Komplex feladat a villanybojler bekötése

villanybojler bekötése

Egy kézikönyv vagy videó arról, hogy miként kell bekötni megfelelően az elektromos bojlert, elég csalóka lehet annak, akinek még nem volt dolga ilyen feladattal. A villanybojler bekötése komoly hozzáértést igényel a villanyszerelési és a vízszerelési ismereteket illetően.

Mert nincs azzal különösebb probléma, ha valaki az adottságaiból fakadóan minden nehézség nélkül megbirkózik a villanybojler bekötésével, viszont előtte nem árt ellenőrizni az elektromos hálózatot. Amennyiben a vezetékek és a biztosítékok régiek, elképzelhető, hogy nem fogják elbírni a terhelést, amit a nagyfogyasztó rájuk ró.

A villanybojler bekötése ideális esetben kismegszakítók beszerelésével, direkt csatlakozással történik a hálózathoz, és semmiképp sem ajánlott a dugalj használata. Ez pedig még csak az elektromos részre vonatkozik. A vízhálózatba történő beiktatása is bizonyos szabályokhoz kötött, különösen akkor, ha a hálózati víznyomás nagyobb, mint 4 bar. Ebben az esetben biztonsági és nyomáscsökkentő szelepek beszerelésére is szükség van.

A biztosíték tábla csere is indokolt lehet

Megtörténhet, hogy még mindig a régi jól bevált olvadó biztosítékok vannak használatban. Ez esetben esedékes a biztosíték tábla csere. A maga idejében nem volt ezekkel sem különösebb probléma, de ahogy megnőtt a háztartások energiaigénye, sok helyen szó szerint használhatatlanná váltak és ezekkel együtt maga az elektromos hálózat is.

Ha ment a mosógép és bekapcsoltuk a porszívót, gyakran már az kiverte a biztosítékot. Ugyanakkor, ezek manapság veszélyes megoldásnak tekinthetőek, hiszen sokan „okosan” megoldják az áthidalást egy rézdrót segítségével, újrahasznosítva ezzel a biztosítékot. Mindenképp gyorsabb, de annál veszélyesebb megoldás, mint másikat beszerezni.

A biztosíték tábla csere után nem véletlenül fognak sorakozni Fi-relék, másnéven életvédelmi relék a falon. Az utóbbi elnevezés elég beszédes. Sokkal stabilabb hálózatot eredményeznek, hiszen így az áramingadozás is megszűnhet, nem beszélve a túlfeszültség elleni védettségről.

Kép forrása: Envato Elements

Hirdetés (X)