Melyik a legjobb automata kávéfőző 2023-ban?

legjobb automata kávéfőző

Ebben a cikkben Veled közösen körbejárjuk az automata kávéfőzők fontosabb jellemzőit. Ennek során át tudod gondolni, hogy Neked ezek közül melyik fontos és melyik nem. Megmutatom, hogy mit jelentenek az egyes – esetleg ismeretlen – műszaki paraméterek.

A cikk végén pedig természetesen teszek 2-3 óvatos javaslatot arra is, hogy ár/érték arányban jelenleg melyik legideálisabb választás.

Kezdjük az alapokkal: milyen egy automata kávéfőző?

Nem karos és nem kapszulás. Előbbi fogalmak közül talán a „karos kávéfőző” ismeretlen lehet számodra, pedig egészen biztosan találkoztál már karos modellel. Például a nagyid Szarvasi kávéfőzője is ilyen vagy ilyen volt. Nevét a kivehető karról kapta, az ebben lévő szűrőbe kerül az Általad előzetesen ledarált kávéőrlemény.

Az automata kávéfőző nem karos. És természetesen kapszulát sem szükséges beleraknod. Két tartállyal rendelkezik: egyik a víznek, a másik pedig a kávészemeknek. Ideális esetben 1-2 gombnyomást követően teljesen automatikusan, további beavatkozásod nélkül elkészít egy remek kávét.

Az „ideális esetben” kifejezést azért használtam, mert az automata kávéfőzőnek köszönhetően Murphy törvényeinek száma is egy újabbal gyarapodott: minden kávéfőzőből pontosan akkor fog kifogyni a kávé vagy a víz, amikor éppen Te akarsz magadnak egy jó kávét főzni?

Kicsit merüljünk mélyebbre

Nagyapám mondta, hogy aki mindig csak a tó felszínén evickél, sohasem találja meg az igazi kincseket. Ehhez be kell dugni a fejedet a víz alá. Hát tegyünk mi is így és vegyük sorra az automata kávéfőzők műszaki jellemzőit:

 • nyomás: a kávéfőző a szűrőben lévő kávéőrleményen a vizet magas nyomáson préseli, gőzöli át. Ökölszabályként azt mondhatjuk, hogy minél magasabb ez a nyomás, annál jobb a végeredmény. Olyan gépet válassz, amely legalább 15 bar nyomásra képes,
 • cappuccino és latte készítése: talán korábban azt gondoltad, hogy minden automata kávéfőző képes cappuccinot és lattet csinálni. Pedig nem így van. Amennyiben ezek a kedvenceid, erre különösen ügyelj a kiválasztás során,
 • időzítő: programozni tudod, mikor kapcsoljon be automatikusan a masina. Így amikor reggel kitámolyogsz a konyhába, már a frissen főzött kávé fogad,
 • extrashot: a készülő kávé erősségét megkétszerezi. Jól jöhet azokra a napokra,
 • forró víz funkció: nagyon gyorsan csinál Neked egy tartály forró vizet pl. teához,
 • tejrendszer vagy tejhabosító: kifejezetten extra funkció a tejes kávéitalok kedvelőinek (mint jelen sorok írója is). Természetesen tudjuk, hogy az életben nincs ingyenebéd: a tejrendszerrel nem csak habosított tejet, hanem egy rendszeres és nagyon precízen végzendő tisztítási feladatot is szereztél Magadnak,
 • beállítható kávé- és vízmennyiség: nomen est omen, beállíthatod, hogy milyen mennyiségű őrleményből és vízből készüljön a kávé,
 • vízkőtelenítő rendszer: az automata kávéfőzők karbantartás igényes masinák. Az automatikus vízkőtelenítő rendszer ezt könnyíti meg. A lerakódott vízkő rontja a végeredmény minőségét és hosszú távon a teljes berendezést is tönkreteheti.

Javaslatok

Azt ígértem a cikk elején, hogy teszek egy óvatos javaslatot, hogy melyik a legjobb automata kávéfőző 2023-ban. Most betartom az ígéretemet:

 • legjobb alacsonyabb árú modell: Philips Series 800 EP0820/00 -> 150 ezer Ft,
 • legjobb magasabb árú modell: De’Longhi ECAM 370.95 T -> 330 ezer Ft,
 • ha pedig a fenti összegek láttán elsápadtál (és ezt abszolút megértem), akkor menekülőútként ajánlom figyelmedbe a Tchibo Esperto Caffé 1.1 gépet -> 90 ezer Ft.

Köszönet

Köszönöm, hogy velem tartottál erre a kis felfedező útra az automata kávéfőzők világában. Ha a technika jelenlegi fejlettségi szintje lehetővé tenné (pl. távfőzés funkció), akkor most meghívnálak zárszóként egy közös remek feketére. Sebaj, majd legközelebb 😉

Kép forrása: Unsplash.com / Szerző: Dylan Calluy

Hirdetés (X)