, vagy épp segít megszabadulni. Változatos, akárcsak mi, emberek az idők folyamán.

Kép forrása: Pexels.com