Hogyan őrizd meg a bélflórád egészségét? Íme, 4 egyszerű, de hasznos tanács

egészség

A bélrendszer és a bélflóra állapotával sokan egyáltalán nem is foglalkoznak egészen addig, amíg konkrét panaszok nem jelentkeznek. Ez azonban hiba, ugyanis az emésztési zavarok, a puffadás vagy a székrekedés már azt jelzik, hogy valami nincs rendben “odabenn”.

Mivel minden betegséget egyszerűbb megelőzni, mint gyógyítani, ezért célszerű mindennap tenni azért, hogy bélflóránk egészséges maradjon. Ez pedig nem igényel semmiféle bonyolult kezelést, csak ügyelni kell az alábbiakra:

1. Fogyassz pre- és probiotikumokat!

A probiotikumok a bélrendszerben lakozó hasznos baktériumok, a prebiotikumok pedig ezeknek táplálékai. Mindkettőre nagy szükség van az egészséges bélflórához. Remek prebiotikum forrást találunk a Myrobalan Fiber.16 csomagjai között, például a kéttasakos, béltisztító növényi rost-komplex prebiotikus rostokból áll, ezáltal nemcsak a probiotikumokat támogatja, hanem meg is tisztítja a bélrendszert a lerakódott méreganyagoktól.

Ezenfelül érdemes még rendszeresen fogyasztani a márka élőflórás étrend-kiegészítő cseppjeit, amelyek 10-féle hasznos baktériumtörzset tartalmaznak. Ezek a jótékony baktériumok erősebbé teszik az immunrendszert, közreműködnek az emésztésben, elősegítik a tápanyagok felszívódását és szabályozzák az anyagcserét.

2. Étkezz egészségesen!

A kiegyensúlyozott táplálkozás már önmagában véve félegészség. Manapság viszont sajnos a többség étrendjében háttérbe szorulnak a friss zöldségek, gyümölcsök és a hasznos tápanyagokat tartalmazó gabonafélék, a helyüket pedig átveszik a “kényelmi ételek”, azaz a feldolgozott élelmiszerek, amik tele vannak káros, mesterséges adalékanyagokkal.

Ezeket igyekezz minél inkább elkerülni, és törekedj a friss, feldolgozatlan élelmiszerek fogyasztására. Ilyenkor nyáron ráadásul ez egyáltalán nem nehéz, hisz most van a gyümölcsök és zöldségek szezonja. A legjobb, ha otthon termeled meg őket, ha viszont erre nincs lehetőséged, akkor a külföldről importált termények helyett keresd a hazai biogazdálkodásból származó élelmiszereket.

Építsd be az étrendedbe a fermentált ételeket is, ilyen például a kefir, a savanyú káposzta, a natúr joghurt. Ezek ugyanis sok probiotikumot tartalmaznak.

3. Sportolj rendszeresen!

A testmozgás kedvezően hat a bélműködésre és az emésztésre, így az egyik legjobb természetes módszer a székrekedésre, teltségérzetre és a puffadásra. Ha teheted, minden ebéd után sétálj fél órát, ezzel elkerülheted a “kajakómát”.

Egyébiránt pedig sportolj legalább heti 3 alkalommal, az edzettségednek megfelelő intenzitással. Az nem kifogás, hogy “nincs a közelben konditerem/nincs időm elmenni”. A biciklizés és futás bárhol végezhető, de számos videó van az interneten, amire otthon is edzhetsz, így még a rossz idő sem lehet akadály.

4. Fogyassz sok folyadékot!

A vízivás fontosságát ugye nem kell külön kiemelni? Ha nem iszol eleget, a szervezeted dehidratált lesz, ami felborítja a bélflóra egyensúlyát. Ismered a szabályt: naponta 2-3 liter folyadék, ami nem cukros üdítő, hanem ásványvíz vagy gyógytea.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)