Kis lakás berendezése – Trükkök, amelyektől nagyobbnak érezzük a teret

kis nappali berendezése

A lakberendezési újságok lapjain, valamint a Pinterest-en nagyon szépen mutatnak a praktikusan berendezett kisméretű lakások, a valóságban azonban gyakran fejtörést okoznak. Ha rosszul használjuk ki a rendelkezésünkre álló tereket, a lakás könnyen élhetetlenné, zsúfolttá válhat.

A lehető legjobb helykihasználásra szerencsére számos praktika létezik, melyeket a lakás különböző helyiségeiben alkalmazhatunk. Cikkünk további részében ezek közül ismertetünk néhányat. Lássuk, hogyan növelhető a térérzet!

Gondolkodjunk világos színekben

A megfelelő színhasználat rengeteget segít abban, hogy nagyobbnak láttassuk a szobát, mint amekkora valójában. A falak festésénél mindig világos színekben gondolkodjunk, és ügyeljünk arra is, hogy a mennyezett ne legyen sötétebb tónusú, mint a fal.

A fehér szín mindig jó választás, ha kissé unalmasnak érezzük, egy-egy falfelületet feldobhatunk más színnel vagy tapétával. Ha erősebb színekre vágyunk, alkalmazzuk azokat a kiegészítőkön.

Csíkozás használata

A csíkozás alkalmazása szintén nagyon hasznos a térérzet növelésében, a hosszában festett csíkok magasabbnak, a vízszintesek szélesebbnek láttatják a nappalit. A szőnyegen szintén visszaköszönhetnek a csíkok, ez ugyanis optikailag távolítja egymástól a berendezési tárgyakat.

A fény szerepe

Ahogy már a színhasználatnál is említettük, a világosabb szobák, mindig nagyobbnak látszanak, ezért a természetes és a mesterséges fény is a segítségünkre lehet a tér nagyításában. Ne válasszunk túlságosan nehéz függönyöket, áradjon be a fény az ablakokon! Helyezzünk el álló vagy asztali lámpát is a szobában.

kis lakás berendezése

Kép forrása: Freepik.com

Mi legyen a szobanövényekkel?

A szobanövénytartás nagy múltra tekint vissza Magyarországon, szinte nincs olyan otthon, ahol ne lenne legalább 1-2 növény. Sokan igazi gyűjtővé válnak az évek során és hatalmas gyűjteményt halmoznak fel, melynek az elhelyezése már problémás lehet.

Mit tegyünk akkor, ha szeretnénk szobanövényeket tartani, de kevés a rendelkezésre álló hely? Válasszunk kisebb, dekoratív fajokat, mint például a korallvirág, a lepkeorchidea vagy a broméliák! Készíthetünk floráriumot vagy házi zöldfalat, melyek dekorációs elemként is funkcionálhatnak.

Helytakarékos megoldások a különböző helyiségekben

Kicsi konyhák esetében a cél, hogy a kihasználatlan helyeket, mint, amilyen a mennyezet és a fal is bevonjuk a tárolásba. Szereljünk fel kampókat, melyekre a konyhai eszközök, serpenyők kerülhetnek. Többnyire kihasználatlan helyet jelent a lépcső alatti terület is, mely megfelelően bepolcozva vagy szekrények beépítésével rengeteg holmit képes elnyelni.

A falak bepolcozása szintén rendkívül hasznos a helykihasználásban, ezt a fürdőben is alkalmazhatjuk, ahol a szaniterek méretével és alakjával, valamint a fal színével és a csempézéssel is játszhatunk. Fürdőkád helyett válasszunk inkább zuhanykabint, a tálca nélküli megoldással a hagyományos zuhanykabinnál is több helyet nyerhetünk. Ha ragaszkodunk a fürdőkádhoz, akkor gondolkodjunk ülőkádban vagy sarokkádban.

Ha nagy a belmagasság, akkor felfelé is terjeszkedhetünk, kialakíthatunk például fekvő galériát, gyerekszoba esetében pedig elhelyezhetünk egy emeletes ágyat. Az emeletes ágy alatti területet berendezhetjük tanuló saroknak egy íróasztal segítségével, vagy ide kerülhetnek a szekrények.

Ha kisebb a belmagasság, akkor extra tárolóhelyet nyerhetünk, ha pakolható ágyat vagy kanapét választunk a gyerekszobába. Kisméretű nappali berendezéséhez, kisebb, könnyedebb hatású bútorokat válasszunk, különös tekintettel a kanapéra.

Célszerű kisebb kétszemélyes kanapét vásárolni, az alacsony vagy állítható háttámlájú típusok szintén jó szolgálatot tehetnek. Egymásba rakható étkezőszékekkel vagy pakolásra is alkalmas puffokkal extra ülőhelyeket biztosíthatunk a vendégek számára.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos ötletet adunk a kis lakások berendezéséhez. További lakberendezéssel és kertészkedéssel kapcsolatos cikkeink az Otthon rovatban olvashatók.

Lépés Magazin

Képek forrása: Freepik.com; Pexels.com