Így gondoskodjunk a növényeinkről a nyaralás alatt!

szobanövények

A jó idő beköszöntével lassan elérkezik a nyaralási szezon, amikor hosszabb vagy rövidebb időre elhagyjuk otthonunkat, hogy kipihenjük az év fáradalmait. Ilyenkor fejtörést okozhat, hogy mi legyen a szobanövényekkel, valamint a kerttel, melyet nagy gonddal ápoltunk eddig.

Ideális esetben segítségünkre lehet egy kedves szomszéd, aki az instrukcióinkat követve, gondját viseli a szobanövényeknek, valamint a kertnek, azonban ez nem minden esetben oldható meg, ilyenkor kreatívabb megoldásokhoz kell folyamodnunk.

Néhány egyszerű óvintézkedéssel elkerülhető, hogy a lakásban valamint a kertben tartott növényeink tartós károsodást szenvedjenek a nyaralásunk ideje alatt, cikkünk további részében ehhez adunk ötleteket, valamint összefoglaltuk a fontosabb nyáron esedékes kerti tennivalókat is.

Legfontosabb teendők a szobanövényekkel kapcsolatban

A szobanövények felkészítése során a növényeink víz és fényigényét kell leginkább szem előtt tartanunk. Gyakori, hogy a lakást besötétítjük a távollétünkben, ami a fényigényesebb fajok számára problémát jelenthet. Ezeket a növényeket elhelyezhetjük a terasz vagy balkon egy védett pontján, esetleg a társasház folyosóján, a tűzvédelmi előírások figyelembe vételével.

Fontos megemlíteni, hogy a tűző nap ártalmas lehet a fényigényesebb szobanövények számára is, ezért ezeket célszerű árnyékolóval védeni. Ha ezt nem tudjuk megoldani, inkább hagyjuk őket a lakásban. A szabadba kivitt növényeket úgy helyezzük el, hogy a magasabb példányok ne árnyékolják, az alacsonyabbakat.

Az elhelyezésnél is lényegesebb, hogy hogyan oldjuk meg az öntözést. Az olyan strapabíró, jó szárazságtűrő szobanövények, mint az anyósnyelv, a zámia, az elefántláb vagy a különféle kaktuszok, probléma nélkül átvészelik, ha 1-2 hétig nem foglalkozunk velük. Öntözzük meg őket utazás előtt a szokásos vízmennyiséggel, ezen kívül nincs más teendőnk.

A vízigényes növények ennél nagyobb kihívást jelentenek, ugyanis az nem jó megoldás, ha egyszerre próbáljuk számukra biztosítani a több hetes vízmennyiséget. Ha túlságosan eláztatjuk a földjüket a gyökérrothadás kialakulását és a növény pusztulását kockáztatjuk.

Amennyiben nem sötétítjük be a szobát, tehát nappal elegendő természetes fény szűrődik be az ablakokon, a világos helyen lévő, vízigényesebb fajokat, helyezzük távolabb az ablaktól. Kevésbé napos és alacsonyabb hőmérsékletű helyen ugyanis a vízigényük kissé alacsonyabb lesz.

Az előbbi trükk természetesen nem helyettesíti az öntözést, azonban segít, hogy valamivel kevesebb vízzel is beérjék növényeink a távollétünkben. A kertészeti üzletekben többféle önöntöző megoldás is kapható, azonban akár saját magunk is készíthetünk ilyeneket.

A növények túléléséhez szükséges mennyiségű víz talajba juttatásához elegendő egy üdítős palack és egy vastagabb madzag, vagy cipőfűző. Töltsük meg a palackot vízzel és lógassuk bele a madzag egyik végét, a másikat pedig minél hosszabban nyomjuk a talajba.

Szintén egyszerű megoldás, ha egy PET palackot megtöltünk vízzel, rácsavarjuk a kupakját, melyre előzőleg néhány kisebb lyukat fúrtunk és a kupakkal lefelé a földbe dugjuk. Akár a bolti, akár a saját készítésű önöntöző rendszer mellett döntünk, utazás előtt tapasztaljuk ki, mennyi vízre van szüksége a növényeinknek.

Ne feledkezzünk el a kert felkészítéséről sem!

A kert felkészítése a távollétünkre egyszerűbb, mint gondolnánk. Ha hosszabb időt töltünk távol, érdemes egy alapos gyomlálást végezni, így nem lesz részünk kellemetlen meglepetésekben a hazaérkezést követően.

A kertet öntözzük meg talajtelítettségig, a fák, cserjék és sövények tövét pedig takarjuk mulccsal, a mulcsozás az év egyéb időszakaiban is hasznunkra válhat, mivel segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát, visszafogja a gyomokat, lebomlása során pedig javítja a talajt.

Ha a távollétünk alatt tartósan meleg és száraz idő várható, jó szolgálatot tehet, a beépített vagy programozható öntözőrendszer, ennek hiányában házi megoldásokat is bevethetünk.

Egy régi, kilyuggatott, a végén pedig bedugaszolt locsolócsőből príma öntözőt készíthetünk. Vezessük végig a növények között a tömlőt, a csapot pedig éppen csak nyissuk meg. A kicsi lyukakon távozó víz elegendő nedvességet biztosít a kerti növények számára.

Ejtsünk néhány szót a gyepről is! A nyaralást megelőzően lenyírhatjuk a füvet, azonban nem érdemes túl rövidre, azaz 4 cm-nél alacsonyabbra vágni, mivel így a gyep hamar kiszárad, ugyanis a talaj nem kap megfelelő takarást. A fűnyesedéket felhasználhatjuk a korábban már említett mulcsozásra is, így semmi sem vész kárba!

A balkonnövényeket öntözzük meg utazás előtt, azonban ne essünk abba a hibába, hogy az egész hetes mennyiséget a növényeinkre zúdítjuk, mert ezzel kárt tehetünk bennük, vagy egyszerűen csak átfolyik a víz a virágföldön és egyáltalán nem hasznosul a plusz vízmennyiség.

A megöntözött dísznövényeket helyezzük át védett, árnyékosabb helyre, ez több okból is hasznos, egyrészt árnyékban kevesebb vízre van szüksége a vízigényesebb fajoknak, másrészt védhetjük a virágokat egy esetlegesen bekövetkező vihartól is.

A balkonnövények, teraszon lévő cserepes virágok esetében is kipróbálhatjuk a szobanövényeknél már bemutatott önöntöző megoldásokat. Fontos azonban itt is megemlíteni, hogy érdemes jó előre kikísérletezni a megfelelő vízmennyiséget!

Sokat segíthet, ha párásításról is gondoskodunk, ehhez állítsuk a cserepeket vízzel töltött edénybe pl. egy téglára, úgy, hogy a cserép alja ne érjen a vízbe, az elpárolgó víz kellemesen párás környezetet biztosít. Az árnyékhoz hasonlóan, a párás közeg is csökkenti a vízigényt!

A nyaralástól függetlenül is adódnak teendők a kertben

Nyár közepére a jezsámen, a rózsalonc és a viráglonc, valamint a gyöngyvirágcserje befejezi a virágzását, ezeket a látványos, virágzó cserjéket a virágzást követően metszhetjük meg. A sokvirágú és gömbkrizantém utolsó hajtását célszerű visszavágni július közepén – így még van elég ideje, hogy az őszi virágzásra bimbókat hozzon.

Sokan tudják, hogy a rózsa elnyílt virágait mindig le kell csípni, azt azonban már jóval kevesebben, hogy mindig az utolsó háromlevélkés levél alatt kell levágni őket. A parlagi és a japán rózsa virágait nem szükséges eltávolítanunk, mivel színes, pogácsa alakú csipkebogyói ősszel szépen díszítik a kertet.

Nyáron, amikor egyre gyakoribbak a forró és száraz időszakok nem feledkezhetünk el a rendszeres öntözésről sem. A legjobb időpont az úgynevezett esőztető öntözésre a hajnal, amikor lehűlt a növény és a hideg víz nem éri sokkszerűen.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a növények nyári gondozásához, sikeres kertészkedést kívánunk!

Kép forrása: Pexels.com