Már most megfogadhatjuk, hogy jövőre tovább képezzük magunkat

programozás tanulás

Januárban egyszerre tekintünk vissza az elmúlt évre és előre a jövő felé. Amikor kellően elbúcsúztattuk az óévet és elérkezett január első napja, napjai, mindenféle célokat tűzünk ki magunk elé, hogy ez az év teljesen más vagy épp tartalmasabb, rendszerezettebb legyen az előzőnél.

A motiváció azonban sok esetben sajnos már a következő egy-két hónapban lankadni kezd, mivel mindent egyszerre és azonnal szeretnénk megváltoztatni. Ha nem látjuk az eredményét pár héten belül, akkor gyorsan el is könyveljük sikertelen próbálkozásként.

Ezért legyen az idei első és legfontosabb újévi fogadalmunk, hogy a következő öt évre elegendő célok megvalósítását nem zsúfoljuk be a következő egy évre. Az ez utáni fogadalom pedig akár lehet az is, hogy részt veszünk egy célkitűző workshopon, hogy körvonalazódjon, milyen valódi céljaink vannak, mi az a belső motiváció, ami nem fog elmúlni pár nap alatt, és milyen akciótervre van szükségünk ahhoz, hogy el is érjük a kívánt hatást?

A kis lépések is számítanak!

Az eddigi felmérések alapján az új évre vonatkozó fogadalmak kiemelt sztárja a mozgás, vagyis a több mozgás. Az egészségesebb életmódra való törekvés és a fogyás szorosan egymást követik a ranglistán, de úgy általánosságban a mozgás mellett mégis többen tették le a voksukat.

Azonban nem kell azonnali, drasztikus változtatásra gondolni. Ha mostanában nem sportoltunk, vagy csak ritkán, nem szükséges azonnal kilométereket futni. Először is válasszunk ki egy nekünk megfelelő sportágat, mert maga a mozgásforma szeretete fog motiválni bennünket, hogy egy-egy nehezebb nap után elmenjünk úszni, vagy részt vegyünk a jógaórán.

Kezdetben az is megteszi, ha letöltünk egy applikációt a telefonunkra, ami időnként jelzi, milyen aktivitást csináljunk: állj fel, nyújtózz kicsit, igyál vizet, sétálj 30 percet. Már az is nagy lépés, ha nyomon követjük a naponta megtett lépéseinket. A bűvös 10 000 lépést növeljük a saját ütemünkben, akár hetente.

Ha rendszeresen sportolunk, akkor a több mozgás ne csak azt jelentse, hogy még plusz egy alkalommal elmegyek edzeni, hanem az a plusz alkalom szóljon egy másik mozgásformáról, ami teljesen másképp hat a testünkre és az izmainkra.

Nyelvtanulásra fel!

Az újévi fogadalmak listáján toplistás a karrier vagy munkahelyváltás is. Ám ez nem mindig olyan egyszerű. Keresgélünk az interneten, szeretnénk elküldeni az önéletrajzunkat és akkor döbbenünk rá, hogy az adott pozícióhoz nem passzolnak a képességeink, nincs kellő tapasztalatunk, vagy nem beszéljük az adott idegen nyelvet.

Ezt a pánikot megelőzve jöhet a tudatos tervezés, ami elősegítheti a munkahelyváltást vagy épp a karrierváltást is. Akár hobbiból, akár munka szempontjából kitűnő ok lehet egy-egy újabb idegennyelvet elsajátítani, vagy a meglévő tudást fejleszteni. Manapság már ki sem kell lépnünk az otthonunkból, hiszen online is sokan tartanak magánórát, vagy online is csatlakozhatunk egy-egy nyelviskolai képzéshez.

Attól függően, hogy mennyi időt tudunk rászánni a tanulásra, különböző szintekre juthatunk el akár pár hónap alatt is. Ráadásul az önéletrajzunkban is jól mutat, hogy van igényünk a folyamatos tanulásra és fejlődésre, ami kulcsfontosságú a mai munkaerőpiacon.

Karrierváltásban gondolkozol?

programozó tanfolyam

Kép forrása: Getty Images

Mindenki számára ismerősek azok a romantikus filmek, amelyben az enyhén szólva kiégett főszereplő csapot-papot hátrahagyva új karriert vagy akár új életet kezd. Ráadásul a film végére, tehát bő 1,5-2 óra alatt, a csúcsra is tornázza magát újdonsült szakmájában.

A való életben elég kevesen engedhetjük meg magunknak, hogy csak így a semmibe ugorjunk, azonban nem lehetetlen. Ha új szakmát, karriert szeretnénk, azt kellőképpen elő kell készíteni. Szerencsére, ahogy a nyelvtanulásnál is, úgy a szakmai képzések terén is egyre több a lehetőség. Területtől függően akár otthonról is csatlakozhatunk az órákra és a világ bármely pontjáról vagy pontján elkezdhetünk tanulni.

Van, aki asztalosnak vagy péknek áll a korábbi irodai munkavégzés helyett, míg mások programozással vagy webfejlesztéssel próbálkoznak, hiszen az online világ percről perce változik, egyre több specializált szakemberre van szükség.

A tanfolyamok több hónapon át tartanak, hogy átadják mindazt a tudást, amivel akár azonnal el tudunk helyezkedni. Sőt vannak olyan tanfolyamok, ahol a szerződés részét képezi, hogy a képzés végén munkát biztosítanak a frissen végzettek számára.

Azt azonban tartsuk szem előtt, hogy mivel karrierváltásról van szó, lehet, hogy korábban egy magasabb beosztásban dolgoztunk, de most előfordulhat, hogy a létra alján fogjuk kezdeni. Ezután már rajtunk a világ szeme, hogy további belső motivációnktól vezérelve mit hozunk ki az új lehetőségből!

Képek forrása: Depositphotos.com; Getty Images

Hirdetés (X)