Hozz ki többet egy kisméretű fürdőszobából!

kis fürdőszoba

Főképp a lakásokban megeshet, hogy a kisebb méretű fürdőszobák olykor gondot okozhatnak a célszerű használatban a mindennapok során. Szerencsére azonban még a legkisebb fürdőszoba is felturbózható térérzet és használhatóság terén is. Ezért az alábbi cikkben megmutatjuk, hogyan hozz ki többet egy kisméretű fürdőszobából!

Optikai tunning a fürdőben?

A kisméretű fürdő helyiségek esetében sokszor hallhatjuk, hogy érdemes a burkolatok méretével trükközni. A kis osztású burkolatok azonban nem a legjobb megoldások ezen a téren. A sok kisebb méretű lap ugyanis rengeteg fuga csíkot generál, ami optikailag szűkíti a teret. Ugyanakkor a nagyméretű burkolatok sem adják ki a nekik tulajdonított térnövelő hatást.

Emiatt ezen a téren a legjobb választás a közepes méretű csempék és padlólapok használata lehet. Padlólapoknál ez nagyjából a 30×30 valamint 40×40 cm közötti méretnek felel meg, fali csempéknél pedig a 20×20, 25×40, 20×50-eseket.

Színek terén érdemes világos színeket használni, de jó ötlet a sötét-világos kombinálása is. Amennyiben függőlegesen futtatunk valamilyen mintát az függőleges irányban tágítja a teret, ami kis belmagasságnál biztosít jobb térhatást, míg vízszintes díszítés esetében értelemszerűen oldal irányba érződhet nagyobbnak a fürdő.

Optikai téren ezen felül még érdemes megjegyezni, hogy térnövelésben segítségünkre lehet, ha fényes csempékkel operálunk, amihez a fürdőszobabútorok előlapja is lehet csillogó. Emellett jó tipp lehet még az öntött padló, vagy a festett, fuga és osztás nélküli felületek alkalmazása is hiszen ezek is növelik a térérzetet.

Zuhanykabin kontra fürdőkád

Nem csak optikai, hanem funkcióbeli különbséget is magában rejt a zuhanykabin és a fürdőkádak esete. Egyesek ugyanis még a kicsi fürdőbe is kádat szeretnének, ilyenkor azonban komoly kompromisszumra lehet szükség. Amennyiben mindenképpen ragaszkodunk a kádhoz, akkor inkább az aszimmetrikus darabokat érdemes kipróbálni.

Vegyes megoldásként választhatunk olyan kádakat, melyekre zuhanyfalak is építhetők, így kettő az egyben funkciót adhatunk a fürdőhelynek.

Helykihasználás terén természetesen a zuhanykabin a legjobb opció, de itt is érdemes figyelni arra, hogy a zuhanyajtó és zuhanyfal lehetőleg átlátszó legyen mert így ránézésre is kevesebb helyet vesz el a fürdő területéből. Ezért például ha épp vásárolnánk a Radaway-tól zuhanyajtót, akkor legyen szó csuklós, nyíló, vagy tolós verzióról mindig az átlátszó verziókat keressük.

Mosdó és a többi

A konkrét fürdőhely mellett sokat számíthat helykihasználtság terén, hogy milyen mosdót, illetve WC csészét választunk. Az ilyen úgynevezett szaniterek esetében igyekezzünk speciálisabb, nem túl öblös, kevésbé széles verziókat preferálni. Ezeket egyébként maguk a gyártók is csökkentett méretű, kompakt elemeknek nevezik, ezért érdemes így keresni őket.

Rögzítés technika terén pedig mindenképpen a falra rögzíthető termékeket válasszuk, mert így a mosdó alatt értékes helyre tehetünk szert, ahová könnyen bekerülhet egy kisszekrény, vagy szennyestartó.

Maximális helykihasználás

Végül, de persze nem utolsó sorban egy magától értetődő, mégis hasznos tipp, hogy a kis fürdőben használjunk ki minden lehetőséget a tárolásra. Ezen a téren akár egy 10 cm-es peremen is nagyszerűen és kényelmesen tárolhatók a fürdőzés alapvető kellékei, mint a sampon vagy a tusfürdő. Sokan nem ismerik a falfülkék megoldását, ami lehetővé teszi, hogy a polc méretei által foglalt hely is felszabaduljon, azáltal, hogy belesimul a falba.

Összegezve: A kisméretű fürdőszobák esetében tehát a fenti pár trükköt mindenképpen érdemes alkalmazni, hiszen így nem csak a térérzetünk lehet jobb, hanem praktikusság szempontjából is sokat nyerhetünk majd.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)