Melyik kerékpár passzol hozzám? – Válassz úgy, hogy később ne bánd meg!

kerékpár

Amikor bringát szeretnénk venni, akkor azt gondoljuk, hogy bármelyik megteszi, a képlet azonban ennél jóval bonyolultabb. Hidd el, nagy bosszúságot tud okozni, egy rosszul megválasztott bicaj. Sok kellemetlenségtől és felesleges körtől kíméljük meg magunkat azzal, ha már az első perctől kezdve tudatosak vagyunk.

A következő cikkben szeretnénk segíteni neked és eláruljuk, milyen szempontok alapján érdemes kerékpárt választani. Tarts velünk te is!

Milyen típusú bringa illik hozzád?

Az első és talán legfontosabb kérdés az lenne, hogy milyen típusú kerékpárt kellene választanod. A Bikepro.hu kerékpáros webshop oldala azt is elárulja neked, hogy hogyan vásárolj jó kerékpárt. A biztonság kedvéért azonban mi is tisztázzuk, mire kell figyelned és milyen szempontok alapján kell mérlegelned.

A kiindulási pont mindig a felhasználási cél, vagyis tudnod kell, mire, hol szeretnéd használni a bringát, milyen távon és milyen gyakran. Ha ezekre a kérdésekre tudod a választ, akkor biztosan jó döntést fogsz hozni.

Más-más kerékpárok hasznosíthatók a városban, az aszfalton és a terepen. De a legjobb talán az lesz, ha egyesével bemutatjuk őket neked.

Milyen bicaj való túrázáshoz?

Attól függ milyen a terep. Egyértelműen a mountain bike a legelterjedtebb túrabringa, hiszen ezt akár hegyi környezetben is használhatjuk. A széles gumik, a masszív váz és az alacsony áttétek segítségével a hegyre felfelé tekerve is boldogulhatunk.

Aztán ott van az ún. trekking kerékpár, ami szintén bevethető túrázási célokra. Ez már valamivel kényelmesebb az mtb-nél. Nagyobb kerekekkel van ellátva, az országúton és a bicikliúton (lazább, köves talajon) egyaránt képes helytállni.

Milyen biciklivel tekerhetünk aszfalton?

Vigyázni kell azonban, mivel az aszfalton már nem igazán érvényesülnek ezek a tulajdonságok, legalábbis az mtb nem való ilyen terepre, ott teljesen más kerékpár lehet hatékony. Például az országúti bringa.

A kormány speciális kialakítása és a vékony gumi, kifejezetten a súrlódás és a légellenállás minimalizálására van kihegyezve. Azt is mondhatnánk, hogy ezek a kerékpárok a legkönnyebbek és a leggyorsabbak, a terepen azonban nem boldogulnak.

A fitness kerékpár egy kicsit hasonlít az országúti bicajra, de ennek kormánya egyenes. Ugyanakkor az is kiemelhető, hogy vastagabbak a gumik és a szerkezetük is masszívabb valamivel.

A városi tekerés járgánya

Végül a városi bicikliről is szeretnénk szót ejteni. Ez a rövid távú, városi közlekedést támogatja. Nem sportolási célokat szolgál, így elsősorban a kényelmi funkciókat erősíti a kialakításával.

Mit gondolsz, hozzád melyik bringa passzol? Melyik tükrözi az életstílusod? Gondold át, hogy miért van szükséged rá, és rögtön tudni fogod a választ!

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)