Hajvasalás helyesen – 7 tipp, hogy tökéletes legyen a végeredmény

hajvasalás

A szépen kisimított, egyenes frizura sikkes és időtálló megjelenést kölcsönöz viselőjének. De mi a teendő, ha göndör vagy természetes fürtökkel áldott meg a sors? Kézenfekvő megoldás a hajvasalás, mely, ha a megfelelő technikával és odafigyeléssel végzed, a legrakoncátlanabb tincseket is megzabolázza.

Fontos azonban tudni, hogy az egyenes hajnak ára van, a hajvasalás az erőteljes hőhatás miatt nagyon igénybe veszi a hajat. Az egészséges, szép haj és a tartós frizura érdekében néhány szabályt érdemes betartani. Cikkünk további részében ezeket foglaltuk össze.

1. Kíméletesen tisztítsd a hajad

A megfelelő hajtisztítás az egészséges hajkorona záloga, ugyanis bármennyire figyelünk a hajvasalás és a hajszárítás során, már a hajmosással is száríthatjuk a hajunkat. Ezt megelőzendő érdemes szulfátmentes sampont választani, ami kíméletesen tisztítja a hajat.

2. Használj hővédő sprayt

Az erőteljes hőhatás miatt hajszárítás és a hajvasalás is igénybe veszi a hajat, ezért az egészséges haj megőrzése érdekében elengedhetetlenül fontos a hővédő spray használata. A hővédő spray segít megelőzni a hajszálak elvékonyodását és a hajvégek töredezését.

3. Csak teljesen száraz hajat vasalj

Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetünk a hajvasalás során, ha nem teljesen száraz hajon vágunk bele a műveletbe. A nedves hajon végzett vasalás szemmel látható károkat okoz a hajszálakon, a hajvégek pedig töredezetté válnak.

4. Csökkentsd a hajvasalás gyakoriságát

A túl gyakori hajvasalás hosszabb távon ahhoz vezet, hogy a haj komolyan károsodik, ezért bármennyire is vonzó a lehetőség, ne nyúljunk napi szinten a hajvasalóhoz. Csökkenthetjük a hajvasalások gyakoriságát, ha a kész frizurát megfelelően fixáljuk, valamint, ha időnként más hajviseletekkel is kísérletezünk.

5. Válassz a hajtípusodnak megfelelő hajvasalót

Az üzletekben legtöbbször titán, kerámia és turmalin bevonatú hajvasalók kaphatók, ezek más-más adottságokkal rendelkeznek. A titán bevonatú hajvasalók jobb hővezetők és gyorsabb vasalást tesznek lehetővé, ezért jó választást jelentenek, ha vékonyszálú a hajunk.

A kerámia bevonatos vasalók, egyenletesen adják le a hőt és könnyedén csúsznak végig a hajon, egészséges, vastag szálú haj vasalására a legalkalmasabbak. A turmalin bevonatú vasalók roncsolják legkevésbé a hajat, így a legtöbb hajtípus esetén használhatók.

6. Ne használd túl magas hőfokon a vasalót

A hajvasalás során gyakori hiba, hogy a gyors és hatásos eredmény érdekében túl magas hőfokra állítjuk a hajvasalót. Minden hajtípus más hőmérsékletet igényel, nincs egy univerzális érték, ami mindenkinél beválik. Vastag szálú haj esetén 160-175 °C, vékony szálú haj vasalásához 150-160 °C az ideális hőmérséklet.

7. Sajátítsd el a megfelelő hajvasalási technikát

Ha túl sokszor kell átmenned egy tincsen, azzal feleslegesen teszed ki plusz igénybevételnek a hajad, sokkal hatékonyabb módszer, ha egy fésűvel végighaladsz rajta, miközben vasalod. Ezzel a technikával egyszerre egyenesíted és gubanctalanítod a hajad, ráadásul elegendő csak egyszer átmenni a tincsen.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tippet adnunk a hajvasaláshoz, további szépségápolással és divattal kapcsolatos cikkeinket a Szépség rovatban olvashatod!

Kép forrása: Freepik.com