Kirándulás Magyarországon: hova érdemes ellátogatni a nyáron?

Teleki-Degenfeld Kastélyszálló

Hazánk bővelkedik csodálatos látnivalókkal, amiket akár nyáron is felfedezhetünk. Bár a meleg miatt sokan döntenek a vízpart mellett, számos olyan helyszín van, ahol rengeteg a zöld, így jóval hűvösebb van a megszokottnál. Ebben a cikkben bemutatunk pár olyan nevezetességet, programot, amit akár a Balaton mellett, akár vidéken lehet megcsodálni.

Tihany és a levendula

Nem valószínű, hogy van magyar ember, aki ne ismerné Tihanyt és a tihanyi levendulást. A júniusban igen népszerű helyszínen nemcsak a nyár első hónapjában vannak programok, hiszen egész évben tartogat számunkra meglepetéseket. A levendulás persze elsődleges, aki Balatonfüreden vagy a környéken nyaral.

Az ültetvényen ugyanis lehetőség van saját magunknak szedni levendulát, amiből készíthetünk illatosítót, szörpöt, limonádét, de akár süteményeket is. A területen 1986-ban indult újra a termesztés, azóta pedig közel harminc hektáron folyik a levendula ápolása a félszigeten.

Aki itt jár, mindenképpen látogasson el a Levendula házhoz, illetve a Belső-tóhoz, hiszen ezek mind ikonikus helyen Tihanynak.

Sziráki kastély

Nem muszáj azonban vízhez menni, hiszen ott van például a Budapesttől nem messze található Teleki-Degenfeld kastély, amely zöld környezetben várja a kirándulni és pihenni vágyókat. Szobafoglalás a kastélyban is lehetséges, így az egész család el tud vonulni a város zajától. A környéken lehetőség van kirándulni, finom ételeket kóstolni, bejárni az egész települést, mindezt állatok és növények között.

Villány és a borvidék

Kicsit délebbre utazva felfedezhetünk egy olyan helyet, amit még mindig kevesen ismernek. Hazánk nem csak termálfürdőkben gazdag, hiszen számos borvidék található ezen a területen. A bortermesztés délen is gyakori, főként a Villányi régióban, amely igazi turistaparadicsom azoknak, akik szívesen kóstolnak különleges italokat.

A gyönyörű vidék ráadásul rengeteg aktív programot és felfedeznivalót tartogat magában, nem messze pedig Harkány található, ahol akár fürdeni is lehet.

A mediterrán hangulatú vidéket a legtöbben a franciaországi Bordeaux-hoz hasonlítják, itt van az ország legjobb vörösbortermő területe. A testes, tanninokban gazdag, viszonylag magas alkoholtartalommal rendelkező változatok igazi ínyencségek.

Persze nem csak inni lehet a környéken, hiszen Villány kirándulásra is lehetőséget ad. Érdemes ellátogatni Villánykövesdre, Palkonyára, de nem messze fekszik Pécs sem, illetve a siklósi vár, amelyek szintén felkerülhetnek a nyári bakancslistára.

Összegezve: Idén is lehetőség van kikapcsolódni, hiszen Magyarország még mindig tartogat meglepetéseket. Ha eleged van a Balatonból, felfedeznél eddig nem ismert területeket vagy kipipálnád a bakancslistádról a Tihanyi levendulást, akkor idén mindezt megteheted. Vesd bele magad a nyárba és irány kirándulni egyet!

Kép forrása: Kastelyszirak.hu