Hogyan érdemes a multimétert használni?

elektrikstore.hu

Sokan nem hiszik, de a multimétert kezdők is bátran használhatják, hiszen igen hasznos kelléke lehet a szerelési munkálatoknak. A ház körüli elektromossággal kapcsolatos tevékenységek kapcsán praktikus, ha van kéznél egy ilyen eszköz, amely képes egyen- és váltóáramú feszültség mérésre.

Persze ne feledkezzünk meg a további dolgokról sem, amelyek során szintén előnyös lehet az alkalmazása! Lássuk, hogyan érdemes használni a multimétert!

Mi az a multiméter?

Jellemzően a villamossági szakemberek kezében fordul meg egy, az Elektrikstore.hu webáruházban kapható multiméter. Mivel a munkájuk során sokszor szükség van rá, így ebből fakadóan ez talán nem annyira meglepő. Egy kezdő felhasználónak azonban ugyanúgy hasznos kellék lehet, ugyanis nem nehéz vele boldogulni.

Az alapfelszerelés részét képező eszköz funkciója, hogy képes az egyen- és váltóáramú feszültség mérésére. Egy hozzá nem értő legtöbb esetben erre használja, pedig azért sokkal összetettebb műszerről van szó, mint elsőre gondolnánk.

Egy magasabb árkategóriában kapható kivitellel lehetőség van az ellenállás és a folytonosság mérésére, de szóba jöhet velük a diódateszt is. Egyes modellekkel pedig akár hőmérsékletet is mérhetünk, ami igen hasznos funkció az elektromos rendszerek ellenőrzése során. Emellett ne feledkezzünk meg a kapacitás mérésről sem, amelyet kezdetleges szinten bár, de ugyanúgy megtehetünk a multiméterekkel.

Hogyan használja egy kezdő?

A készülék három részre osztható fel. Az egyik maga a kijelző, ahol figyelemmel tudjuk követni a mért adatokat. Középen található a forgókapcsoló, aminek köszönhetően ki lehet választani, hogy milyen egységet és melyik mérési tartományt akarjuk mérni.

Ami pedig az első felét illeti, itt különféle kapcsolók kaptak helyet, ahová beilleszthető az eszköz tartozékának számító piros és fekete vezeték. Persze attól függően, hogy milyen mérési eredményeket szeretnénk megtudni.

A gyakorlatban pedig érdemes először a vezetékek aljzatával kezdeni. Egyszerűen illesszük hozzá azokhoz a pontokhoz, amelyek megmutatják az aktuális eredményeket! Ha ez kész, akkor jöhet a forgókapcsoló, amit tekerjünk a szükséges egységhez, majd pedig a mérési tartományhoz!

A vezetékek szabadon lévő végét hozzá kell illeszteni a mérésre használt felülethez, így láthatóvá válik a kijelzőn a megfelelő érték. Kezdők számára tehát ennyire egyszerű magának a multiméternek a használata.

Milyen multiméterek vannak a piacon?

Az igényekhez igazodva a gyártók számos féle és fajta eszközt alkottak meg. Egy hozzá nem értő számára tökéletes megoldás egy egyszerű multiméter, hiszen ezekkel elvégezhetőek azok az alapvető funkciók, amikre otthoni körülmények között szükség lehet.

Hobbiszintű felhasználáshoz tehát nem kell prémiumminőségű gépben gondolkodni, hiszen bőven megteszi egy egyszerűbb és olcsóbb modell. Szakemberek számára persze szóba jöhetnek a profibb készülékek, amelyek több feladatra is alkalmasak.

Hirdetés (X)