Így újítsuk fel a konyhát, hogy egy élmény legyen benne főzni!

konyha lakberendezés

A legtöbb társasházban 6-8 nm2-es konyha van, s mivel a lakások alapterülete is alacsony, így ide kerül az étkezőasztal is. Emiatt igen kevés hely marad a konyhapultnak, mely nagyban megnehezíti a főzést és az ételek előkészítését.

Íme a lakberendezési ötletek közül néhány, amely segíti a helykihasználást még a legapróbb konyhákban is.

1. Étkezőasztal helyett konyhapult

Egyre többen újítják fel a konyhájukat úgy, hogy egyszerűen kiveszik az étkezőasztalt, s a felszabaduló helyet pedig a konyha oldalainál konyhapulttal töltik fel, amelyek alatt és fölött praktikus tárolórendszereket lehet kiépíteni.

Ha ügyesen tervezünk, akkor akár a mosogatógép és a mosógép is bekerülhet a pult alá. Továbbá beépíthetünk kihúzható szelektív kukákat tartalmazó fiókokat is a pult alá, hogy mindig kéznél legyenek a zöldségek, húsok vagy gyümölcsök előkészítése során.

A nagyobb lábasokat pedig szintén a pult alatt lévő kihúzható mély fiókokban érdemes tárolni, praktikusan, egymásba téve. Ezek fölött pedig széles fiókokba lehet tenni az evő- és a tálalóeszközöket. A pultok fölé pedig számos konyhaszekrényt építhetünk be, ahol elegendő hely lesz a tányéroknak és a poharaknak.

2. Használjunk fiókos rendszerezőket a pult alatt

Ha nagy, mély fiókokat építünk be a pultba, érdemes lehet szeparálókat, kosarakat illetve fából vagy bambuszból készült stílusos dobozokat tenni a fiókokba, hogy mindig rendezetten álljanak az apróbb konyhai kiegészítők.

Így nem keverednek össze a sütési vagy főzési kellékek, az evőeszközök, illetve a fakanalak vagy a merőkanalak az apróbb konyhai kiegészítőkkel.

Tipp: Amennyiben gyakran használjuk a turmixgépet, a kávéfőzőt vagy a kenyérpirítót, érdemes lehet egy rejtett, nyitható-zárható nyílással ellátott részt kialakítani a pulton, hogy ne kelljen mindig elővenni őket. Így ha nem használjuk ezeket, csak elhúzzuk a pult titkos ajtaját, s máris nem porosodnak majd az elektromos eszközök.

3. Étkezzünk a nappaliban

A legtöbb nappaliban általában van a kanapé előtt egy dohányzóasztal. Ez jó megoldás lehet az egyszerűbb vacsorákhoz, viszont a kést-villát igénylő ételek esetében ez nem biztos, hogy szerencsés megoldás.

A dohányzóasztal helyett tarthatunk egy nagyobb étkezőasztalt, így nem kell a konyhában, a főzési kellékek között, zsúfoltan étkezni. Amennyiben túl sok helyet foglal így el az étkezőasztal a nappaliból, érdemes lehet beszerezni egy kinyitható, praktikus asztalt, amit csak hétvégén nyitunk ki a főétkezésekhez, hétköznap pedig el tudjuk tenni a tárolóba vagy akár beállítva egy szekrény és a fal közé.

Kép forrása: Pixabay.com