Melyik úton mennyivel mehetünk Magyarországon?

autópálya matrica

Magyarországon utazhatunk autópályán, főúton, mellékúton, és mindegyiken más és más szabályok vannak érvényben.

Ebben az írásban megpróbáljuk összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat azokról a hazai utakra vonatkozó előírásokról, amikkel az egyes úttípusokon közlekedve rendszeresen találkozunk. Megszegésük esetén komoly bírsággal szembesülhetünk, illetve a biztonságunkat is kockára tesszük. Vessünk hát egy pillantást a hatályos KRESZ szabályokra!

Úttípusok Magyarországon

Az utakat több szempont alapján is csoportosíthatjuk. A költségek szempontjából díjmentes szakaszokat, az Autopalyamatrica.hu által listázott fizetős utakat, valamint engedélyhez kötötten használható utakat különböztetünk meg.

Ha a tulajdonosi hátteret nézzük, említhetünk magán- és közutakat, közlekedésrendészeti szempontból van belterület és külterület, a forgalmi sávok száma szerint pedig beszélhetünk fő- és mellékutakról.

Autópályák és főutak

Magyarország összetett, fejlett, sokszínű úthálózattal rendelkezik, az alábbiakban nagyvonalakban megismerheti, melyik úttípusokon milyen korlátozások vannak érvényben.

Az autópályák nagy sebességű, többsávos, Magyarországon jellemzően fizetős utak, melyek nem minden járműtípus számára elérhetőek. Jelzésükben kezdőbetűként szerepel egy „M”, valamint azt követően egy szám. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően mára sűrű hálózatként szövik át az országot, gyors és hatékony, hosszú távú utazásra szolgálnak.

A legnagyobb megengedett sebesség, amennyiben személygépkocsival, motorkerékpárral, 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival közlekedünk rajtuk, 130 km/óra. Vannak olyan járművek, amelyek alacsonyabb maximális sebességgel közlekedhetnek rajta, lovaskocsival és segédmotoros kerékpárral viszont tilos felhajtani rájuk.

Az általános gépjárműforgalom számára a főutak szolgálnak. Ezek az útszakaszok jól karbantartottak, Magyarország nagyobb városai és régiói közötti autózást teszik lehetővé. A legtöbb járműtípussal közlekedhetünk a főutakon, ideértve az autókat, motorkerékpárokat, buszokat és teherautókat is, jóllehet az egyes típusok esetében vannak megkötések.

Másodlagos és speciális utak

A másodlagos utak kisebb forgalomra tervezettek, jellemzően nem két várost, hanem egy várost és egy falut kötnek össze. Bár a legtöbb járműtípussal haladhatunk rajtuk, mindenképpen ajánlott körültekintően vezetni, mert a sávok szűkebbek, és – részben ebből kifolyólag – alacsonyabb sebességhatárokkal kell számolnunk.

A speciális utak közé olyan útvonalak tartoznak, mint a határ menti utak és az erdei utak. Az ezekre az utakra való hozzáférés korlátozott lehet, és bizonyos járművekhez külön engedélyekre vagy jóváhagyásra lehet szükség.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)