Futással fogyni?

futással fogyás

Igen, lehetséges! Bár a szakemberek véleménye igen eltérő annak kapcsán, ha a futás és a fogyás együtt kerülnek a terítékre. A fogyni vágyók nagy lendülettel vetik bele magukat, hiszen gyorsan jelentős eredményekhez vezet, de pont ilyen hirtelen meg is állhat a fogyás folyamata. Ha hosszú távon szeretnénk a futással testsúly csökkenést elérni, akkor nem árt néhány alapszabályt figyelembe venni.

Mint minden életmódváltással kapcsolatos változtatásra, a futásra is időt kell szánni és nem csak arról a heti néhány óráról van szó, amikor lemegyünk a parkba kocogni, futni, vagy felpattanunk otthon a futópadra. Ha hosszútávon is eredményesek akarunk lenni, akkor egy jól összeállított edzéstervre, étrendre, valamint megfelelő ruházatra, esetleg kiegészítő eszközökre is szükségünk lesz.

Mire figyeljünk futásnál, hogy valóban elérjük a kívánt hatást?

5 fontos alapszabályt ha betartasz, biztosan sikerre viszed az átalakulást!

Kalóriadeficit és étrend

A fogyás egyik alapszabálya, hogy ha kevesebb kalóriát viszel be vagy a többletet elégeted, akkor fogyni fogsz. Ez persze csak egészséges szervezet esetén igaz. Akinek anyagcsere problémái vannak, esetleg a hormonrendszer nem megfelelő működése miatt van túlsúlya, annál sokkal összetettebb ez a kérdés, mint hogy egyél kevesebbet, mozogj többet.

Az sem mindegy, hogy az étrendünket hogyan állítjuk össze. Nem lehet csak csirkén és rizsen élni egy életen át. A testnek szüksége van mikro és makro tápanyagokra, illetve vitaminokra, továbbá jó minőségű zsírokra és szénhidrátokra is.

Így, ha azt érezzük, hogy az edzés nem hatékony a súlyvesztés szempontjából, ne az edzés intenzitását növeljük meg elsőre, hanem kérjük ki egy dietetikus vagy személyi edző tanácsát. Az étrend apró változtatásai is gyors eredményeket hozhatnak.

Edzésterv

futópad edzésprogram

Kép forrása: Freepik.com

A futás sokkal összetettebb sport annál, minthogy rójuk a köröket a ház körül. Futás során a kalóriaégetést nagyban befolyásolja a futás intenzitása, a megtett távolság és a testsúlyunk is.

A futópadok edzésprogramjai sokat segíthetnek már az elejétől. A különböző nehézségű programok és az állítható tempó vagy épp a pad dőlésszöge számtalan variációt adhat kezdőknek és haladóknak egyaránt ahhoz, hogy változatos edzéstervet állíthassanak össze.

Az okos vagy futóórák pedig a megfelelő adatok megadása után támpontot nyújtanak ahhoz, hogy milyen tartományban kell maradnia a pulzusnak a hatékony zsírégetéshez.

Érdemes a futópadozást vagy a szabadban futást néha erősítő vagy HIIT edzéssel helyettesíteni, kiegészíteni. Ezek a mozgásformák teljesen másképp terhelik és erősítik a testet, ezáltal jobb futó eredményhez is vezetnek.

Hol fussunk?

Ne az aszfalton! A rossz cipő mellett a beton az ízületeink legnagyobb ellensége.

Ha csendes helyen szeretnénk futni, kocogni, akkor is számtalan kisebb parkot találni országszerte, ahol megfelelően kialakított futópályán futhatunk. Egyre többen választják az erdei utakat is. Vigyázzunk azonban a talajegyenetlenségekkel, az apró kövekkel, gyökerekkel!

Ha pedig az idő nem teszi lehetővé, vagy szívesen kombináljuk a szabadtéri és a beltéri futást, az edzőterem vagy otthon a futópad mindig rendelkezésünkre áll.

Pihenés

A futás igazi zsírégető és kalóriafaló mozgásforma, azonban hamar kimerítheti a szervezetet. Éppen ezért fontos, hogy szánjunk elegendő időt a regenerálódásra és a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra. Ez egyébként bármilyen edzés esetén aranyszabály, semmilyen sportot ne vigyünk túlzásba, mert a testünk látja majd kárát. Ráadásul a szakemberek véleménye szerint az alvás is fogyaszt!

futópaddal fogyni

Kép forrása: Freepik.com

Ne feledkezzünk meg a nyújtásról sem. Legalább annyira fontos eleme az edzésnek, mint a bemelegítés. Főleg, hogy a legtöbben egész nap ülőmunkát végzünk. De még ha nem is vagyunk irodához kötve, akkor sem olyan jellegű mozgást folytatunk, ami mentesíthetne bennünket a bemelegítés és a nyújtás alól.

Bevethetünk időnként egy-egy stretching vagy pilates, esetleg jóga órát, hogy megfelelően megnyújtsuk izmainkat.

Edzővel vagy edző nélkül?

A futást a legtöbben talán pont azért szeretik, mert egyedül végezhető, kevés eszközt igényel, nem kell senkihez sem alkalmazkodni. Ha van egy külön erre a célra összeállított Spotify listánk, már indulhatunk is.

Azonban ha kezdőként vetjük magunkat bele a futásba, érdemes egy személyi edző tanácsát is kikérni. Nem mindegy az intenzitás, a testtartás és a légzéstechnika sem. Biztos mindenkivel előfordult már, nem is egyszer, hogy rosszul vette a levegőt, beszorult, itt szúrt, ott szúrt. És ezek még csak az apróbb kellemetlenségek, hogy a térd és ízületi sérüléseket ne is említsük, amelyek jó eséllyel elkerülhetők, ha szakemberrel konzultálunk.

Manapság egyre nagyobb trend a csoportos futóedzés. Ha szeretjük a kihívásokat, lobog bennünk a versenyszellem, vagy egyszerűen csak jobb, biztonságosabb érzés csapatban futni, mint egyedül, csatlakozhatunk futó csoportokhoz is. A rendszeresen ütemezett heti edzés így még inkább motiválóan hat, mintha egyedül kellene nekivágnunk a köröknek.

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)