Hogyan vásároljunk bejárati ajtót?

bejárati ajtó

A bejárati ajtó az első, amit megpillantunk mi magunk az otthonunkban vagy bárki, aki hozzánk érkezik látogatóba. Ezért nagyon fontos, hogy ez a kültéri ajtó hívogató legyen, valamint helyesen legyen beállítva. Ezen kívül még számos szempont közrejátszik, hogy melyik számunkra a tökéletes választás.

Hogyan válasszunk bejárati ajtót?

Egy kültéri bejárati ajtónak több funkciónak kell megfelelnie. Nem elhanyagolható tény, hogy egy jó darabig együtt kell élnünk a választásunk következményeivel, ezért nem árt, ha körültekintően járunk el. Első feladatunk, hogy felmérjük a ház adottságait, igényeit, eldöntsük, hogy milyen anyagból szeretnénk az ajtót, valamint hogyan lehetne otthonunk tökéletes kiegészítője. Ha ezek az adatok már a kezünkben vannak, elindulhatunk körbenézni, szem előtt tartva a következő kritériumokat.

Az esztétika sem utolsó szempont

Elsősorban esztétikus hatást kell keltenie, amelyet esetleg saját dekorációval még inkább személyre szabhatunk. Saját, illetve házunk stílusától függően különböző anyagokból készült ajtót lehet választani. Abba érdemes belegondolni, hogy a fa bejárati ajtó folyamatos karbantartást igényel, ha azt szeretnénk, hogy mindig ápoltan és igényesen nézzen ki, ugyanakkor klasszikus, elegáns hatást kelt, ami sosem megy ki a divatból.

Nem árt, ha biztonságos és védelmet nyújt

További lényeges szempont a biztonság. Egy kültéri nyílászárónak az is a feladatai közé tartozik, hogy a hívatlan vendégek akadályba ütközzenek. Manapság már a biztonság képes az eleganciával keveredni, így nem kell a két szempont között választani. Mire figyeljünk, ha a biztonság különösen fontos számunkra? Vizsgáljuk meg és hasonlítsuk össze a különböző zárrendszereket! Például azt, hogy hány ponton és hogyan záródik.

Télen tartania kell a hőt

Ezen kívül a bejárati ajtónak kiemelkedő szerepe van a szigetelésben, hiszen főleg a téli hónapokban előszeretettel szökik a meleg, ha az ajtó nem megfelelően és körültekintően lett kiválasztva. Ennek köszönhetően leginkább az előszoba hidegebb, mint a ház többi helyisége, valamint a fűtésben termelt hő egy része kárba vész.

A helyes beállítások

Miután kiválasztottuk az ízlésünknek és igényeinknek megfelelő bejárati ajtót, érdemes foglalkoznunk egy kicsit a beállításokkal is. Amennyiben kellőképpen felkészülten vásároltunk, felmértük a ház adottságait, nem kellene különösebb akadályokba ütköznünk a beállítások esetében. A kültéri bejárati ajtó beállítása nem bonyolult folyamat, amelyet akár mi is el tudunk végezni, ha lépésről-lépésre haladunk az utasítások szerint.

Kép forrása: Pixabay.com