Fúrókalapács kemény feladatokhoz

fúrókalapács

Egy fúrókalapács lehet a kulcsa annak az átütő sikernek, amit az építkezési, felújítási munkák során érhetünk el. Legalábbis abban az esetben, ha sikerül nem összetéveszteni egy ütvefúróval, mert akkor hatékonyság tekintetében kevesebbre számíthatunk. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy mikor melyik szerszámot kell használni az adott feladathoz.

Miben rejlik a fúrókalapács hatékonyságának titka?

A fejlett pneumatikus ütőmű eleve a kemény anyagok áttörésére lett tervezve. Bizonyára sokaknak ismerős az a szombat reggeli helyzet, hogy a szomszéd elkezdi fúrni éppen akkor, amikor mi éppen a másik oldalunkra fordulnánk.

Ebből a hangból is egyszerűen meg lehet állapítani, hogy fúrókalapácsot vagy ütvefúrót használ az illető. Ha a legnagyobb örömünkre, megszakításokkal berregteti a gépet, akkor valószínűleg ütvefúróval állunk szemben, mivel egy fúrókalapáccsal gyorsabban el lehetne végezni ugyanazt a feladatot. Itt már nem a körömtárcsa dolgozik, hanem egy komoly ütési energia kifejtésére képes ütőmű.

A magas fordulatszám ez esetben szintén nem lényeges, mert az csak a fúrószár túlhevüléséhez vezetne. A tévhittel ellentétben a betont nem fúrjuk, hanem törjük. A forgó mozgás arra jó, hogy a furatból eltávolítsa a törmeléket.

Az SDS befogatással készülő tokmány nem oldalról szorítja a fúrószárat, hanem megvezeti azt, amivel maximalizálható a dugattyú által kifejtett ütési energia. Fúrókalapács vásárlás során nem árt, ha tisztában vagyunk az olyan kifejezésekkel is, mint az SDS-Plus és az SDS-Max. Az előbbi a kisebb gépeket jelöli, míg az utóbbi, már a komoly, ipari felhasználásra szánt, nagyobb modelleket. Ezeknek a súlya már az 5 kg-t is meghaladhatja.

Mindenen áthatol a fúrókalapács?

Ha elég ügyesek vagyunk és tudjuk, hogy kell használni, akkor nem nagyon lesz olyan dolog, ami megállíthatna minket a munkában. De ehhez tudnunk kell azt, hogy fúrás közben nem nyomjuk, nem nehézkedünk rá a fúrókalapácsra, mert azzal csak az ütési energiát csökkentjük.

De mi van, ha vassal találkozunk a falban? Nincs annál idegesítőbb, amikor már jól belelendültünk a munkába, mégis meg kell állnunk, mert vasba ütközik a fúrószár. Ne erőltessük, mert felesleges. Eltörhet, eltompulhat a hegye. Inkább legyünk felkészültek és cseréljük ki egy HSS-G vasfúrószárra. Így nem kell kikerülni a vasat egy másik furat elkezdésével.

Lehetőleg vásároljunk olyan gépet, amely fejlett rezgéscsillapítással van ellátva, mint pl. a Makita vagy a HiKOKI modellek. Ezekkel a magas teljesítmény ellenére is kényelmes dolgozni, a csökkentett vibrációnak köszönhetően.

Kép forrása: Envato Elements

Hirdetés (X)