Így óvd a kutyádat a kórokozókkal szemben!

kutya

Egy kiskutya rengeteg örömöt tud hozni a család életébe. Néhány dologra azonban oda kell figyelni, ha azt szeretnénk, hogy a négylábú kedvencünk boldog és kiegyensúlyozott legyen. Nagyon fontos például, hogy megkapja a szükséges oltásokat, amikkel erősítjük az immunrendszerét. Ugyanakkor arra is oda kell figyelni, hogy megóvjuk a kártevők, például kullancsok okozta betegségektől.

Mi az a kombinált oltás?

Amikor a kutya megkapja az oltást, akkor vakcina kerül a szervezetébe, ami lényegében nem más, mint a legyengített kórokozó. Ilyekor ugyanaz játszódik le a testében, mintha megkapná a „rendes” betegséget azzal a különbséggel, hogy az oltóanyag nem veszélyes.

A vakcinába olyan gombák, vírusok és baktériumok kerülnek bele, amik egy speciális eljáráson mennek keresztül, mielőtt beadásra kerülnek. Ennek során a kórokozókat legyengítik, így a kutya szervezetében nem képesek betegséget előidézni. Az immunrendszere viszont képes megjegyezni a szükséges védekezési módot, aminek köszönhetően immunis lesz rájuk.

Miért fontos a kombinált oltás kutyáknak?

A kombinált oltás kutyáknak többféle betegséggel szemben is védelmet nyújt, így semmiképp sem szabad elfeledkezni róla. Bár nem kötelező beadni, érdemes kérni, hiszen olyan kórokozók ellen is védi a kutyát, amiket tünetmentesen tudnak hordozni. Az oltással megvédhetjük a szeretett négylábúnkat a parvovírusos bélgyulladástól, a fertőző májgyulladástól vagy a szopornyicától.

Sőt, a kombinált oltás még a kennelköhögéstől és a leptospirózistól, azaz a fertőző vesegyulladás ellen is megóvja. A kölyök kutyák különösen veszélyeztettek, de az idősebb kutyák egészségére is veszélyt jelenthetnek ezek a betegségek, hiszen az ő immunrendszerük az életkoruknál fogva gyengébb.

Mit adhatunk kullancs ellen kutyáknak?

A kullancsok nagyon veszélyesek a kutyákra nézve, rengeteg ugyanis köztük a fertőzött parazita, amik komoly betegségeket terjesztenek. Mind közül az egyik legrosszabb a lyme kór, ami magas lázzal, heveny ízületi gyulladással és visszatérő sántasággal jár.

A gyulladás először a csípés helyén jelentkezik, ami az antibiotikumos kezelés után eltűnik, később viszont más ízületeken is megjelenhet. Kullancs ellen kutyáknak jó megoldást jelenthetnek a folyékony készítmények, amiket a nyakra vagy a fül mögé kell cseppenteni.

Vannak kifejezetten kullancs ellen kifejlesztett nyakörvek is, amik nagyon hatékonyak, de léteznek már szájon át bevehető tabletták is, amik szintén megbízható védelmet tudnak nyújtani. A lényeg, hogy éljünk valamelyik védekezési lehetőséggel!

Kép forrása: Envato Elements

Hirdetés (X)