Hogyan gondoskodj a kinti cicádról a téli hónapokban?

macska

A macskás gazdik körében örök vitatéma, hogy a cicát tartani vajon kint a szabadban vagy bent a lakásban jobb-e. Mindkét tábor számos érvet és ellenérvet tud felsorakoztatni, nekünk azonban nem célunk most igazságot tenni vagy bármelyik oldal mellett állást foglalni.

Akármi is az okod rá, hogy kint tartod a cicádat, kérjük, hogy fokozottan figyelj oda rá a hidegben, és biztosítsd számára az alábbiakat!

Nagyobb mennyiségű, tápláló élelem

A szabadban élő cicák alkalmazkodnak az évszakok változásához. A tél közeledtével sűrűbb bundát növesztenek, és elkezdenek többet enni, hogy gyarapítsák a testük zsírraktárait, ami segít nekik könnyebben elviselni a hideget.

Gazdiként pedig a te dolgod az, hogy biztosítsd az ehhez szükséges táplálékot. A Petgurunál kapható Happy Cat macskatápok egészséges, laktató összetevőkből készülnek, mely által a cica hozzájut a számára szükséges tápanyagokhoz, ami elegendő energiát biztosít a szervezetének a zimankós napok átvészeléséhez.

Ha a konzervet vagy az alutasakos eledelt választod, érdemes megmelegíteni egy kicsit, hisz a cicák is szeretik a hideg napokon finom meleg eleséggel megtömni a bendőjüket. A maradékot viszont ne hagyd kint, főleg, ha fagyos az idő, hanem vidd be, és újra melegítsd meg, mielőtt ismét odaadod a cicának! Érdemes növelni a mennyiséget is, hisz mint említettük, a cicák jóval többet esznek ilyenkor.

Ha emiatt látványosan meg is hízik, nem kell aggódnod, ez a természetes védekezési módszere a hideg ellen, ezért nem kell és nem is szabad ilyenkor diétára fogni. Amint beköszönt a langyos tavaszi időjárás, újra adhatsz neki kevesebbet, nyárra pedig biztosan eltűnik a felesleg.

Friss, jégmentes ivóvíz

Ez egyébként is az egyik legfontosabb feladat, télen viszont fennáll a veszélye annak, hogy a cica vize befagy, így nem tudja csillapítani a szomját. Ilyenkor nem elég napi egy-két alkalommal cserélni az itatótál tartalmát, hanem folyamatosan ellenőrizni kell, és ha kezd befagyni, akkor feltörni a jeget vagy kicserélni a vizet langyosra.

Mivel a kemény mínuszokban akár 1-2 óra alatt is jéggé fagyhat a tál teljes tartalma, ezért a macska vizét és eleségét ilyenkor rakd fagymentes helyre, hogy ne kelljen szomjaznia éjszaka vagy amíg nem vagy otthon!

Egy meleg hely, ahová bármikor behúzódhat

A zimankós időjárásban még a megrögzött kinti macskatartók többsége is enged egy kicsit az elveiből, és legalább ideig-óráig beengedi a cicát a lakásban melegedni. Neked is ezt javasoljuk, de ha mégis ragaszkodsz hozzá, hogy a macska nem jöhet be a házba, akkor keress neki egy zugot, ahol viszonylag meleg helyen tartózkodhat.

Ez lehet akár a kazánház, a garázs, a melléképület, a nyári konyha, a kerti fészer, az istálló, azaz bármilyen olyan fedett hely, ahová el tud rejtőzni a szél, eső, hó elől, és ahol fagypont feletti a hőmérséklet.

A “téli melegedőben” legyen számára egy puha fekhely, illetve érdemes idetenni az etető- és itatótálakat is. Valamint gondoskodj róla, hogy az állatnak szabad ki- és bejárása legyen!

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)