Kertrendezés tavasszal: Íme, 7 alapszabály, amit mindenképpen tarts be

virág

A tavasz közeledtével egyre jobb az idő így elkezdhetjük a kert rendbetételét a téli időjárás kártétele után, hiszen az erős szelek, a hideg, esős, havas idő megtépázta a kertet. Egyre hosszabbak a nappalok és több a napsütés is.

Reggel még hűvösebb van, de délelőtt már bátran dolgozgathatunk a kertben. Ahogy egyre jobb az idő, úgy lehet egyre több munka is van a szabadban, megjelennek a kismadarak és szívesen hallgatjuk a csivitelésüket.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy milyen szabályokat érdemes betartani a tavaszi kertrendezésben. Emellett kitérünk arra, hogy miért jó választások a benzines szerszámgépek webshopból.

Milyen munkákkal kezdjük a kert rendbetételét?

Az első teendő, hogy az összekötözött növényekről el kell távolítani a kötöző anyagokat. Gyűjtsük össze a faleveleket, ha van lombfújónk, akkor azzal kétségkívül egyszerűbb lesz a munka. Ha még nincs ilyen kerti gépünk, akkor a Agrocaretech szerszám és mezőgazdasági kisgép webáruházban minden benzinmotoros kisgép beszerezhető.

Amennyiben vannak olyan növények, amiket védeni kellett a téli időjárástól és fel vannak kupacolva, bontsuk szét a földet, terítsük el azok körül.

Kezdődhet a metszés! Vágjuk vissza a fákat, bokrokat, valamint a cserjéket. Metszés után szórjunk ki egy kis természetes tápanyagot a növények köré. Amennyiben nem tudunk trágyához jutni a környékünkön, a gazdaboltokban tudunk beszerezni különféle típust.

1.  Mit tegyünk a gyeppel?

Nézzük át a gyepet, hol kell pótolni, hol kell öntözni. Először szellőztessük meg a füvet gereblyével, hogy a moha és az egyéb növényi részek ne akadályozzák a gyep levegőzését. Adjunk tápanyagot a zöldnek és öntözzük be azt. Nyírjuk meg, de ne túl alacsonyra.

2. Lehet már ültetni?

A talaj felmelegedése után, amikor a talaj már nem fagyos, kezdhetjük ültetni a nyáron és ősszel virágzó hagymás növényeket, a cserjéket és fákat. Kerülhetnek a földbe egynyári, évelő virágok, fűszerek és gyógynövények. Ültessünk a balkonládákba tavasszal és nyáron virágzó növényeket.

3. Rakjuk ki a téliesített növényeket!

Ahogy emelkedik a nappali hőmérséklet, kitehetjük a cserepes növényeket, amelyeket téliesítettünk. Metsszük meg azokat, ha kell, ültessük át, szórjuk meg tápanyaggal, permetezzük meg és öntözzük be őket alaposan.

4. Nyírás és visszavágás

A tél végi elnyílott hunyorokat vágjuk le, az erikákat nyírjuk vissza. Az örökzöldeket mindig a növekedésük szerint nyírjuk, a gyorsan növő cserjéket rendszeresen, mert ha túl nőnek  elnyomják a többi növényt.

5. Tápanyag utánpótlás

A növények tápanyag igénye tavasszal nagyon magas, hiszen intenzíven növekednek, virágoznak és a tápanyaggal jól ellátott növények a kórokozókkal és a kártevőkkel szemben ellenállóvá tudnak válni.

6. Öntözés

Az időjárástól függően a kerti növényeket 2-3 naponta kell öntözni, míg a balkonnövényeket 1-2 naponta. Amikor melegebbre fordul az idő, egyre gyakrabban kell majd tolni a nedvességet.

7. Permetezés

Tavasszal a metszés után egy lemosó permetezést kell végezni, majd a rügyek pattanásakor újra, később többször is szükség lesz rá, amit főként az időjárás határoz meg.

Összegezve: Elmondhatjuk, hogy a tavasz beköszöntével egyre több munka lesz a kertben, de az ott lévő kerti növények megfelelő fejlődéséhez nem szabad elhanyagolni a munkák egyik fajtáját sem.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)